„Sunt o sfidare politică deschisă”. Tensiuni între China și Statele Unite după ce Joe Biden l-a numit dictator pe Xi Jinping

Xi Jinping și Joe Biden
Profimedia

China a ripostat miercuri după ce preşedintele american Joe Biden s-a referit la preşedintele Xi Jinping ca la un "dictator". La rândul său, Rusia a profitat de ocazie pentru a critica SUA şi a-şi preţui aliatul chinez.

Marţi, la o strângere de fonduri în California, Joe Biden a discutat despre balonul spion al Chinei pe care Statele Unite l-au doborât la începutul acestui an, spunând că preşedintele Xi s-a supărat de fapt pentru că nu a ştiut unde se afla, ceea ce este "o mare ruşine pentru dictatori". Biden a mai spus că China "are dificultăţi economice reale", relatează Reuters, citat de news.ro.

Comentariile lui Biden au fost făcute la doar o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a fost la Beijing pentru a stabiliza relaţiile bilaterale despre care China spune că se află la cel mai scăzut nivel de când au fost stabilite legături diplomatice oficiale. Antony Blinken a fost primit inclusiv de preşedintele Xi Jinping.

Xi a devenit cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, după ce a obţinut în octombrie anuul trecut un al treilea mandat, fără precedent, ca preşedinte şi ca şef al Partidului Comunist.

Reacţii dure la Beijing

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat că remarcile lui Biden au fost "extrem de absurde" şi "iresponsabile". Exprimând puternica nemulţumire a Chinei, Mao Ning a spus că declaraţiile lui Biden au încălcat grav faptele, protocolul diplomatic şi demnitatea politică a Chinei. "Sunt o sfidare politică deschisă", a punctat ea într-o conferinţă de presă.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Întrebată ce a ştiut Xi despre traiectoria balonului, Mao Ning a reiterat explicaţia anterioară a Chinei, potrivit căreia trecerea balonului prin spaţiul aerian al SUA a fost neintenţionată şi cauzată de circumstanţe care nu au fost controlate de Beijing.

„Gura mare a lui Biden este un tun scăpat de sub control", a declarat Wu Xinbo, director al Centrului de Studii Americane de la Universitatea Fudan din Shanghai. "Încrederea reciprocă este ceea ce a scos în evidenţă China, prin urmare comentariile lui Biden sunt foarte distructive şi dăunătoare", a spus Wu, adăugând în acelaşi timp că este posibil ca remarcile să nu anuleze în totalitate ceea ce Blinken a realizat în timpul vizitei sale în China.

Blinken şi Xi au convenit, în cadrul întâlnirii lor de luni, să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington şi Beijing, astfel încât aceasta să nu derapeze spre conflict.

Deşi nu au fost făcute mari progrese în timpul primei vizite în China a unui secretar de stat american în ultimii cinci ani, ambele părţi au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni şi luni.

Biden a declarat mai târziu, marţi, că emisarul american pentru climă, John Kerry, ar putea merge în curând în China. Cu o zi mai devreme, luni, Biden a declarat că, în opinia sa, relaţiile dintre cele două ţări se află pe calea cea bună şi a indicat că s-au înregistrat progrese în timpul vizitei lui Blinken.

Moscova jubilează

Kremlinul a profitat rapid, miercuri, de remarca lui Biden, care i-a oferit o şansă de a critica Washingtonul şi de a sublinia în acelaşi timp propriile legături strânse cu Beijingul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus jurnaliştilor că există o contradicţie între comentariul lui Biden şi eforturile secretarului său de stat, Antony Blinken, de a reduce tensiunile cu Beijingul.

„Acestea sunt manifestări foarte contradictorii ale politicii externe americane, care vorbesc despre o mare doză de imprevizibilitate", a declarat Peskov. El a mai spus că acest comentariu al lui Biden este "de neînţeles"  după "diversele declaraţii conciliante" făcute în timpul vizitei lui Blinken la Beijing.

„Cu toate acestea, este treaba lor", a spus Peskov. "Noi avem propriile noastre relaţii proaste cu Statele Unite ale Americii şi relaţii foarte bune cu Republica Populară Chineză", a punctat Dmitri Peskov.

Rusia şi China au declarat un parteneriat strategic "fără limite" anul trecut, cu mai puţin de trei săptămâni înainte ca preşedintele Vladimir Putin să-şi trimită armata în Ucraina. De atunci, odată cu impunerea sancţiunilor occidentale, Moscova a devenit şi mai dependentă de legăturile politice şi economice cu China. Beijingul nu a condamnat Rusia pentru invazie şi a intensificat achiziţiile de petrol şi cărbune rusesc la preţ redus.

Îndepărtată de Occident, Rusia curtează ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină pentru a contracara ceea ce ea consideră a fi încercările SUA de a dicta ordinea mondială.

Peskov a plasat remarca lui Biden în acest context, spunând că hărţuirea SUA a devenit "inacceptabilă pentru un număr mare de state, iar acest număr este în continuă creştere".

În martie 2021, Rusia şi-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru câteva luni după ce Biden l-a numit pe Putin "ucigaş" într-un interviu televizat.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”
Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Emmanuel Macron încearcă să-și strângp aliați în lupta împotriva extremei drepte, în puținul timp pe care ăl mai are până alegerile pe care le-a determinat prin dizolvarea parlamentului. El a lansat un apel la „adunare” în „bătălia valorilor”.

Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia
Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia

Președintele Ucrainei a cerut din nou sprijin pentru apărarea aeriană a țării, în încercarea de a preveni atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice deteriorate ucrainene.

 

Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi a criticat dorinţa acesteia de a "părăsi NATO".

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.