CNBC: Cum alimentează cipurile americane armată rusă, în pofida sancţiunilor occidentale

cipuri
Getty

Microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor şi laptopurilor continuă să intre în Rusia şi să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză, transmite CNBC, scrie News.ro. 

Datele comerciale şi documentele analizate de CNBC arată că Moscova se aprovizionează cu un număr crescut de semiconductori şi alte tehnologii occidentale avansate, prin ţări intermediare precum China.

În 2022, Rusia a importat tehnologii semiconductoare în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în creştere faţă de 1,8 miliarde de dolari în 2021.

Semiconductorii şi microcipurile joacă un rol crucial în războiul modern, alimentând o gamă largă de echipamente, inclusiv drone, radiouri, rachete şi vehicule blindate.

Într-adevăr, Institutul KSE, un centru de analize la Şcoala de Economie din Kiev, a analizat recent 58 de piese de echipament militar rusesc esenţial recuperate de pe câmpul de luptă al Ucrainei şi a găsit peste 1.000 de componente străine, în principal tehnologii occidentale de semiconductori.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Multe dintre aceste componente sunt supuse controalelor la export. Dar, potrivit analiştilor cu care a vorbit CNBC, rutele comerciale complicate prin China, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi în alte părţi înseamnă că încă intră în Rusia, adăugându-se la stocurile de dinainte de război ale ţării.

”Rusia este încă capabilă să importe toate componentele esenţiale necesare, produse în Occident, pentru armata sa”, a spus Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională şi unul dintre autorii raportului KSE Institute.

”Evitarea sancţiunilor este surprinzător de neplăcută în acest moment”, a adăugat ea.

Lanţuri de aprovizionare tulburi

 

Nu toate tehnologiile avansate sunt supuse sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. Multe sunt numite articole cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că au aplicaţii atât civile, cât şi militare şi, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare al controalelor vizate la export.

Un microcip poate avea aplicaţii atât într-o maşină de spălat, cât şi într-o dronă, de exemplu. Cu toate acestea, multe dintre aceste produse provin din naţiunile occidentale cu interdicţii mari de comerţ împotriva Moscovei şi, în special, a armatei sale.

Toate articolele de origine americană, cu excepţia alimentelor şi medicamentelor, au interzis să ajungă în armata Rusiei.

În studiul KSE, mai mult de două treimi din componentele străine identificate în echipamentele militare ruseşti provin în cele din urmă de la companii cu sediul central în SUA, altele provenind de la aliaţii ucraineni, inclusiv Japonia şi Germania.

CNBC nu a putut verifica dacă companiile implicate cunoşteau destinaţia finală a mărfurilor lor.

Autorităţile elveţiene au spus că lucrează cu firme pentru ”educarea lor cu privire la steagurile roşii”, în timp ce purtătorii de cuvânt ai guvernelor din celelalte ţări citate nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Separat, un studiu al Royal United Services Institute a constatat că armata Rusiei foloseşte peste 450 de tipuri diferite de componente de fabricaţie străină în cele mai moderne 27 de sisteme militare ale sale, inclusiv rachete de croazieră, sisteme de comunicaţii şi complexe de război electronic.

Multe dintre aceste piese sunt fabricate de companii americane binecunoscute care creează microelectronice pentru armata SUA.

”De-a lungul deceniilor, sistemele şi tehnologiile de înaltă tehnologie non-ruse au devenit mai avansate şi au devenit cu adevărat standarde industriale şi globale. Aşadar, armată rusă, precum şi economia sa civilă, au devenit dependente”, a spus Sam Bendett, consilier la Centrul pentru Analize Navale.

Aplicarea pe scară largă a unor astfel de tehnologii au făcut să se împletească în lanţurile globale de aprovizionare şi, prin urmare, să fie mai greu de controlat.

Între timp, sancţiunile împotriva Rusiei sunt în mare măsură limitate la aliaţii occidentali ai Ucrainei, ceea ce înseamnă că multe ţări continuă să facă comerţ cu Rusia.

”Este dificil să împiedici microelectronica strict civilă să treacă graniţele şi să aibă loc în comerţul global. Şi de asta profită industria rusă, precum şi armata rusă şi serviciile sale de informaţii”, a spus Bendett.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.