Topul creșterilor salariale din ultimul an. În ce sector economic a crescut leafa cu 47%

Bani

Prețurile din ultimul an au ajuns să atingă cote alarmante. Totuși, de cealaltă parte, în anumite domenii s-au înregistrat și creșteri salariale, chiar și cu 40%.

În ultimul an salariul mediu net pe economie a crescut cu 12,3% față de anul precedent (2021), fiind de 3.977 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale

Cele mai mari creșteri salariale din ultimul an (din iunie 2021 până în iunie anul curent) s-au înregistrat în domenii precum: extracția cărbunelui, agricultură, alimentație, transporturi aeriene sau activități de editare.

Angajații din domeniul extracției cărbunelui au primit o majorare salarială de până la 47%. Acest lucru a fost posibil și pe fondul crizei energetice. Astfel, România a început să exploateze industria cărbunelui la putere maximă pentru a suplini alte resurse.

În iunie 2021 salariul mediu net al unui angajat din domeniul extracției cărbunelui era de 4.110 lei. În aceeași lună din 2022 salariul mediu net a fost de 6.078 lei.

Citește și
Mugur Isarescu
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

O altă creștere semnificativă a salariului mediu net s-a înregistrat și în domeniul agriculturii, cu un procent de 36%. Concret, în ultimul an, salariul mediu net în domeniul agriculturii era de 2.476 de lei în iunie, față de 3.388 de lei în iunie anul acesta.

Criză de cereale creată de războiul din Ucraina a favorizat această creștere deoarece România a încercat să înlocuiască importurile cu produse proprii.

Industria alimentară a avut o creștere a salariului mediu net de 34%, de la 2.406 lei în iunie 2021, la 3.247 lei în iunie 2022.
Un alt domeniu care a avut creșteri semnificative ale salariului mediu net este cel al transporturilor aeriene, care a înregistrat o creștere de 30%, de la 5.251 lei net în iunie anul trecut la 6.834 lei net anul acesta.

Creșterea a avut loc pe fondul lipsei de personal acute provocate de concedierile din perioada COVID-19. Astfel, între 2020 – 2021, companiile aeriene au făcut concedieri masive, iar în 2022, odată cu revenirea la normalitate, personalul de la companiile de zbor a fost suprasolicitat. Salariile au crescut pe fondul acestui motiv pentru a suplini orele suplimentare și efortul unui număr redus de angajați.

Pe același loc se situează și activitățile de editare care au înregistrat creșteri de 30%, cu un salariu mediu net de 6.985 lei în iunie 2021, până la 9.090 lei în 2022.

Domeniile cu cele mai mici creșteri salariale

La polul opus, cele mai mici creșteri salariale s-au înregistrat în domenii ca: fabricarea produselor farmaceutice, telecomunicații, asistență socială, învățământ și administrație și apărare.

Astfel, în domeniul fabricării produselor farmaceutice, salariul mediu net a crescut cu doar 3%, de la 4.278 lei, la 4.443 lei între iunie 2021 și iunie 2022.

Pe locul al doilea în topul domeniilor care au înregistrat cele mai mici creșteri se află telecomunicațiile, cu o creștere de 4%, de la 4.939 lei, la 5.147 lei între iunie 2021 și iunie 2022.

În domeniul sănătății și asistenței sociale, salariul mediu net a crescut cu același procent, de la 4.063 lei la 4.235 lei, între iunie 2021 și iunie 2022.

Pe același loc se află și creșterea salarială din domeniul învățământului având o majorare de 4%, de la 3.632 lei la 3.801 lei, între iunie 2021 și iunie 2022.

Angajații din domeniul securității și apărării au avut parte de o majorare a salariului mediu net de 6%, adică de la 5.078 lei în 2021, la 5.379 lei în 2022.

În luna iunie, salariul mediu net în sectorul de „administrație publică și apărare” a fost de 5.379 de lei în timp ce salariul mediu net pe întreaga economie a fost de 3.997 lei.

Astfel, deși salariul mediu net din administrația publică a crescut cu doar 6% în ultimul an, față de creșterea medie de 12,3% pe întreaga economie, salariile din administrația publică sunt, în continuare cu Concret, în administrația publică din România se câștigă cu 35% mai mult decât media pe economie.

Creșterea reală a puterii de cumpărare

Salariul mediu net a crescut cu 12,3%, cu 2,6% mai puțin decât rata anuală a inflației de 14,96%.

Practic, puterea de cumpărare este mai mică deşi salariile au înregistrat creșteri.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
România, printre țările din UE cu cea mai crescută inflație. Pe ce loc ne aflăm în Uniunea Europeană
România, printre țările din UE cu cea mai crescută inflație. Pe ce loc ne aflăm în Uniunea Europeană

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să producă efecte negative asupra economiei Uniunii Europene, ceea ce duce la o creștere a inflației mai mare decât se estima în primăvara anului 2022.

Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că se poate mai rău de atât în cazul scumpirilor, precizând că România a avut şi inflaţie de 200 – 300%.

Ciolacu: Guvernatorul BNR a spus un lucru corect privind inflaţia. Liberalizarea preţurilor în energie a fost o tâmpenie
Ciolacu: Guvernatorul BNR a spus un lucru corect privind inflaţia. Liberalizarea preţurilor în energie a fost o tâmpenie

Marcel Ciolacu a afirmat că guvernatorul BNR Mugur Isărescu are dreptate când spune că cea mai mare parte a inflaţiei a venit din preţul la energie care a explodat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul asupra inflaţiei:
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul asupra inflaţiei: "Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul". VIDEO

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat, marţi, Raportul trimestrial asupra inflaţiei. "Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul", a transmis Isărescu în timpul prezentării raportului. 

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă