Cele două mari șanse ale economiei românești în urmatorii ani. Radu Craciun: "Investiții străine și PNRR"

Radu Craciun
BCR Pensii

Repoziţionarea afacerilor globale se realizează pe coordonate de prietenii geostrategice, iar România este în tabăra potrivită pentru a beneficia de aceste repoziţionări geostrategice, a afirmat luni Radu Crăciun, analist economic.

"România se află sub suspectul a trei oportunităţi foarte importante şi ar trebui să ne dăm o silinţă foarte mare ca să aruncăm această ţară în criză, în pofida acestor oportunităţi", a menţionat Radu Crăciun, la FIAR 2023.

El a făcut referire la "repoziţionarea afacerilor globale pe coordonate de prietenii geostrategice", menţionând că România este în "tabăra care trebuie pentru a beneficia de aceste repoziţionări strategice".

"Vedem deja investiţii străine care pleacă din ţări mai puţin prietenoase şi care se îndreaptă către România. Chiar dacă e vorba de investiţii străine directe, cred că nu trebuie să subestimăm efectul de angrenare pe care aceste investiţii străine le vor avea şi în ce priveşte mediul de afaceri românesc", a adăugat Radu Crăciun.

A doua mare oportunitate este PNRR-ul

 

"Vorbim de zeci de miliarde de euro care ar putea să vină în România, să contribuie la dezvoltarea infrastructurii şi nu numai, să aibă un efect de angrenare în economia românească. A treia oportunitate despre care de-abia acum începe să se vorbească - şi care pe plan local a fost din păcate ignorat multă vreme - este procesul de reconstrucţie a Ucrainei", a adăugat Radu Crăciun.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

El a menţionat că Ucraina va avea nevoie de cel puţin 400 de miliarde de dolari, procesul de reconstrucţie - şi logic ar fi ca ţările care sunt cele mai apropiate de de Ucraina să fie parte a acestui proces.

"Deci, astea sunt cele trei astre care se pot alinia foarte frumos pentru România. Din punctul meu de vedere, riscurile pentru România nu sunt externe, ele sunt mai degrabă interne. Care sunt ameninţările interne? În primul rând, pe termen scurt este dezechilibrul bugetar, dezechilibru bugetar care necesită o serie de măsuri pe care am spus-o şi o mai spun, guvernele României n-au fost niciodată în stare să le ia singure", a mai spus Crăciun.

Potrivit acestuia, toate ajustările bugetare majore ale României în istorie s-au făcut cu Fondul Monetar Internaţional.

"De fiecare dată când bugetul României a luat-o pe arătură, deficitul de cont curent a ajuns la valori foarte mari, toate ajustările s-au făcut în urma unor programe FMI. De data asta ar trebui ca Guvernul să o facă sigur. Marele semn de întrebare este dacă va reuşi să facă acest lucru singur pentru că ceea ce vedem în momentul de faţă este că această alocare neoptimă a resurselor bugetare are nu doar consecinţe economice, ci şi consecinţe sociale extrem de de puternice - şi am văzut tensiunile care sunt în stradă şi a celor care sunt dezavantajaţi de alocarea resurselor, dar şi a celor care sunt avantajaţi de alocarea resurselor - şi nu pot să piardă privilegiile pe care le au", a adăugat Radu Crăciun.

În opinia sa, pe termen scurt, provocările sunt gestiunea bugetului public şi tensiunile sociale.

Radu Crăciun consideră că România poate fi aruncată într-o criză în pofida oportunităţilor menţionate, dacă tensiunile sociale ar exploda.

"România poate fi aruncată într-o criză în pofida acelor oportunităţi de care spuneam în momentul în care tensiunile sociale ar exploda şi n-ar mai putea fi administrate. Pe termen mediu, problema României nu va fi cererea. Toate cele trei elemente pe care le-am menţionat mai devreme vor crea cerere pentru produsele şi serviciile companiilor româneşti. Problema României este în ce măsură va avea resursele financiare, capitalul şi resursele umane pentru a face faţă acestei cereri care va exista. Adică, degeaba vrem să fim parte a reconstrucţiei Ucrainei, dacă firmele româneşti nu vor avea capital sau nu vor avea oameni cu care să participe la un astfel de proces, de exemplu", a mai spus analistul economic.

Referindu-se la capital, el a precizat că "există o problemă majoră şi în mediul public şi în mediul privat".

"Pe de o parte, vedem companiile de stat cum sunt practic mulse de toate profiturile pentru alocarea de dividende, deci înseamnă că profitul nu este reinvestit decât într-o foarte mică măsură. De asemenea, vedem în sectorul privat foarte multe firme care sunt decapitalizate şi care au un capital foarte mic, motiv pentru care n-au acces la credite bancare şi la finanţare de orice de orice fel", a precizat Radu Crăciun.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Gigantul care investește 11 miliarde de euro în România. O mare rafinărie își schimbă domeniul de activitate după 90 de ani
Gigantul care investește 11 miliarde de euro în România. O mare rafinărie își schimbă domeniul de activitate după 90 de ani

Rafinăria Petrobrazi, înființată în 1934, va deveni primul mare producător de combustibili sustenabil din Europa de Sud-Est, a anunțat OMV Petrom, care va investi aici într-o primă fază 750 de milioane de euro și 11 miliarde de euro până în 2030.

 

La o zi după alegeri, Finanțele anunță că nu știu cum să aplice noua majorare a salariului minim
La o zi după alegeri, Finanțele anunță că nu știu cum să aplice noua majorare a salariului minim

Angajații cu salariul minim pe economie vor primi o sumă deductibilă de 300 de lei, Ministerul Fianșelor analizând trei variante de acordare a acesteia. Scopul este plata unor taxe mai mici pentru această categorie de salariați.

Ce s-a întâmplat cu euro a doua zi după alegerile europarlamentare, câștigate în unele țări de partide de extremă dreapta
Ce s-a întâmplat cu euro a doua zi după alegerile europarlamentare, câștigate în unele țări de partide de extremă dreapta

Agravarea îngrijorărilor politice în Europa este posibil să pună noi presiuni asupra monedei euro, după ce la alegerile pentru Parlamentul European liderii din Franţa şi Germania au suferit pierderi, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă