Secretul economiilor. Cum să ștergi ani de credit cu sume mici prin rambursări anticipate

×
Codul embed a fost copiat

Dobânzile pentru creditele ipotecare sunt încă mari și ar mai putea dura până vor scădea. Este însă o perioadă bună pentru ca cei care au rate la bănci să plătească anticipat din credit.  

Chiar și cu sume mici se pot șterge ani de credit.

Ce înseamnă rambursări anticipate? Să plătim niște bani în plus la rată atunci când avem. Merită efortul, pentru că atunci când facem asta suma se scade direct din banii pe care i-am împrumutat. Cu alte cuvinte, banca nu vă mai percepe dobândă pentru ei.

Așa cum știm, la un credit ipotecar, început plătim mai mult dobânzi și foarte puțin din suma împrumutată. Orice rată este compusă din principal și dobândă.

Principal care la începutul creditului în general este foarte mic. Atunci când cresc dobânzile, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, principalul scade și mai mult.

Citește și
Card
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Toată această dobândă dispare și se șterge încă o lună din credit. Deci acum, cu dobânzi mari și fiind mai mic principalul, este și mai eficient.

Indicat este să facem aceste plăți cu cât suntem mai la început cu creditul, cu atât ștergem mai multă dobândă. Pe măsură ce anii trec, principalul crește și dobânda scade și devine tot mai puțin eficient. Așadar, ar fi util să știm cât principal avem, să ne uităm în scadențar.

Credit de 50.000 de euro pe 30 ani, cu dobândă 8%. Rata e 1.834 de lei, dar principalul doar 167 de lei, deci mult mai mic. În rest ar fi dobândă. Doar 167 de lei dacă plătim în plus - ștergem o lună.

Este din ce în ce mai simplu să plătim. Mai multe bănci au inclus această opțiune în aplicație. Pur și simplu selectăm rambursare anticipată și plătim cât vrem. Sau putem merge în bancă și depunem o cerere pentru a plăti anticipat.

Vom avea de ales între: reducerea ratei, reducerea perioadei sau amândouă. Cel mai eficient este să alegem cu reducerea perioadei. Pentru că eficiența este mai mare, perioada este păguboasă la un credit și dacă vorbim de sume mici, rata ar scădea foarte puțin, deci practic nici nu simțim efortul.

Putem chiar face calcule acasă, pentru a vedea cât putem să ștergem din credit și ce economii putem face în funcție de banii pe care îi avem. Sunt mai multe calculatoare pentru rambursări anticipate disponibile online și sunt gratuite. De exemplu, cel de pe expertulbanilor.ro, finradar.ro sau finzoom.ro - sunt doar câteva exemple.

Să presupunem că avem un bonus la salariu de 500 de lei și că vrem să plătim pentru un credit de 30.000 de euro pe care îl avem pe 30 de ani. Vedem cum am scăzut din creditul total 2.300 de lei - de aproape cinci ori mai mult. Câștigul este consistent. Și mai important, am tăiat trei luni din credit. Doar pentru că am mai pus acolo în plus jumătate de rată. Putem să vedem și scadențarul. Dacă avem o sumă un pic mai mare, să zicem 2.000 de lei, putem să vedem cum ștergem un an din credit.

Foarte important, indicat este rambursăm anticipat imediat după ce am plătit rata sau a doua zi, tocmai pentru ca banca să nu mai perceapă dobândă, nici măcar câteva zile.

Nu sunt comisioane pentru rambusări anticipate în cazul creditelor la casă și putem plăti oricât avem, chiar și sume mici. Băncile sunt obligate prin lege să accepte. Ba chiar este recomandat să nu stăm să adunăm bani. Foarte mulți oameni zic „stai să strâng câteva mii de lei sau mai multe rate și apoi plătesc tot odată”. În primul rând, dacă avem banii undeva la îndemână e mult mai ușor să intrăm în ei și apoi pentru lunile care trec noi continuăm să plătim dobândă.

Deci, este indicat, dacă avem niște bani în plus sau reușim să economisim, să și plătim la bancă pentru credit. Putem face asta chiar în fiecare lună, pentru că iată cât de eficient este.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice", în emisiunea iBani

După mai multe amânari, în curând va începe programul „Casa Verde Fotovoltaice".

Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii

"Cât am bani, am, văd eu ce fac după" sau "nu știu pe ce s-au dus banii". Auzim des astfel de expresii în jur, însă multe nu au legătură cu cât de mulți sau puțini bani avem, ci pornesc chiar de la personalitatea noastră.

În ce investim, în funcție de vârstă. Ce este
În ce investim, în funcție de vârstă. Ce este "Regula lui 120"

Fiecare etapă a vieții reprezintă o decizie diferită de investiție.Cum trebuie să arate portofoliul în funcție de vârsta pe care o avem explică Alina Huidumac, director general adjunct Certinvest, invitată la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze în 24 de ore. Detalii, la iBani
Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze în 24 de ore. Detalii, la iBani

Facturile tot mai mari la energie electrică și gaze naturale i-au făcut pe mulți români să caute furnizori cu tarife mai rezonabile, mai ales că nu toată lumea beneficiază de prețuri compensate.

Drumul de la pierdere la câștig. Sfaturi de la un investitor și un specialist
Drumul de la pierdere la câștig. Sfaturi de la un investitor și un specialist

“Să investesc în ceva ce nu înțeleg și să nu am o strategie pe termen lung” sunt principalele greșeli pe care le poate face un investitor la început de drum.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă