Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la alimentarea externă cu energie

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a lansat drone kamikaze și rachete asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni, dar și de dimineață. "Încearcă să terorizeze populația", după cum a spus președintele Zelenski.

 

Cel puțin patru oameni, inclusiv o femeie însărcinată, au murit la Kiev, în dărâmăturile unui bloc de locuințe, după ce dronele cu explozibil - care par să fie de fabricație iraniană - au lovit centrul capitalei ucrainene. Sunt încă patru victime și după un atac cu rachete într-o regiune din nord-estul Ucrainei. 

Apărarea anti-aeriană a doborât cele mai multe dintre zecile de drone kamikaze trimise in acest atac. Dar cel puțin cinci au explodat în centrul Kievului, lovind inclusiv blocuri de locuințe. 

Printre cei care și-au pierdut viața se numără doi soți care așteptau un copil. Femeia era însărcinată în șase luni, după cum a anunțat primarul Vitali Klitschko. 

Citește și
zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea electrică
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

În imaginile surprinse de o cameră video se poate vedea cum polițiștii dintr-o patrulă au tras asupra unor drone și chiar au reușit să le doboare. 

Dar Ministerul de Interne le-a cerut civililor care au arme să nu încerce să tragă în aparatele de zbor cu explozibil. "E puțin probabil ca o persoana neantrenata sa le poata nimeri, în schimb există riscul sa-i raniti pe unii sau pe altii", afirmă comunicatul ministerului.

Cântărind 200 de kilograme, așanumita dronă kamikaze transportă exploziv și se distruge când lovește ținta. Sunt arme slab tehnologizate și ieftine, ghidate de sistemul GPS civil. Însă pot face distrugeri considerabile, când sunt trimise în roiuri.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: "Este un atac terorist. Nu am alt termen. Rușii continuă genocidul. Lovesc în civili, distrug infrastructura critică a orașului nostru. Ucid oameni nevinovați".

Sute de localități ucrainene au rămas fără curent electric

Nu doar la Kiev au fost atacuri. Ca urmare a bombardamentelor rusești și altor atacuri cu drone kamikaze, din ultimele 24 de ore, aproximativ 600 de localități din Ucraina au rămas fără curent electric.

Mai grav, spun ucrainenii, centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică și a trecut pe generatoarele proprii.  

Exploziile de luni dimineață, de la Kiev, s-au produs în acelasi cartier din centrul capitalei, Șevcenkivski , unde rachetele rușilor au lovit acum o săptămână, ca răzbunare pentru așa-zisul "atac terorist de la podul Crimeii, așa cum l-a denunțat Vladimir Putin.

Locuitorii zonelor lovite lunea trecuta tocmai se apucasera de reparatii la caesle lor. 

Localnic: "Trăiesc în apartamentul ăsta de 44 de ani, a fost al părinților mei. Și nu plec nicaieri, continuăm să luptăm și să ne ajutăm. Nu știu unde să mă duc, unde e sigur... Nimeni nu știe".

Teroarea cotidiană provocată de amenințările bombardamentelor rusești nu face decât să-i îndârjească pe oameni. Unii locuitori ai Kievului chiar încep să creadă în victorie.

"Dârzenie și credință", deviza unei femei din Kiev

Chris York, britanic stabilit în Kiev: "Oamenii încearcă să-și vadă de viață pe cât posibil.  Cu zece minute în urmă a răsunat sirena de raid aerian. Imediat ce a fost ridicată alerta, oamenii au ieșit din adăposturi și din stația de metrou și și-au continuat drumurile"

Ekaterina Ivanova, locuitoare a unei clădiri bombardate de ruși: "Sunt bolnavă de ani de zile, probleme cu inima și migrene. Toți mă întreabă cum rezist Cum sa rezist? Merg mai departe, tot mai  puternică în fiecare zi. Dârzenie și credință! O să fie bine".

Rușii îi trimit pe soldații fără experineță în prima linie

Pe de altă parte, în presa occidentală apar dezvăluiri șocante despre modul în care sunt trimiși la război recruții mobilizați la ordinul lui Putin. Potrivit ziarului The Guardian, soldații ruși neexperimentați, numiți cu cinism militari  "de unică folosință", sunt trimiși în prima linie de foc pentru a "distrage" atenția de la unitățile mai bine pregătite, care efectuează sabotaje. 

O convorbire interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei, între un recrut rus și soția lui, arată modul de organizare a trupelor Moscovei. Deținuții cărora li s-a promis "libertatea" ca să meargă pe front sunt împușcăți de către recruții abia trimiși în focul luptei. Aceștia, la rândul lor, riscă să fie împușcăți de proprii camarazi, dacă ar cuteza, cumva, să dea, înapoi.

UE va oferi Ucrainei asistență militarăde peste 100 de milioane de euro

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Luxemburg și au căzut de acord pentru un program de asistență militară de peste 100 milioane de euro, în special pentru instruirea a 15.000 de soldați ucraineni. 

Jeppe Kofod, ministrul danez de externe: "Este foarte important că am stabilit o misiune de instrucție militară pentru Ucraina și că am deblocat noi fonduri pentru aprovizionarea Ucrainei cu armele de care are nevoie, nu în ultimul rând cu sisteme de arme anti-aeriene care să-i apere pe ucraineni de atacurile pe care le vedem acum"

Miniștrii din blocul comunitar au discutat și despre livrarea de drone de lupta din Iran pentru Rusia. De asemenea în privința unor noi sancțiuni împotrivă Moscovei.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Vladimir Putin se declară deschis la dialog cu AIEA privind centrala nucleară ucraineană Zaporojie
Vladimir Putin se declară deschis la dialog cu AIEA privind centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat marţi "deschis unui dialog" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la centrala nucleara Zaporojie, situată în sudul Ucrainei şi controlată militar de Rusia din martie, relatează AFP.

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea electrică
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea electrică

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, a fost deconectată de la alimentarea electrică externă, sâmbătă dimineaţa, în urma unui bombardament, conform societății nucleare ucrainene Energoatom.

 

Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia își însușește centrala nucleară Zaporojie
Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia își însușește centrala nucleară Zaporojie

Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie, potrivit unui decret semnat, miercuri, de Vladimir Putin.

Ucraina vrea să repornească reactoarele de la Centrala Nucleară Zaporojie
Ucraina vrea să repornească reactoarele de la Centrala Nucleară Zaporojie

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie - pentru a asigura siguranţa acesteia.

Autoritățile poloneze distribuie pastile de iod, pe fondul bombardamentelor de la centrala nucleară din Zaporojie
Autoritățile poloneze distribuie pastile de iod, pe fondul bombardamentelor de la centrala nucleară din Zaporojie

Ministrul adjunct de Interne al Poloniei a anunțat, joi, că autoritățile au distribuit tablete de iod pompierilor regionali pentru a le da oamenilor în caz de expunere la radiații.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă