Analiză BBC: ”Statele Unite înarmează Taiwanul până în dinți, în tăcere”, un stat pe care nu îl recunoaște oficial

soldati Taiwan
Shutterstock

Când președintele Joe Biden a semnat recent un grant de 80 de milioane de dolari, acordat Taiwanului pentru achiziționarea de echipament militar american, China a declarat că ”deplânge și se opune” la ceea ce a făcut Washingtonul.

Pentru un observator ocazional, nu părea o sumă foarte mare. Este mai puțin decât costul unui singur avion de vânătoare modern.

Taiwanul are deja în comandă echipamente militare americane în valoare de peste 14 miliarde de dolari.

Mai contează o sumă ”mizeră” de 80 de milioane de dolari?

Însă cei 80 de milioane de dolari nu reprezintă un împrumut, ci provin de la contribuabilii americani - notează BBC.

Citește și
Taiwanul este crucial pentru Europa
Taiwan va prezenta primul său submarin de producţie internă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pentru prima dată în mai bine de 40 de ani, America își folosește proprii banii pentru a trimite arme într-un loc pe care nu îl recunoaște oficial. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui program numit finanțare militară externă (FMF).

De la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, FMF a fost folosit pentru a trimite Kievului un ajutor militar de aproximativ 4 miliarde de dolari.

Acesta a fost folosit pentru a trimite alte miliarde în Afganistan, Irak, Israel și Egipt și așa mai departe, dar până acum a fost acordat doar țărilor sau organizațiilor recunoscute de Națiunile Unite. Taiwan nu este.

După ce SUA au schimbat recunoașterea diplomatică a Taiwanului cu cea a Chinei în 1979, au continuat să vândă arme insulei, în conformitate cu prevederile Legii privind relațiile cu Taiwanul. Cheia era să se vândă doar suficiente arme pentru ca Taiwanul să se poată apăra împotriva unui eventual atac chinezesc, dar nu atât de multe încât să destabilizeze relațiile dintre Washington și Beijing.

Timp de decenii, SUA s-au bazat pe această așa-numită ambiguitate strategică pentru a face afaceri cu China, rămânând în același timp cel mai fidel aliat al Taiwanului.

Dar, în ultimul deceniu, echilibrul militar în strâmtoarea Taiwan a înclinat dramatic în favoarea Chinei. Vechea formulă nu mai funcționează. Washingtonul insistă că politica sa nu s-a schimbat, dar, în mod esențial, s-a schimbat.

Iar Departamentul de Stat al SUA s-a grăbit să nege că FMF implică vreo recunoaștere automată a Taiwanului.

Dar la Taipei este evident că America își redefinește relația cu insula, mai ales având în vedere urgența cu care Washingtonul împinge Taiwanul să se înarmeze. Iar Taiwanul, care este depășit de China, are nevoie de ajutor.

"SUA subliniază nevoia disperată de a ne îmbunătăți capacitatea militară. Transmite un mesaj clar de claritate strategică Beijingului că suntem uniți", spune Wang Ting-yu, un legislator al partidului de guvernământ cu legături strânse cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen și cu șefii Congresului american.

El spune că cele 80 de milioane de dolari reprezintă vârful unui iceberg foarte mare și observă că, în iulie, președintele Biden și-a folosit puterile discreționare pentru a aproba vânzarea de servicii și echipamente militare în valoare de 500 de milioane de dolari către Taiwan.

Wang mai spune că Taiwanul se pregătește să trimită două batalioane de trupe terestre în SUA pentru instruire, fiind pentru prima dată când acest lucru se întâmplă, din anii 1970 și până acum.

Dar cheia este reprezentată de bani, începutul a ceea ce, spune el, ar putea fi de până la 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Dar războiul din Gaza va stoarce, fără îndoială, aprovizionarea cu arme a Americii către Taipei, la fel ca și războiul din Ucraina.

Președintele Biden încearcă să obțină ajutor de război pentru Ucraina și Israel, ceea ce include mai mulți bani și pentru Taiwan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Khaled Meshaal: China ”vrea să desfăşoare în Taiwan un atac asemănător” celui lansat de Hamas asupra Israelului
Khaled Meshaal: China ”vrea să desfăşoare în Taiwan un atac asemănător” celui lansat de Hamas asupra Israelului

China vrea să desfăşoare pe insula Taiwan un ”atac asemănător” celui lansat de Hamas în Israel, la 7 octombrie, susţine unul dintre liderii Hamas în străinătate, Khaled Meshaal, scrie Le Figaro.

Taiwan va prezenta primul său submarin de producţie internă
Taiwan va prezenta primul său submarin de producţie internă

Taiwanul va prezenta, joi, primul său submarin construit în ţară, în timp ce teritoriul autonom încearcă să îşi consolideze armata împotriva Chinei, pe fondul tensiunilor crescute dintre Beijing şi Taipei.

 

China reafirmă
China reafirmă "voinţa sa fermă" în privinţa Taiwanului. ”Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea poporului chinez”

China a cerut joi ONU să nu i se subestimeze "voinţa fermă" cu privire la Taiwan, asigurând în acelaşi timp că Beijingul preferă o "reunificare" paşnică, scrie AFP.

 

Pentagonul avertizează China: O blocadă impusă Taiwanului ar reprezenta un
Pentagonul avertizează China: O blocadă impusă Taiwanului ar reprezenta un "risc imens" pentru Beijing

O blocadă impusă Taiwanului de către China ar reprezenta un "risc imens" pentru Beijing, au declarat marţi importanţi oficiali ai Pentagonului în Congresul SUA, relatează AFP.

Taiwanul a detectat, în doar 24 de ore, peste 100 de avioane de război ale Chinei în jurul insulei
Taiwanul a detectat, în doar 24 de ore, peste 100 de avioane de război ale Chinei în jurul insulei

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat luni că a detectat 103 avioane de război chineze în jurul insulei în decurs de 24 de ore, un număr neobişnuit de mare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.