Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

×
Codul embed a fost copiat

Toate prețurile cresc, dar ale apartamentelor și caselor încep să dea înapoi. Dobânzile la credite sunt din ce în ce mai mari, așa că și vânzările de locuințe au de suferit.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe argumente.

În primul rând, deja vorbim despre o cerere în scădere, românii stau mai mult pe gânduri, arată datele. În ultimele luni vânzările de locuințe au scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Vedem scădere față de luna anterioară, în Constanța de peste 3%, ceva mai mici în Iași și Brașov, iar în București o stagnare. Însă față de luna septembrie a anului trecut, sunt prețuri mai mari, chiar și cu 20% în Cluj-Napoca, dacă vorbim de prețurile cerute de vânzători, conform imobiliare.ro.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Întrebarea este însă ce se va întâmpla în perioada următoare. Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, spune Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

Dragoș Cabat, analist economic, CFA România: „Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință.”

Este un moment în care mai degrabă să aștepți, în special dacă e nevoie de un credit pentru a achita locuința. Dobânzile cresc în această perioadă și majorări care par mici, de 1,2 procente înseamnă destul de mult la rată.

De la 1 octombrie, IRCC, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Deja știm că de la 1 ianuarie indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată.

Dacă vor mai fi majorări de dobânzi, și ne putem aștepta, iar IRCC ajunge la 8%, vorbim deja de aproape 700 de lei în plus la rată.

Așadar, dacă decideți să vă cumpărați totuși o locuință în perioada asta, indicat este să faceți un astfel de calcul, chiar dată banca nu îl face, și să vedeți dacă vă puteți permite o rată mai mare. Puteți folosi calculatoare de rate online, trebuie doar să treceți dobânda totală și suma împrumutată.

Analiștii spun că este bine să așteptați și dacă nu aveți nevoie de un împrumut, dacă aveți banii deja, ori dacă vrei să vindeți o casă pe care o aveți deja și să luați una nouă, pentru că și perioada de vânzare este din ce în ce mai mare.

Oricum, oricare ar fi momentul în care luați această decizie, să cumpărați o locuință nouă, este bine să țineți cont de câteva lucruri.

Ce calcule să faci înainte să iei un credit de la bancă

În primul rând, se spune că e bine să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Există și o formulă: casa ar trebui să coste cam cât venitul familiei pe 4 ani. Cu alte cuvinte, dacă salariile sunt în total de 5.000 de lei pe lună, adică o mie de euro, înmulțim cu 48 de luni și vedem că valoarea casei ar trebui să fie aproximativ 48.000 de euro. Dacă veniturile sunt mai mari, de 10.000 de lei pe lună, de pildă, atunci și locuința ar putea ajunge la 100.000 de euro.

Dacă e vorba de un credit, rata nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar, pentru a fi în siguranță, avansul e bine să fie cât mai mare, și suma împrumutată cât mai mică, ȘI este bine să vadă clădirea și contractul de vânzare și specialiști în domeniu, înainte de semnare.

Însă o decizie de genul acesta, așa cum am spus, ar trebui cântărită de două ori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
iBani. Cum vorbim cu copiii despre bani și cum rezolvăm crizele de la cumpărături
iBani. Cum vorbim cu copiii despre bani și cum rezolvăm crizele de la cumpărături

„Îți place la serviciu mai mult decat îți place să stai cu mine?” sau „Noi de ce nu suntem bogați?”.  

Mai puțin de un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă
Mai puțin de un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă

Despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații s-au dublat anul trecut

Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta

Până în 2030, România ar putea accesa peste 80 de miliarde de euro, o oportunitate cu care țara noastră nu s-a mai întâlnit până în prezent, spune Oana Bâra, coordonator programe europene BCR, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă