Românii au înființat, în 2021, cu 20% mai multe firme decât în aceeași perioadă din 2020

×
Codul embed a fost copiat

Piața muncii din România este într-o continuă mișcare. Unii angajați care și-au pierdut slujbele au luat decizii îndrăznețe.

Și-au deschis mici afaceri de familie, adaptate acestor vremuri dificile. În paralel, cele mai multe slujbe oferite de marii angajatori sunt în IT și construcții.

Dănuț Lihat are 44 de ani şi, în ultimii 17 ani, a lucrat ca bucătar în zona Sibiului. Anul trecut şi-a deschis o carmangerie în localitatea natală Ruștior, din Bistriţa Năsăud.

Dănuț Lihat, anteprenor: „În pandemie, pentru mine a fost un succes. Produsele noastre tradiţionale au prins foarte bine le clienţi, pentru că nu conţin e-uri, conservanţi. Le facem naturale cu sare, piper, usturoi. Este o afacere de familie, lucrăm doar noi, eu, soţia, un verişor, soacra”.

Şi Elena Rus şi-a transformat pasiunea pentru gătit într-o mică afacere care îi aduce venituri sigure. Femeia din Tiha Bârgăului are acasă un punct gastronomic. Poate servi din mâncarea făcută în casă 12 turişti, dacă aceştia îşi fac o programare.

Elena Rus, anteprenor: „Îmi doream cândva un mic restaurant, ziceam eu, şi uite că a apărut ideea de punct gastronomic local. E mai puţin costisitoare şi e la îndemâna oricui care vrea să promoveze zona turistică şi produsele tradiţionale şi din pasiune să facă o meserie, să fii propriul tău angajat. Pandemia îţi aduce şi soluţii, nu neapărat probleme”.

De altfel, de la începutul acestui an, s-au înfiinţat cu 20 la sută mai multe firme faţă de aceeaşi perioadă din 2020. Micii antreprenori se îndreaptă spre afaceri de familie sau de nişă.

Număr de firme înmatriculate:

Ianuarie-Februarie 2020 - 21.106 firme

Ianuarie-Februarie 2021 - 24.851 firme

Sursă: RegistrulComertului

Nicoleta Trușcă, specialist HR: „Este important să accepte tot felul de genuri de forme de angajare, cum ar fi munca temporară sau proiecte parţiale, sau să devină freelanceri. Este un mod prin care poţi trece mai uşor peste perioada aceasta, iar pentru supravieţuire adaptibilitatea este cuvântul cheie”.

Dincolo de micile afaceri, marile companii caută personal în această perioadă. O fabrică de frigdere ce se construieşte lângă Ploieşti, de pildă, are nevoie de 800 de angajaţi.

Daniela Dumitru, angajator: „O să angajăm 500 de operatori, tehnicieni din domeniul producţiee, mentenanţă, logistică, calitate şi, bineînţeles, ingineri”.

Lector doctor Liviu Deceanu, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: „Unele sectoare au fost învingătoare în pandemie. Mă gândesc aici în primul rând la sectorul IT, cu o creştere de peste 20 la sută în România, şi la sectorul construcţiilor, cu o creştere de peste 10 puncte procentuale”.

Potrivit unui studiu realizat de Hipo.ro, sectorul inginerie-tehnic se află pe locul doi după IT în topul specializărilor cu cele mai multe joburi disponibile.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cum este statul păgubit de firme care reciclează gunoaie doar pe hârtie
Cum este statul păgubit de firme care reciclează gunoaie doar pe hârtie

Statul a fost păgubit cu aproape 25 de milioane de lei, de mai multe firme, care ar fi reciclat doar pe hârtie, spun anchetatorii, peste 38 de mii de tone de deșeuri.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă