Cea mai bună legumă de sezon este și cea mai ieftină: sfecla roșie. Dr. Mihaela Bilic îți spune de ce să o alegi

×
Codul embed a fost copiat

Căutați o legume de sezon cu multe beneficii pentru sănătate? Sfecla roșie este răspunsul. De ce este aceasta recomandată aflăm de la ”Doctor de bine.”

 

Folosită ca și cartoful ca bază pentru mâncărurile de iarnă, sfeclă a făcut istorie fiind ingredientul principal din faimosul borș rusesc. Asta până în anii 50 când un medic ungur a făcut sfecla celebră și a declarat sucul de sfeclă drept tratament pentru cancer.

Rezultatele păreau promițătoare, iar cura cu suc de sfeclă a devenit o modă: pentru efectul detox și antitumoral se bea exclusiv suc de sfeclă în fiecare zi, timp de câteva luni. 

Care sunt beneficii pe care le avem din consumul regulat de sfeclă roșie?

Citește și
lapte
Cum putem ține sub control intoleranța la lactoză. Răspunsul Mihaelei Bilic
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

1.O putem ridică la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu calciu magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, iar oligoelementele de tip zinc, seleniu au rol în creșterea imunitățîi și a rezistenței la boli.

2.Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit că energizant în convalescență după boli.

3.Sfecla conține mulți nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. Nitrații se transformă în organism în oxid nitric care scade tensiunea arterială și crește oxigenarea celulelor. 120ml suc de sfeclă reduc tensiunea cu 10mm Hg după 15 minute de la consum. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort- element important mai ales când sportul e practicat la altitudini mari.

În concluzie, sfecla este un aliment cu proprietăți tonice, regeneratoare și detoxifiante, stimulează sistemul imunitar și sporește rezistența la stres și oboseală. Consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet, sfeclă este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși. Faceți din ea vedetă sezonului de iarnă!

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ciocolata caldă, deliciul sănătos permis de medicul nutriționist. Avantajele, explicate de dr. Mihaela Bilic
Ciocolata caldă, deliciul sănătos permis de medicul nutriționist. Avantajele, explicate de dr. Mihaela Bilic

Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă.

Cum putem ține sub control intoleranța la lactoză. Răspunsul Mihaelei Bilic
Cum putem ține sub control intoleranța la lactoză. Răspunsul Mihaelei Bilic

În funcție de organismul fiecăruia, anumite alimente - aparent inofensive - pot deveni adevărate otrăvuri.

Cerealele integrale nu sunt recomandate copiilor mai mici de cinci ani. Explicațiile Mihaelei Bilic
Cerealele integrale nu sunt recomandate copiilor mai mici de cinci ani. Explicațiile Mihaelei Bilic

În cazul copiilor de până la 5 ani, evitaţi cerealele integrale. Dar si produsele lactate degrasate. Porţia corectă pentru un copil este jumătate din porţia unui adult.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.