Florin Cîțu: „Legea pentru dublarea alocațiilor nu are surse de finanțare”

Cîțu
Agerpres

Legea pentru dublarea alocaţiilor nu are surse de finanţare, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a afirmat totodată că nu i-a recomandat preşedintelui Klaus Iohannis să o retrimită în Parlament.

„A fost o ordonanţă de urgenţă prin care acestă dublare a fost prorogată până la sfârşitul lunii iulie. Înseamnă că legea va fi implementată de la 1 august. În acest moment, nu există discuţii despre altceva. Ştiţi foarte bine că am spus tot timpul că în buget sunt banii alocaţi, venituri estimate pentru plata tuturor cheltuielilor pe care le-am avut la momentul respectiv, pensii, salarii şi orice alte proiecte de investiţii etc.”, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

„Toţi banii sunt acolo. Iarăşi, o acuzaţie, o minciună mizerabilă din partea PSD e că nu sunt bani la buget. Este matematică elementară: ştim câţi oameni primesc pensii, înmulţim cu pensia medie, totul se calculează şi se vede clar că sunt banii în buget. Banii sunt acolo”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele despre legea care dublează alocaţiile în Parlament, el a afirmat că "a discutat despre toate”, dar că nu i-a recomandat să o retrimită în Parlament.

„Nu cred că am avut motive la acel moment să o retrimitem. Aveam o lege aprobată în Parlament, nu avea surse de finanţare, acesta era un motiv, dar eu nu i-am făcut această recomandare. (...) Nu trebuie să-i cerem domnului preşedinte să rezolve problemele Guvernului sau ale unui Parlament iresponsabil. Legea pentru dublarea alocaţiilor nu are surse de finanţare”, a menţionat ministrul de Finanţe.

Citește și
Florin Cîțu citește moțiunea de cenzură
Florin Cîţu, despre bugetul pe 2019: „A fost construit pe informaţii neadevărate”
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

„Este ok că impactul este mai mic decât în cazul legii pensiilor, dar la legea pensiilor este un lucru criminal, pentru că a trecut o lege prin Parlament fără nicio sursă de finanţare pentru nici un an, nici anul trecut, 8 miliarde lei a fost impactul negativ şi a trebuit să facem rost de bani pe ultima sută de metri. Anul acesta, 24 miliarde lei, nu erau banii acolo, a trebuit să facem rost de bani, să găsim resursele pentru a aloca banii pentru pensii. Anul viitor, sunt 58 miliarde lei şi va trebui să rezolvăm şi acea problemă. Le rezolvăm pe toate”, a mai spus acesta.

Florin Cîţu a declarat totodată că nu a supraestimat veniturile la bugetul de stat.

„Nu am supraestimat veniturile, de aceea avem un deficit de 3,6% din PIB. Puteam să facem aceeaşi şmecherie cum o făceau anul trecut: supraestimam veniturile şi veneam cu un deficit de sub 3%, dar apoi era foarte uşor să vedeţi în timpul anului că am supraestimat veniturile”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte ce se întâmplă în viitor, totul depinde de evoluţia economică, a adaugat Cîţu.

În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la alocaţii.

În 16 ianuarie, Guvernul a amânat dublarea alocaţiilor, până la 1 august.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Prima casă 2020. Florin Cîțu a făcut un anunț important despre programul Prima Casă
Prima casă 2020. Florin Cîțu a făcut un anunț important despre programul Prima Casă

Prima casă 2020. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a vorbit despre posibilitatea continuării Programului "Prima Casă", menţionând că nu ştie dacă va mai fie nevoie de el, iar o măsură pentru continuarea sau nu a programului o va lua cât de curând.

Florin Cîţu, despre bugetul pe 2019: „A fost construit pe informaţii neadevărate”
Florin Cîţu, despre bugetul pe 2019: „A fost construit pe informaţii neadevărate”

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii "neadevărate", pe "o supraestimare" a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Florin Cîţu, despre gaura din buget:
Florin Cîţu, despre gaura din buget: "România a fost condusă pe modelul lui Al Capone"

Economia României, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete, unul prezentat în Parlament şi altul pentru finanţarea baronilor locali, exact metoda folosită de Al Capone, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă