Coronavirus SUA, LIVE UPDATE 4 mai. Americanii protestează din cauza restricțiilor

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite au reluat acuzele la adresa Chinei, de această dată prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo.

La nivel global, pandemia a ucis aproape 250.000 de oameni, dintre care 70 de mii, doar în Statele Unite. Numărul persoanelor testate pozitiv pe tot globul, a trecut de 3 milioane și jumătate.

Peste Ocean, în timp ce tot mai mulți americani cer în stradă ridicarea restricțiilor, statele lovite de pandemie se pregătesc deja pentru al doilea val.

Pandemia ar putea dura până în 2022

 

Bilanţul se apropie de 70.000 de morţi şi aproape 1,2 milioane de cazuri confirmate.

Citește și
Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai 2020
Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai. S-au strâns 7,4 miliarde € pentru un vaccin
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Pandemia ar putea dura până în 2022, potrivit unui raport recent, publicat de cercetătorii americani.

Într-o intervenţie televizată la postul ABC, secretarul de stat american a declarat că noul coronavirus îşi are originea într-un laborator din Wuhan.

Mike Pompeo, secretarul de stat america: Nu este prima oară când lumea este expusă la un virus din cauza unor eşecuri într-un laborator chinez. Pot să vă spun că sunt dovezi semnificative că (virusul, n.r.) a venit din acel laborator din Wuhan.

În plus, Pompeo a subliniat securitatea slabă la laboratoarele epidemiologice chineze, inclusiv în orașul Wuhan, unde a fost raportat pentru prima dată virusul. Câteva secunde mai târziu, însă, oficialul american a negat că virusul ar fi fost fabricat.

Jurnalist: Dar consensul ştiinţific a fost că (virusul, n.r.) nu e creat de om sau modificat genetic.
Mike Pompeo, secretarul de stat american: Aşa este, sunt de acord cu asta. Am văzut analiza (serviciilor secrete americane, n.r.). Nu am motive să cred că e inexact.

24.000 de oameni au murit în statul New York

 

În acest timp, statul New York rămâne principalul focar de COVID-19 din America. Aici au murit peste 24.000 de oameni, 19 mii numai în metropola New York. În ciuda acestui fapt, oamenii au ieşit în număr mare în parcuri, ca să se bucure de vremea frumoasă.

Primar New York, Bill DeBlasio: Ne aşteptam la asta, ne-am pregătit pentru această situaţie şi poliţia e pe străzi în număr mare. Dacă oamenii nu respectă regulile, atunci forţele de ordine se vor ocupa de asta foarte serios.

Cei care încă ezita să relaxeze măsurile și să repornească activitatea sunt supuşi unor presiuni tot mai mari. După ce, week-end-ul trecut, mii de oameni au năvălit pe plaje, guvernatorul Californiei a ordonat închiderea acestora.

Localnic: Înţeleg de ce a făcut-o, dar mi se pare că plaja e destul de mare cât să ne încapă pe toţi.

Proteste în California

 

Nemulţumiţi de restricţii, câteva sute de oameni s-au adunat în faţa reşedinţei guvernatorului californian şi au cerut ridicarea ordinului de stat acasă.

Lisa Michael, protestatar: Cred că e exagerat, dacă ne luăm după cifrele şi datele pe care le vedem în Italia şi în America. În acele regiuni unde rata de infecţie este redusă, ar trebui să deschidem afacerile.

Spre deosebire de alte cazuri similare, poliţia a intervenit în forţă şi a arestat 32 de protestatari.

Protestatari: Ne exercităm dreptul la libertatea de exprimare şi dreptul de a ne aduna paşnic şi să-i transmitem (guvernatorului, n.r.) că distruge economia statului şi, mai important, libertăţile noastre.

În ciuda prezenţei masive a forţelor de ordine, numărul protestatarilor, tineri şi bătrâni, a crescut pe parcursul zilei.

Lisa Michael, protestatar: E minunat. Am plâns de mai multe ori astăzi, cu siguranţă, cred că e cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată.

Pe de altă parte, nemulţumirile celor aflaţi încă sub restricţii sunt oarecum justificate, spun ei, de faptul că mai bine de 30 de state americane s-au redeschis, într-o măsură sau alta. În Maryland, sute de oameni au profitat de asta ca să asiste la un spectacol aviatic organizat în cinstea cadrelor medicale din spitalele americane.

Brandon Cole, director medical Spitalul Prince George: Angajaţii noştri au lucrat încontinuu ca să trateze comunitatea. Să vadă acum răspunsul şi aprecierea... lăsaţii să se deconecteze pentru o secundă şi să se bucure.

Nu toată lumea e, însă, de acord cu ridicarea restricţiilor.

Patrice Harris: Mi se pare un pic prematura redeschiderea.

În Florida, un militant împotriva ridicării în pripă a măsurilor de izolare a protestat costumat aşa cum a crezut el de cuviinţă.

Protestatar: Este un virus mortal, este o pandemie.

În martie, acelaşi individ s-a plâns în justiție că guvernatorului statului întârzia să impună ordinul "staţi acasă".

Una dintre principalele mize, în acest moment, în Statele Unite, este descoperirea unui vaccin viabil. Experţii americani mizează pe mai multe companii producătoare de medicamente şi speră că un vaccin ar putea fi gata până la sfârşitul anului.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 4 mai. 15 noi decese, bilanțul total a ajuns la 818
Coronavirus România, LIVE UPDATE 4 mai. 15 noi decese, bilanțul total a ajuns la 818

Coronavirus România, 4 mai. Până luni, au fost confirmate 13.512 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 şi 818 de decese, potrivit bilanţului anunțat de autorități la ora 13.00.

Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai. S-au strâns 7,4 miliarde € pentru un vaccin
Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai. S-au strâns 7,4 miliarde € pentru un vaccin

Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai 2020. În Europa, Rusia este țara cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de COVID. Unele țări vor ridica luni o parte dintre restricții.

Arafat nu exclude ca în următoarea perioadă să intrăm
Arafat nu exclude ca în următoarea perioadă să intrăm "pe rând" la metrou

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a vorbit duminică despre modul în care se va schimba viaţa noastră după data de 15 mai.

Raed Arafat: La acest moment, decizia este ca şcolile să înceapă în septembrie
Raed Arafat: La acest moment, decizia este ca şcolile să înceapă în septembrie

Şeful DSU Raed Arafat afirmă că decizia este ca şcolile să se redeschidă din septembrie, dar că niciun copil bolnav nu va intra în şcoală, iar febra trebuie să fie un motiv ca elevul să nu fie trimis la unitatea de învăţământ în acea zi.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.