640 de milioane de euro, sumă record impusă de justiția britanică suveranului din Dubai, în procesul de divorț

Mohammed bin Rashid Al-Maktoum
Getty

Suveranul din Dubai, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, a fost condamnat marţi, la Londra, să plătească peste 640 de milioane de euro - o sumă record impusă de justiţia britanică într-un proces de divorţ - unei foste soţii şi celor doi copii ai lor.

Sentinţa de marţi reprezintă cel mai recent episod dintr-o serie de dispute juridice privind acuzaţii de răpire, fuga cu o ambarcaţiune şi piraterie informatică în cadrul familiei emirului din Dubai, un oraş-stat de o importanţă strategică în Golful Persic.

În vârstă de 72 de ani, şeful Guvernului Emiratelor Arabe Unite, va trebui să plătească 251,5 milioane de lire sterline (circa 300 de milioane de euro) celei de-a şasea soţii a lui, prinţesa Haya a Iordaniei, în vârstă de 47 de ani, care s-a refugiat la Londra în 2019, alături de cei doi copii ai fostului cuplu.

El va trebui, de asemenea, să achite plăţi pentru copiii lor, Al Jalila, în vârstă de 14 ani, şi Zayed, în vârstă de nouă ani, care ar putea să ajungă la totalul de 290 de milioane de lire sterline (peste 340 de milioane de euro) pentru a acoperi pensia alimentară şi cheltuielile legate de securitatea lor, potrivit unei sentinţe pronunţate marţi de Tribunalul pentru chestiuni familiale.

Suma totală, care include zeci de mii de lire sterline pentru vacanţe şi cheltuieli pentru animale de companie, ar putea varia în funcţie de mai mulţi factori, mai ales în situaţia în care cei doi copii se vor reconcilia cu tatăl lor.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Aceste măsuri financiare compensatorii sunt considerate cele mai mari acordate vreodată în cadrul procedurilor aferente finalizării unui divorţ în faţa justiţiei britanice după spectaculosul caz al fostei soţii a miliardarului rus Farhad Ahmedov, Tatiana Ahmedova.

La sfârşitul anului 2016, justiţia britanică i-a acordat Tatianei Ahmedova 41% din averea fostului ei soţ, reprezentând 453 de milioane de lire sterline (531 de milioane de euro la cursul actual).

Un purtător de cuvânt al emirului Mohammed bin Rashid Al-Maktoum a declarat că acesta din urmă "s-a asigurat întotdeauna ca fiica şi fiul lui să fie protejaţi de nevoi".

"Tribunalul a pronunţat acum decizia privind aspectul financiar şi el nu intenţionează să facă alte comentarii", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Emirul cere presei să respecte viaţa privată a copiilor lui şi să nu se amestece în viaţa lor din Marea Britanie", a adăugat el.

Răpire

În decizia lui, judecătorul Moor a considerat că "ţinând cont de statutul lor şi de ameninţările generale de terorism şi de răpire cu care ei se confruntă în aceste circumstanţe, copiii suveranilor sunt deosebit de vulnerabili şi au nevoie de o securitate sporită pentru a le asigura siguranţa în această ţară".

Judecătorul a adăugat că "principala ameninţare cu care ei se confruntă vine din partea suveranului însuşi, nu din surse externe".

Înalta Curte din Londra a decis în octombrie că Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, care întreţine de mult timp bune relaţii diplomatice cu regina Elisabeta a II-a şi împărtăşeşte cu suverana britanică pasiunea pentru cai, a autorizat piratarea telefonului soţiei sale şi a celor doi avocaţi britanici ai acesteia.

Nu s-a dovedit însă că actul de piraterie a fost asociat cu lupta în instanţă care îi opunea în Marea Britanie pe emir şi pe soţia lui pentru a obţine o decizie favorabilă revenirii în Dubai a celor doi copii, dar un volum considerat "foarte important" de 265 de megaocteţi de date a fost extras din telefonul prinţesei Haya - echivalentul a 24 de ore de înregistrări vocale sau 500 de fotografii.

Judecătorul a subliniat că suveranul din Dubai "a hărţuit-o şi a intimidat-o pe mamă înainte de plecarea ei în Anglia şi după aceea" şi că era "dispus să tolereze ca aceia care acţionau în numele lui să acţioneze într-o manieră ilegală în Marea Britanie".

În martie 2020, Tribunalul pentru chestiuni familiale a stabilit că suveranul din Dubai "a comandat şi a orchestrat" răpirea altor doi copii ai lui, prinţesa Shamsa şi sora ei Latifa, care provin din căsătoria cu o altă soţie.

Prinţesa Latifa, care a încercat fără succes să fugă din Dubai cu o ambarcaţiune în 2018, a declarat pentru o vreme că era ţinută "ostatic" de tatăl ei. Însă în iunie 2021, ea a declarat prin cabinetul ei de avocaţi că este "liberă să călătorească".

Prinţesa Latifa a cerut Poliţiei britanice să ancheteze încă o dată răpirea surorii ei mai mari Shamsa în anul 2000 din Cambridge, într-o scrisoare datată din 2018 şi dezvăluită în februarie 2021 de BBC.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Statele Unite afirmă că ”examinează” răspunsul Hamas la planul de armistiţiu în Fâşia Gaza
Statele Unite afirmă că ”examinează” răspunsul Hamas la planul de armistiţiu în Fâşia Gaza

Statele Unite au indicat marţi că examinează răspunsul oficial al Hamas la planul de încetare a focului pentru Fâşia Gaza anunţat la 31 mai de preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Șeful NATO se întâlnește cu Viktor Orban, la Budapesta. Ungaria caută un ”drept de retragere” din acțiunile Alianței
Șeful NATO se întâlnește cu Viktor Orban, la Budapesta. Ungaria caută un ”drept de retragere” din acțiunile Alianței

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri la Budapesta pentru a încerca să găsească un teren de înţelegere cu premierul ungar, Viktor Orban, care se opune eforturilor Alianţei Nord-Atlantice de a consolida ajutorul acordat Ucrainei.

 

Medicii i-au spus că este constipată și au trimis-o acasă. După câteva ore a murit
Medicii i-au spus că este constipată și au trimis-o acasă. După câteva ore a murit

Părinții unei eleve care a murit la câteva ore după ce medicii au diagnosticat-o cu constipație și au trimis-o acasă de la Urgențe vor să afle adevărul.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă