Cutremur politic în R. Moldova. Miting organizat de partidul lui Plahotniuc în Chișinău

×
Codul embed a fost copiat

Sunt zile de tensiune și incertitudine la Chișinău: Partidul Democrat, care a pierdut alegerile din februarie, refuză să cedeze puterea și, prin Curtea Constituțională aservită, anulează toate deciziile luate de Parlamentul rezultat în urma scrutinului.

Pentru a agita și mai mult spiritele, democrații oligarhului Vladimir Plahotniuc au adus cu autobuze protestatari în centrul capitalei. Președintele Igor Dodon, care a fost și el destituit duminică de Curtea Constituțională, a declarat că actuala criză poate fi rezolvată numai prin "presiuni interne și externe".

Socialiștii lui Igor Dodon și pro-europenii din alianţa ACUM - situaţi pe primele locuri după alegerile legislative - au ales sâmbătă un președinte al Parlamentului și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu. Totul în condiţii de clandestinitate, întrucât secretariatul Parlamentului a decis să saboteze şedinţa extraordinară şi i-a lăsat pe deputaţi pe întuneric şi fără microfoane.

Ulterior, în sală a fost adusă o boxă. Într-un rar consens, ofensiva politică a avut girul Uniunii Europene, al Rusiei şi al Statelor Unite. Ambasadorii acestora au fost prezenţi în sală. În schimb, televiziunea publică a ignorat ședința legislativului, difuzând muzică populară și dansuri sportive.

Citește și
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit pe întuneric, ignorând o decizie constituțională
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Partidul Democrat a denunţat o "lovitură de stat" şi l-a acuzat pe Igor Dodon de trădare de patrie, după ce televiziunea lui Plahotniuc a difuzat o înregistrare în care Dodon ar discuta despre federalizarea țării.

La rândul ei, Curtea Constituțională a emis rapid mai multe decizii prin care a dizolvat Parlamentul şi a declarat neconstituţionale alegerea Zinaidei Greceanîi drept președinte al legislativului și numirea noului guvern.

Duminică dimineaţă, în război total cu nouă putere, Curtea Constituţională a mers şi mai departe: l-a destituit pe preşedintele Igor Dodon şi l-a numit în locul lui pe Pavel Filip, care a anunţat alegeri anticipate pentru 6 septembrie.

Igor Dodon: „Soluţia este presiunea politică internă şi externă, şi din vest şi din est.”

Maia Sandu, prim-ministru investit: „Mă adresez poliţiei, forţelor speciale, celor din penitenciare, vă ordon să apăraţi ţară şi pe cetăţeni.”

Peste noapte au fost instalate corturi în fața unor ministere, a procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, oamenii spunând că vor să apere instituțiile de "trădătorii" din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot în cursul nopţii, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.

Uniunea Europeană a lansat un apel la calm, iar preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat toate forţele politice din Republica Moldova să respecte democraţia şi statul de drept.

"De dragul stabilităţii, care este esenţială pentru parcursul european al republicii Moldova", preşedintele României a pledat pentru dialog.

Noul guvern condus de Maia Sandu se va întruni luni în şedinţă

 

Noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va întruni luni şedinţă începând cu ora 11:00, informează Radio Chişinău şi Unimedia.

Şedinţa se va desfăşura la sediul parlamentului, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă. Ea nu a indicat de ce şedinţa guvernului se va desfăşura la parlament, dar se pare că miniştrii noului executiv nu au acces în sediul guvernului.

Totodată, ea a precizat că o să meargă cu toţii mâine la guvern. Maia Sandu a mai spus că nu beneficiază, în calitate de premier, de serviciile de pază din partea SPPS, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, iar referitor la declaraţiile şefului IGP, Alexandru Pînzari, că nu îl recunoaşte pe Andrei Năstase în calitate de ministru de interne, ea a spus că ar fi o sfidare la adresa ordinii de drept.

Totodată, Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, că ar dirija blocajul din instituţiile publice.

Noul premier al Republicii Moldova a mai spus că a primit mesaje de susţinere din partea partenerilor externi.

Maia Sandu le-a adresat un apel la calm angajaţilor instituţiilor statului şi funcţionarilor publici

 

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova (PAS), Maia Sandu, aleasă în funcţia de prim-ministru de către deputaţii Blocului ACUM şi cei ai PSRM (socialiştii), s-a adresat în cadrul unui briefing angajaţilor instituţiilor statului şi funcţionarilor publici cu un apel la calm şi le-a cerut să nu se lase intimidaţi de către apelurile reprezentanţilor Partidului Democrat (PD), formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, şi să nu se implice în blocarea activităţii instituţiilor statului, informează Radio Chişinău.

''Voi, funcţionarii publici, sunteţi temelia unei bune administrări a ţării. Prin competenţe şi cunoştinţe. Noul Guvern îşi propune să elibereze administraţia de presiune şi şantaj. Ne dorim ca funcţionarii publici să aibă o singură autoritate - legea'', a declarat dna Sandu.

''Vom desfiinţa controlul politic asupra instituţiilor ca să vă faceţi lucrul în conformitate cu legea. Fosta guvernare nu doreşte să plece şi vrea să vă implice în jocuri murdare. Trecerea paşnică a puterii depinde acum de voi. Vă îndemn să ascultaţi de solicitările noului guvern. Lui Plahotniuc nu-i pasă de voi. Nu ieşiţi în stradă la îndemnul uzurpatorului. Mâine toate instituţiile statului vor activa în regim normal'', a mai spus ea.

Parlamentul de la Chişinău s-a întrunit duminică în şedinţă pentru a adopta o singură declaraţie, prin care Guvernul Filip a fost declarat în afara legii. Declaraţia a fost citită de către preşedinta PAS, Maia Sandu, aleasă în funcţia de prim-ministru de către cei 61 de deputaţi ai Blocului ACUM şi ai PSRM.

''Parlamentul constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară, care a pierdut încrederea atât a cetăţenilor, cât şi a comunităţii internaţionale şi, în loc să cedeze democratic puterea, a decis să meargă pe calea destabilizării şi a escaladării violenţelor'', se menţionează în declaraţie.

''Constatam că hotărârile Curţii Constituţionale, luate începând cu 7 iunie 2019, poartă un caracter arbitrar şi neconstituţional, fiind dictate de o minoritate politică. Ne vom adresa instituţiilor internaţionale, inclusiv la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a raporta acest abuz'', potrivit documentului.

De asemenea, Maia Sandu a adresat un apel angajaţilor structurilor de forţă cu îndemnul de a nu executa ordinele ilegale şi de a trece de partea poporului şi a puterii legitime.

''Parlamentul ales în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019 declară în afara legii Guvernul Filip şi cere Partidului Democrat să îndepărteze mercenarii din instituţiile statului. Solicităm tuturor cetăţenilor ţării să nu cedeze în faţa provocărilor şi să nu participe la acţiunile violente şi ilegale organizate de Plahotniuc', a mai citat Maia Sandu din declaraţia adoptată de Parlament.
 

Miting la Chişinău organizat de partidul lui Vlad Plahotniuc

 

În centrul Chişinăului a fost organizat duminică un miting pentru susţinerea Partidului Democrat (PDM), formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, persoanele sosite în Piaţa Marii Adunări Naţionale scandând ''Noi suntem poporul. Dodon e trădătorul'', ''PDM'', ''Moldova!'', relatează Radio Chişinău.

Prezent la miting, Plahotniuc i-a îndemnat pe susţinătorii săi să rămână în centrul Chişinăului ca ''să apere paşnic'' instituţiile statului.

''Vreau să vă mulţumesc pentru susţinere. Cei care vor să plece acasă, să plece. Dar cei care vor să rămână, să mergem să apărăm paşnic instituţiile statului, iar celor care vor încerca să le ia cu asalt, le vom arăta fermitatea noastră'', a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, la finalul mitingului din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Manifestanţii care au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să susţină Partidul Democrat şi să protesteze faţă de coaliţia PSRM-ACUM au votat o declaraţie prin care cer demisia preşedintelui Igor Dodon şi alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Potrivit Radio Chişinău, la miting a avut loc un incident în care a fost implicat Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal şi fost primar al Chişinăului.

Chirtoacă a încercat să se apropie de Plahotniuc în timpul mitingului, dar a fost îndepărtat de către bodyguarzi şi poliţie. El a declarat că a încercat să-i spună personal lui Plahotniuc că timpul său a trecut

Reacția lui Dodon după suspendare

 

Președintele suspendat Igor Dodon a declarat că singura cale de ieșire din criză este mobilizarea internă și externă: "Este un pas disperat de a profita de Curtea Constituţională controlată pentru a uzurpa în continuare puterea. Singura cale de ieşire este mobilizarea externă şi internă, presiunea şi rezistenţa dură la uzurpatori "

Reacția lui Klaus Iohannis la situația politică din Republica Moldova

 

Klaus Iohannis a lansat un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept în contextul crizei politice din Republica Moldova

Pavel Filip anunță alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie 

 

Premierul Pavel Filip, desemnat președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova.

Președintele Igor Dodon a fost suspendat de Curtea Constituțională
 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar, fiind obligat să dizolve Parlamentul.

R. Moldova, declarată ”stat captiv”  în Parlament
 

Totodată, Parlamentul a decis demiterea șefului Serviciului de Informații și al șefului Centrului Anticorupție și  a adoptat Declaraţia cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

UE cere Republicii Moldova să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia
 

Uniunea Europeană cere autorităţilor din Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere, potrivit deschide.md.

„Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere”, se anunţă într-un comunicat de presă al Serviciului de Acţiune Externă al UE.

„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament şi în lumina evoluţiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm şi reţinere. Oficialii aleşi democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se menţionează în comunicat.

Potrivit celor menţionate, UE va sprijini în continuare Republica Moldova. În mod special, Serviciul se referă la combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului.

„Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere”, se precizează în comunicatul emis de autoritatea europeană.

Rusia îndeamnă toate forţele politice să evite destabilizarea
 

Ambasada Rusiei a cerut tuturor forţelor politice responsabile să evite destabilizarea, adăugând: "Susţinem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliţie funcţională şi de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă şi dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite".

Curtea Constituţională a invalidat guvernul condus de Maia Sandu
 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat sâmbătă decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta.

Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului. Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat.

Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.

Şedinţa parlamentului a fost convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Deputaţii au votat mai întâi - de asemenea neconstituţional, potrivit instanţei de resort - şi noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanîi ca preşedintă.
 

Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de uzurpare a puterii în stat
 

PDM, formațiunea oligarhului Vlad Plahotniuc, a rămas în opoziție. Vladimir Plahotniuc a declarat în cadrul unui briefing de presă că deciziile luate în Parlament sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat și că PSRM și Blocul ACUM au încălcat flagrant Constituția.

R. Moldova are un nou Guvern, condus de Maia Sandu și format din pro-europeni și socialiști
 

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Maia Sandu, a depus sâmbătă jurământul în faţa Parlamentului reunit la Chişinău. Curtea Constituţională decisese deja că legislativul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat.

Şedinţa parlamentului a fost convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este vicepremier şi ministru de interne în noul guvern, din care mai fac Vasile Şova (vicepremier pentru integrare), Nicolae Popescu (externe şi integrare europeană), Georgeta Mincu (agricultură, dezvoltare regională şi mediu), Pavel Voicu (apărare), Vadim Brânzan (economie şi infrastructură), Liliana Nicolaescu-Onofrei (educaţie, cultură şi cercetare), Natalia Gavriliţa (finanţe), Stanislav Pavlovschi (justiţie) şi Ala Nemerenco (sănătate, muncă şi protecţie socială). La şedinţa parlamentului au participat doar deputaţii PSRM şi ACUM. 
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Maia Sandu, numită premier al R. Moldova. Curtea a invalidat decretul
Maia Sandu, numită premier al R. Moldova. Curtea a invalidat decretul

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat pe pagina sa de Facebook că a semnat decretul de numire în funcţia de prim-ministru a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit pe întuneric, ignorând o decizie constituțională
Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit pe întuneric, ignorând o decizie constituțională

Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat, relatează Ziarul de Gardă, potrivit News.ro. 

Criză politică în Republica Moldova. Parlamentul nu mai funcționează, urmează anticipate
Criză politică în Republica Moldova. Parlamentul nu mai funcționează, urmează anticipate

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfăşoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, anunță Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.