Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023

tanc militari
Profimedia

Occidentul sprijină Ucraina nu doar prin furnizarea de arme și muniții, ci își consolidează prezența militară în apropierea granițelor Federației Ruse, este de părere expertul militar general-locotenent Iuri Netkachev.

După părerea lui Iuri Netkachev, un expert militar general-locotenent al Rusiei, în Delta Dunării și în zona de coastă a Mării Negre au loc exerciții ale forțelor navale comune ale NATO „Sea Shield 2023”, iar la 21 martie, la Poznań, cu participarea vicepremierului și ministrului Apărării Mariusz Blaszczak, a fost inaugurată prima garnizoană permanentă a trupelor americane în Polonia, se arată într-un articol de pe site-ul rusesc ng.ru.

Anterior, în Polonia se afla doar un grup de sprijin regional, Area Support Group Poland, ASG-P, iar trupele Pentagonului erau dislocate prin rotație. Acum, trupele americane (aproximativ 10.000 de soldați, adică o divizie) vor rămâne în apropierea granițelor Federației Ruse (nu departe de regiunea Kaliningrad) în mod permanent.

Potrivit site-ului oficial al Ministerului polonez al Apărării, „principalele sarcini ale garnizoanei armatei americane din Polonia vor fi conducerea și gestionarea avanposturilor avansate ale trupelor americane desfășurate atât în această țară, cât și pe teritoriul altor state europene”. În total, potrivit surselor oficiale, baza americană de la Poznan „va deveni cea de-a opta garnizoană permanentă a Forțelor Armate ale SUA în Europa”. Se menționează și că acest „comandament înaintat al Corpului V al Armatei SUA”, care a primit recent numele de Camp Kosciuszko, operează în Polonia din 2020.

Polonia se pregătește pentru ostilități reale

O garnizoană militară permanentă a SUA a fost formată în Polonia nu doar ca punct de sprijin antirusesc, ci și pentru a sprijini ambițiile Varșoviei de a proteja regiunile vestice ale Ucrainei și Belarusului”, a declarat expertul militar general-locotenent Iuri Netkachev.

Citește și
drona avion rus
Casa Albă îl numește idiot pe pilotul care a doborât drona americană
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

El este convins că Polonia se pregătește pentru ostilități reale, după cum o demonstrează creșterea bugetului său militar pentru 2023-2024 la aproape 4% din produsul intern brut. În plus, țara vrea să dubleze dimensiunea forțelor armate până la 300.000 de oameni.

În urmă cu o lună, Statele Unite au aprobat vânzarea de arme către Polonia în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. După cum a declarat zilele trecute Mariusz Blaszczak, armata poloneză va primi în acest an sisteme americane de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS, care, spre deosebire de MLRS-urile furnizate Ucrainei, vor putea trage la o distanță de până la 300 km”, a mai declarat Netkachev.

El a atras atenția asupra faptului că sistemele HIMARS vor fi desfășurate în Orzysz, care se află la doar 60 km de granița cu regiunea Kaliningrad din Rusia și la 100 km de granița cu regiunea Grodno din Belarus. „O astfel de desfășurare este necesară pentru a controla așa-numitul coridor Suwalki, care, prin Lituania și Polonia, separă cel mai strâns regiunea Kaliningrad din Rusia de Belarus”, a declarat Netkachev.

NATO consolidează prezența militară în imediata vecinătate a Rusiei

Generalul atrage atenția asupra faptului că din partea NATO, „o demonstrație de forță se manifestă nu numai prin formarea de noi baze și facilități militare în imediata vecinătate a Federației Ruse și a aliaților săi, ci și prin zboruri provocatoare ale aviației militare, prin organizarea de manevre militare constante”.

Așa pot fi caracterizate, în opinia sa, exercițiile navale ale forțelor alianței Sea Shield 2023, care au început în România.
Potrivit Forțelor Navale Române, la manevre vor fi implicate peste 30 de nave de război ale acestei țări, două nave ale Marinei Militare Bulgare, 14 aeronave franceze, românești, turcești și americane, 15 ambarcațiuni și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare și alte tipuri de armament. Exercițiile Sea Shield 2023 au fost organizate pentru prima dată în 2016, iar anul acesta sunt planificate. Acum însă, manevrele au loc în contextul escaladării continue a conflictului din Ucraina, iar în ele sunt implicate nu doar forțe NATO, ci și militari din Republica Moldova. „Tocmai la Chișinău, unii politicieni orientați spre București vor să deschidă un al doilea front în lupta împotriva Rusiei”, notează Netkachev.

„Nu doar forțele NATO sunt implicate, ci și militarii din Republica Moldova”

Potrivit versiunii oficiale, scopul Sea Shield 2023 este de a promova inițiativele și interesele României la nivel regional și internațional. „Dar nu trebuie să uităm că acum Statele Unite și alte țări NATO au stabilit transportul pe cale terestră de arme și echipamente militare din porturile Greciei și Bulgariei către Ucraina. Acest lucru se face deoarece trecerea prin Bosfor este închisă pentru navele de război. Iar cât timp aceste manevre durează două săptămâni, sunt posibile noi provocări împotriva Pridnestrovie”, consideră expertul, „și nu doar forțele NATO sunt implicate, ci și militarii din Republica Moldova. Tocmai la Chișinău, unii politicieni orientați spre București vor să deschidă un al doilea front în lupta împotriva Rusiei”, mai spune Netkachev.

Potrivit lui Netkachev, manevrele Sea Shield 2023 au loc în contextul în care se așteaptă ca armata ucraineană să lanseze o contraofensivă împotriva pozițiilor rusești. El consideră că livrarea accelerată de tancuri și vehicule de luptă pentru Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) din România și Polonia este o confirmare indirectă a unei astfel de pregătiri. În plus, Kievul încearcă atacuri cu drone asupra unor ținte rusești critice. Un exemplu de astfel de lovituri este un raid masiv efectuat în noaptea de 21 martie de către vehiculele aeriene ucrainene fără pilot la Dzhankoy, în Crimeea. „Au fost folosite cel puțin șase drone Mugin-5, pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au echipat cu un focos nuclear. După cum se poate înțelege din relatările din mass-media și din rețelele sociale, instalațiile militare și feroviare nu au fost afectate. Dar astfel de raiduri se pot repeta și trebuie să fim pregătiți pentru ele”, a mai spus expertul.

Potrivit autorilor canalului de Telegram Rybar, „Dzhankoi este principalul nod de tranzit pentru grupul rusesc din Crimeea. Liniile de cale ferată către Sevastopol și continentul rusesc trec prin gara orașului, iar o încercare de a lovi obiectul pare logică”.

Reprezentanții Rybar resping rapoartele mass-media ucrainene potrivit cărora „în urma atacului, a fost lovit un tren cu rachete de croazieră Kalibr: Dacă un tren cu astfel de arme ar fi fost lovit, cel puțin detonarea secundară ar fi fost vizibilă - nu există consecințe ale exploziei”.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Iohannis: Nu putem trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, a atacat un stat independent
Iohannis: Nu putem trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, a atacat un stat independent

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, că România sprijină Ucraina deoarece acesta este lucrul corect şi fiindcă nu se poate trece peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaţionale, prin atacare unui stat independent.

 

Casa Albă îl numește idiot pe pilotul care a doborât drona americană
Casa Albă îl numește idiot pe pilotul care a doborât drona americană

Purtătorul de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby, l-a numit “idiot” pe pilotul care a doborât o dronă americană săptămâna trecută. Comentariul vine după ce Rusia l-a recompensat pe pilot tocmai pentru că a doborât drona.

Campania Kremlinului de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei a eșuat. Rusia își reorientează atacurile
Campania Kremlinului de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei a eșuat. Rusia își reorientează atacurile

Vladimir Putin nu are, deocamdată, planuri de pace în Ucraina. Prin urmare Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor serios Kievului pe termen lung, a spus secretarul general al NATO.

Rusia afirmă că riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii
Rusia afirmă că riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a spus că riscul unei ciocniri nucleare se află la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, avertizând că Rusia se află într-un conflict deschis "de facto" cu SUA din cauza războiului din Ucraina.

O vedetă din Rusia care l-a criticat pe Vladimir Putin a murit în urma unui accident bizar
O vedetă din Rusia care l-a criticat pe Vladimir Putin a murit în urma unui accident bizar

Dima Nova, star pop din Rusia, a murit în condiții suspecte, fiind unul dintre contestatarii președintelui rus Vladimir Putin.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.