Mitul colesterolului. Ce alimente conțin grăsimi și cum trebuie să le consumăm cu măsură

×
Codul embed a fost copiat

Mihaela Bilic vine cu explicații despre colesterolul din mâncare și cum se depune acesta pe vase.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: Din anii 70, grăsimile au fost acuzate de toate relele din viața noastră, când, de fapt, zahărul era vinovatul. Colesterolul din mâncare se transformă în colesterol care se depune pe vase, ei bine, a fost nevoie de 50 de ani să distrugem acest mit. Nu colesterolul din mâncare e vinovat, ficatul face singur colesterol, colesterol alimentar are impact 10% pe nivel total de colesterol, nu unul. Cașcavalul face coelsterol, ci mai degrabă ficatul nostru obosit face colesterol prea mult. Haideți să lămurim un pic care sunt procentele de grăsime din diverse alimente grase. Cașcavalul are 45% grăsime și untul 80% grăsime. Slănina e cea mai bogată în grăsime, avem 70% grăsime, mezeluri concentrate, 45% carnea proaspată, chiar și cea împănată, nu depasește 20% grăsime, iar mușchiulețul 4% grăsime. Uleiul de măsline ori floarea soarelui, 100 % grăsime, în unt doar 80%, uleiul e mai concetrat în calorii decât untul și slănina. Tot vorbeam de fructe oleaginoase, sunt o gustare sănătoasă, dar 40% grăsime, în jur de 600 de calorii la 100 de grame, 900 de calorii uleiul. Avocado, pe care mulți dintre noi îl considerăm un fruct, este, mai degrabă, un unt vegetal, deci avocado nu se mănâncă bucată cu bucată, 350 de calorii grăsime în avocado. Grăsimea se mănâncă cu măsură, dar este esențială în alimentația noastră”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge

Durerile articulare pot fi rezolvate prin radiologie intervențională, cu o soluție suprinzătoare. Ne descrie intervenția, nedureroasă, dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.  

Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?

Alergia la acarieni e strâns legată de mucegaiuri. Cum ne protejăm – ne spune dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog-imunolog, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.

De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?

Masticația incorectă are efecte nedorite asupra întregului aparat digestiv. Ce înseamnă masticație incorectă – ne spune doctorul Denisa Zaharia, medic ortodont, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 29 mai 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 29 mai 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 29 mai 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 22 mai 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 22 mai 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 22 mai 2022

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.