„Suntem listați în lanțuri mari de magazine din Germania și Belgia.” Pateul românesc, vedetă în Europa

×
Codul embed a fost copiat

Pateul românesc a început să își facă loc în supermarketurile din Europa. Exportăm în Italia, Marea Britanie și Germania.

Anul trecut, de pildă, am vândut în alte țări pastă din ficat de aproape șapte milioane de euro. Pentru că este ieftin și sățios, pateul rămâne și la noi printre produsele preferate.

Un producător vinde deja de câțiva ani pate în supermarketuri din state europene.

Adrian Păsărică, manager de marketing, producător pate: „Suntem listați în lanțuri mari de magazine din Regatul Unit, în două-trei lanțuri din Germania și în Belgia, de asemenea.”

Citește și
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Președintele CJ Cluj, despre viermii din mâncarea Spitalului de Copii: Subiect inventat. Nu erau din pateu, ci de la fructe
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Italia, Republica Moldova, Marea Britanie, Germania și Croația sunt statele în care vindem cel mai mult pate.

Doar anul trecut am exportat în valoare de aproape șapte milioane de euro, dublu față de cât am importat.

Cu toate că pasta românească, de obicei din ficat de porc sau pui, nu se poate compara, de pildă, cu franțuzescul foie gras, care se face din rață sau gâscă, rețetele s-au rafinat și la noi.

Într-o carmangerie din Alba este folosită chiar o rețetă franțuzească. Un borcan de 300 de grame de pate de porc se vinde cu 12 lei.

Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Pateul îl pregătim după rețetă franțuzească adaptată la gusturile românești numai din ficat de porc proaspăt, carne de porc, fleică, de la burtă, ceapă, piper și alte condimente. În ultimul an s-a dublat cererea comparativ cu anul trecut.”

Într-adevăr, mulți români spun că pasta de ficat aproape nu lipsește din coșul de cumpărături.

Femeie: „Îmi place foarte mult pateul. Indiferent că e de pasăre, de porc, de vită.”

Femeie: „În combinație cu castraveți murați îmi place foarte mult."

Bărbat: „Îi bun, îi bun, îl iau. Cam o dată la două săptămâni iau două pateuri."

Dar pasta tartinabilă poate fi preparată ușor și acasă, spun bucătarii.

Bucătar:Cu cinci ingrediente și cu trei condimente facem un pateu de pui extraordinar. Am adăugat peste ficățeii de pui coniac pentru că înmoaie foarte bine ficățelul de pui și îi dă o aromă care te duce cu gândul la pateul franțuzesc.”

Românii cumpără cel mai mult pate de porc sau pui. Dar în ultimii ani a crescut și consumul de pastă din ficat de gâscă ori rață. Aceste sortimente sunt însă mai scumpe.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ouă umplute. Cele mai bune rețete pentru a avea ouă umplute perfecte pe masa de Paște
Ouă umplute. Cele mai bune rețete pentru a avea ouă umplute perfecte pe masa de Paște

Ouăle umplute sunt un fel clasic de mâncare în orice meniu tradițional de Paște sau Crăciun. Adesea, jumătățile de ou fierte sunt umplute cu pateu sau cu o pastă formată din gălbenuș fiert, muștar și maioneză.  

Președintele CJ Cluj, despre viermii din mâncarea Spitalului de Copii: Subiect inventat. Nu erau din pateu, ci de la fructe
Președintele CJ Cluj, despre viermii din mâncarea Spitalului de Copii: Subiect inventat. Nu erau din pateu, ci de la fructe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat marți că viermele din pateul primit de o mamă la Spitalul de Copii ar fi provenit de fapt de la niște fructe și sugerează că mama a înscenat această situație.

Copii internați printre gândaci și hrăniți cu pateu cu viermi la un spital din Cluj-Napoca
Copii internați printre gândaci și hrăniți cu pateu cu viermi la un spital din Cluj-Napoca

Înregistrare scandaloasă, făcută la Spitalul de Pediatrie numărul 1, din Cluj-Napoca. O mamă internată de câteva zile cu copilul a filmat ce au primit la cină - un cub de unt și o jumătate de conservă de pateu, din care a ieșit un vierme.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.