Ce se ascunde în spatele dorinței de negociere a Rusiei. Putin ar pregăti o „ofensivă la scară largă” la începutul lui 2023

Vladimir Putin, președintele Rusiei - 15
Getty

Vladimir Putin vrea să câștige timp pentru a pregăti o „ofensivă la scară largă” în Ucraina la începutul lui 2023, și face lobby ca liderii occidentali să convingă Kievul să accepte o încetare temporară a focului, scrie site-ul rus independent Meduza.

Putin ar fi dispus să negocieze cu Ucraina un acord de pace temporar, care ar include o posibilă retragere a trupelor ruse din Herson, însă menținerea controlului rusesc în Donbas. Despre Crimeea „nici măcar nu vrea să discute”, precizează sursele Meduza.

Însă prin această încetare temporară a focului Putin nu are nicio intenție să pună capăt războiului. Este vorba despre o strategie mai amplă de a câștiga timp pentru antrenarea recruților mobilizați și pentru refacerea stocurilor ca să poată lansa o „ofensivă la scară largă” în februarie sau martie 2023.

În ultimele săptămâni, Kremlinul a transmis în mai multe rânduri că Rusia este deschisă la negocieri cu Ucraina sau cu Occidentul. Pe 14 octombrie, de exemplu, directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, a spus că negocierile sunt posibile, dar numai „în anumite condiții” - fără să specifice condițiile.

Iar cu o săptămână mai devreme, pe 6 octombrie, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a propus ca negocierile pentru o „rezoluție pașnică” să înceapă „chiar în această zi” – dar numai în „condițiile oferite de Rusia”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit Meduza, Putin ia în considerare posibilitatea de a relua negocierile care au stagnat în primăvară, dar vrea ca Rusia să mențină controlul asupra teritoriilor ocupate Donbas – și „nici măcar nu vrea să discute despre Crimeea”.

 

Două surse apropiate Kremlinului și una apropiată de guvernul au declarat pentru Meduza că pozițiile lui Putin nu s-au schimbat, dar autoritățile ruse au dezvoltat o nouă „opțiune tactică”: în loc să convingă Ucraina să accepte un tratat de pace, Kremlinul ar căuta o încetare temporară a focului. Liderii ruși cred că acest lucru ar putea fi aranjat prin negocieri între trupele ruse și ucrainene - fără implicarea președinților celor două țări.

Aceleași surse au mai spus că Rusia ar fi dispusă să-și retragă trupele din cel puțin o parte a secțiunii ocupate a regiunii Herson a Ucrainei.

„Este foarte greu să reținem Hersonul în acest moment, iar retragerea trupelor din regiune ar putea fi făcută ca un gest de bunăvoință și un pas înainte către Ucraina”, a spus o sursă apropiată Kremlinului.

De asemenea, Kremlinul a încercat să „influențeze liderii occidentali” și pe președintele turc Erdogan pentru a „convinge” Ucraina să reia negocierile cu Rusia.

Meduza mai scrie că Rusia folosește un „argument simplu” în discuțiile cu liderii din Vest: „Trebuie evitate victimele civile”. Aceste discuții au avut loc pe fondul bombardamentelor asupra orașelor ucrainene pe care Rusia le-a lansat după explozia de pe podul din Crimeea din 8 octombrie și contraofensiva de succes a Ucrainei din septembrie.

 

 

Însă Vladimir Putin nu are planuri de a pune capăt războiului și că speră să folosească posibila încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă. Președintele rus consideră că un armistițiu ar permite armatei ruse să antreneze soldații mobilizați și să-și refacă stocurile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze informațiile obținute de Meduza.

Conform planului Kremlinului, „noua ofensivă la scară largă” ar putea începe aproximativ în februarie sau martie 2023. Aceasta ar reflecta strategia pe care armata ucraineană a folosit-o când a petrecut câteva luni pregătind soldații mobilizați înainte de a conduce o contraofensivă de succes în regiunile Harkov și Herson.

 

Pe de altă parte, poziția oficială a Kievului cu privire la orice negocieri cu Moscova rămâne neschimbată. „Vom fi pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar nu cu Putin, ci cu înlocuitorul său”, a declarat pentru Meduza o sursă din cadrul administrației lui Volodimir Zelenski.

Ucraina nu a avut de multă încredere în orice declarații – și „gesturi de bunăvoință” – din partea Rusiei, a mai spus sursa citată de publicația independent[ rusă: „El continuă să mintă, Putin. Vorbește despre cum citește pentru negocieri, apoi lansează lovituri cu rachete asupra civililor. Nu cred că va exista vreo încetare a focului până când teritoriile noastre nu vor fi eliberate.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.