Cum să supraviețuiești unui război nuclear după ce a fost lansată o bombă. Ce trebuie să faci și cum să te pregătești

razboi nuclear
Getty

Războiul nuclear a reprezentat o amenințare tot mai mare încă de când Proiectul Manhattan a detonat prima bombă atomică în deșertul New Mexico, în urmă cu 78 de ani.

 

 

Dezvoltarea acelei prime arme nucleare, un efort condus de J. Robert Oppenheimer, este subiectul noului film al lui Christopher Nolan, „Oppenheimer”, care a intrat, vineri, în cinematografe. Chiar dacă filmul se petrece cu zeci de ani în urmă, mesajul său este actual, scrie Business Insider.

Se poate spune cu siguranță că ne aflăm în mijlocul unui moment incredibil de periculos, în care utilizarea armelor nucleare pare mai posibilă acum decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat, luni, Stephen Miles, președintele organizației activiste „Win Without War”, în cadrul unui panel despre film.

De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, președintele Vladimir Putin a făcut amenințări repetate cu privire la recurgerea la forța nucleară. El a intensificat aceste amenințări în iunie, odată cu anunțul că Rusia a mutat arme nucleare tactice în Belarus.

Conducerea SUA a declarat că nu are niciun indiciu că Rusia intenționează să folosească aceste arme, dar președintele Joe Biden a evocat posibilitatea unui scenariu de coșmar: un război nuclear total.

Citește și
general
Virgil Bălăceanu, General (r) despre, amplasarea armelor nucleare în Belarus: ”Nu va duce la un război nuclear”
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

Unii observatori experți văd în retorica lui Putin o încercare de a speria sprijinul occidental pentru Ucraina, în timp ce alții o iau ca pe o creștere semnificativă a riscului de atacuri nucleare.

Un atac nuclear rămâne foarte puțin probabil, dar nu este exclus, spun experții.

Cât timp ar avea americanii la dispoziție între o alertă nucleară și atac

Dacă orașul în care vă aflați ar fi atacat, probabil că ați primi un mesaj de alertă de urgență wireless (WEA) pe telefonul mobil, în care vi s-ar spune că rachetele sunt pe drum și că trebuie să vă adăpostiți imediat.

Sistemul de alertă în caz de urgență (EAS) ar trimite, de asemenea, același mesaj de alertă ca și WEA prin toate tipurile de emisiuni de televiziune și radio, inclusiv prin satelit, cablu și sisteme fără fir. În plus, președintele poate alege să trimită o „alertă prezidențială” către telefoanele mobile din întreaga țară.

Arsenalul nuclear al Rusiei este capabil să lovească aproape oriunde pe planetă. În cazul în care Rusia ar lansa o rachetă balistică intercontinentală cu încărcătură nucleară asupra SUA, locuitorii ar avea la dispoziție aproximativ 30 de minute, sau mai puțin, pentru a se adăposti, presupunând că au fost avertizați imediat de atac. Unele arme, cum ar fi rachetele lansate de pe submarine, ar putea avea timpi de lansare mai scurți.

Teoretic, ai putea parca un submarin mai aproape de America de Nord, reducând astfel timpul de avertizare și de zbor”, a declarat Brian J. Morra, fost ofițer de informații al Forțelor Aeriene, cadru superior pensionat în industria aerospațială și de apărare și autor.

Dacă Rusia ar lansa o armă din apele internaționale chiar în largul coastei de est, locuitorii din orașe precum New York, Boston și Washington, DC, ar putea avea la dispoziție doar 10-15 minute pentru a se pregăti.

Nu ai avea timp nici măcar să te duci să-ți iei copiii de la școală”, a declarat anul trecut pentru Insider Irwin Redlener, un expert în sănătate publică de la Universitatea Columbia, specializat în pregătirea pentru dezastre.

Se poate spune că publicul american nu este la fel de pregătit sau educat cu privire la ce trebuie să facă în cazul unui atac nuclear precum americanii în timpul Războiului Rece, când adăposturi antiatomice aprovizionate, exerciții nucleare și sirene de raid aerian erau instalate în toată țara.

Ce trebuie să faceți după un atac nuclear

Minutele până la orele de după o explozie nucleară reprezintă o fereastră critică. Potențialul de expunere la radiații scade cu 55% la o oră după o explozie și cu 80% după 24 de ore, potrivit Centrului Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară.

Acțiunile imediate în timpul acestor prime ore, cum ar fi acoperirea ochilor sau adăpostirea într-un adăpost interior, ar putea reduce riscul de deces sau de rănire gravă. Iată cum să vă protejați în cel mai rău caz.

Primele 30 de minute: Întoarceți-vă privirea și protejați-vă fața

SUA nu au un sistem de avertizare suficient de capabil pentru amenințările nucleare, a spus Redlener.

Hawaii a învățat această lecție în 2018, când Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Hawaii a trimis o alertă push eronată pe smartphone-urile oamenilor, avertizând asupra unei amenințări cu rachete balistice în curs de sosire.

Căutați imediat un adăpost. Acesta nu este un exercițiu”, scria în avertisment. Un angajat al agenției a trimis alerta din greșeală.

A provocat haos”, a spus Redlener, adăugând: „Unii oameni au ignorat-o complet, iar alții au intrat în panică și au sărit în canalizare cu copiii lor”.

Redlener a spus că cea mai bună modalitate de a afla despre un atac nuclear iminent ar fi probabil televiziunea sau radioul. Cei care nu au acces imediat la știri ar putea auzi sirenele, a spus el, dar zgomotul ar putea fi derutant. În momentul în care ați căuta pe Google sirenele sau ați suna la departamentul de poliție, timpul s-ar fi terminat, a spus el.

Cel mai bun mod de acțiune este pur și simplu să vă feriți ochii. Atunci când o bombă nucleară lovește, declanșează un flash de lumină și o uriașă minge de foc portocalie. O bombă de 1 megaton (de aproximativ 80 de ori mai mare decât bomba atomică „Little Boy”, lansată asupra orașului Hiroshima, Japonia) ar putea orbi temporar oamenii până la 20 de kilometri distanță într-o zi senină și până la 85 de kilometri distanță într-o noapte senină.

De asemenea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă să vă aruncați la pământ cu fața în jos și cu mâinile sub corp pentru a vă proteja de resturile zburătoare sau de căldura sufocantă care vă poate arde pielea. Dacă aveți o eșarfă sau o batistă, acoperiți-vă nasul și gura.

Dar asigurați-vă că vă țineți gura deschisă, pentru ca timpanele să nu vă explodeze din cauza presiunii. Cercetările sugerează, de asemenea, că dacă vă aflați într-o clădire supraterană, evitați holurile și ușile înguste, care pot acționa ca un tunel de vânt, accelerând undele de șoc ale detonării până la presiuni periculoase, care zdrobesc oasele. În schimb, căutați adăpost de-a lungul pereților în spații mari, deschise și evitați camerele cu ferestre, dacă puteți.

Primele 45 de minute: Căutați un adăpost în interior, departe de ferestre

O singură armă nucleară ar putea provoca zeci de mii, dacă nu sute de mii de morți imediate într-un oraș mare precum New York sau Washington. Numărul victimelor depinde de mărimea bombei, de locul în care este detonată și de numărul de persoane aflate în fața exploziei.

Supraviețuitorii unui atac nuclear ar avea la dispoziție aproximativ 15 minute înainte ca particulele radioactive asemănătoare nisipului, cunoscute sub numele de precipitații nucleare, să ajungă la sol. Expunerea la precipitații poate duce la otrăvirea cu radiații, care poate afecta celulele organismului și se poate dovedi fatală.

În mod ideal, oamenii ar trebui să caute adăpost în direcția opusă clădirilor căzute.

Ar trebui să mergeți în direcția opusă vântului”, a spus Redlener, adăugând: „Îndepărtați-vă cât mai mult posibil în următoarele 10-15 minute și apoi căutați imediat un adăpost înainte ca norul de radiații să coboare”.

Cele mai bune adăposturi sunt clădirile, cum ar fi școlile sau birourile, cu puține ferestre și cu un subsol, pentru a putea rămâne acolo. Dacă nu există clădiri solide în apropiere, este totuși mai bine să fii în interior decât afară.

Dacă vă adăpostiți într-o clădire cu mai multe etaje, alegeți o locație centrală și evitați etajele superioare și inferioare. Dacă clădirea are ferestre, stați în centrul unei încăperi. Undele de șoc pot sparge ferestrele la o distanță de până la 16 km de la o explozie, rezultând sticlă care zboară și care ar putea răni persoanele din apropiere.

Primele 24 de ore: Clătiți-vă la duș și rămâneți în casă

Orele de după o explozie sunt esențiale pentru reducerea expunerii la radiații.

Medicii pot trata adesea daunele provocate de radiații cu substanțe precum iodura de potasiu, deși „există anumite niveluri de doză la care nu poți face nimic”, a declarat pentru Insider Kathryn Higley, profesor de științe nucleare la Oregon State University.

Dar, într-un scenariu de dezastru, s-ar putea să nu existe suficienți medici sau paturi de spital pentru a îngriji pe toată lumea.

Nu există suficiente paturi goale pentru arși în toate Statele Unite pentru a face față chiar și unui singur atac nuclear asupra unui oraș din SUA”, a declarat pentru Insider Tara Drozdenko, directorul Programului de securitate globală al Union of Concerned Scientists.

Persoanele care s-au aflat afară în timpul unei explozii ar trebui să facă duș cât mai curând posibil, asigurându-se că apa este caldă și că săpunul este aplicat cu delicatețe. Frecarea prea tare ar putea rupe pielea, care acționează ca o barieră naturală de protecție. De asemenea, ar trebui să acoperiți orice tăieturi sau abraziuni în timp ce vă clătiți. Efectuați aceiași pași și pentru animalele de companie.

Nu folosiți balsam, loțiune de corp sau cremă de față după expunerea la o explozie nucleară, deoarece aceste produse se pot lega de particulele radioactive și le pot reține în piele și păr.

Suflați-vă nasul și ștergeți-vă urechile și pleoapele, deoarece resturile ar putea rămâne blocate în aceste locuri. CDC recomandă, de asemenea, sigilarea straturilor exterioare ale hainelor într-o pungă de plastic, împreună cu orice șervețele sau cârpe folosite pentru a vă șterge corpul sau fața.

Este sigur să consumați alimente din recipiente sigilate, cum ar fi ambalaje, sticle sau conserve, potrivit CDC. De asemenea, puteți mânca produse din cămară sau din frigider, atâta timp cât ștergeți recipientele, vasele de gătit, tejghelele și ustensilele. Dar orice lucru lăsat neacoperit, cum ar fi fructele sau legumele din grădină, nu ar fi sigur de consumat.

Cu excepția cazului în care vi se spune să ieșiți afară, cel mai bine este să rămâneți pe loc până când riscul de contaminare a scăzut. Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA recomandă să rămâneți în casă timp de cel puțin 24 de ore după o explozie nucleară.

Primele 7 zile: Ascultați radioul sau televiziunea

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să ascultați radioul local pentru informații și sfaturi privind pașii de urmat. Probabil că telefonul mobil, televizorul și internetul nu vor funcționa, dar radiourile cu baterii și cele cu manivelă ar trebui să funcționeze.

Prin radio, autoritățile vă pot sfătui să rămâneți pe loc sau să emiteți un ordin de evacuare către o zonă mai sigură. Tot aici veți afla probabil și despre ajutorul medical disponibil, dacă dumneavoastră sau cineva apropiat este bolnav.

Dacă vă aventurați afară, să știți că va ploua cu precipitații nucleare din cer. Majoritatea precipitațiilor de la o explozie nucleară au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a reveni la sol.

Pentru a reduce expunerea, acoperiți gura și nasul cu o cârpă umedă atunci când ieșiți afară și asigurați-vă că nu aveți răni deschise expuse. De asemenea, evitați orice alimente care sunt expuse direct în aer liber, cum ar fi produsele proaspete sau rezervele de apă deschise.

În cele din urmă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să rămâneți în casă în prima săptămână, până când majoritatea precipitațiilor nucleare se așează din nou la sol.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Inteligența artificială ar putea duce la dispariția omenirii. Experți: Este la fel de periculoasă precum un război nuclear
Inteligența artificială ar putea duce la dispariția omenirii. Experți: Este la fel de periculoasă precum un război nuclear

Inteligența artificială ar putea duce la dispariția omenirii, spun mai marii din industria tehnologiei.

Virgil Bălăceanu, General (r) despre, amplasarea armelor nucleare în Belarus: ”Nu va duce la un război nuclear”
Virgil Bălăceanu, General (r) despre, amplasarea armelor nucleare în Belarus: ”Nu va duce la un război nuclear”

Amplasarea armelor nucleare tactice, în Belarus, este doar o demonstrație de forță, cred experții militari de la noi. Mutarea lui Putin, nu va duce la un război nuclear, și nici nu va schimba, cursul celui din Ucraina, conform acestora.

Declaraţie comună, Putin şi Xi: Un război nuclear nu trebuie să aibă loc ”niciodată”
Declaraţie comună, Putin şi Xi: Un război nuclear nu trebuie să aibă loc ”niciodată”

Rusia şi China se pronunţă împotriva oricărui război nuclear, în toiul unor tensiuni cu Occidentul, şi subliniază că o astfel de confruntare nu va avea decât învinşi, relatează AFP, scrie News.ro. 

Studiu. Care sunt cele 2 țări care ar rezista după o catastrofă: război nuclear, supervulcan sau lovitură de asteroid
Studiu. Care sunt cele 2 țări care ar rezista după o catastrofă: război nuclear, supervulcan sau lovitură de asteroid

Cercetătorii sunt de părere că Australia și Noua Zeelandă sunt țările care ar putea rezista cel mai bine după o catastrofă - nucleară sau de mediu - pentru a relansa civilizația umană.

Fostul şef al diplomaţiei americane: SUA au evitat un război nuclear între India şi Pakistan
Fostul şef al diplomaţiei americane: SUA au evitat un război nuclear între India şi Pakistan

Fostul şef al diplomaţiei americane sub Donald Trump, Mike Pompeo, afirmă într-o carte publicată marţi că India şi Pakistanul au fost în pragul unei confruntări nucleare în 2019 şi că Statele Unite au evitat atunci escaladarea, notează AFP.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.