De ce ar trebui să evităm cozonacii și prăjiturile procesate industrial. Adevărul despre aditivii toxici

×
Codul embed a fost copiat

Cozonaci, prăjituri și torturi - vrem tot în această lună. Savurați toate prăjiturile. Noi vrem să vă spunem că aditivul, care face dulciurile galbene, este unul dintre cei mai toxici. Cum gândim, însă acești aditivi omniprezenți?

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie:Se prezintă liste de zeci de aditivi și oamenii nu rețin niciunul pentru că este foarte complicat. Când consumăm un aliment sau consumăm apă, noi acceptăm ca acel aliment să facă parte din noi, de asta trebuie atenție. Oamenii alocă sume mai importante de bani pentru haine, pentru obiecte, care să le acopere corpul decât pentru ce acceptă să facă parte din ei”.

Cinci aditivi sunt folosiți în industria alimentară, cel mai des. Se acumulează astfel cel mai repede în organism. Glutamat monosodic, aditiv pentru gust. Aspartam, în produse fără zahăr. Nitrit de sodiu, în mezeluri. E 320 și E 321 prelungesc termenul de valabilitate.

Andreea Groza: În perioada cozonacilor și a prăjiturilor, preparate industrial, un colorant apare des în lista ingredientelor. Se numește E 102 sau tartrazină. Face aluatul galben, delicios. Dar nu pentru că are ouă de țară.

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: Am menționat dulcuri și băuturi răcoritoare. Ne gândim la copiii cu astm bronșic care trebuie să evite produsele dulci, care folosesc acest colorant larg răspândit, care e tartrazina. Deși sunt considerate sigure în cantități mici, studiile au constatat legături potențiale ale acestor aditivi cu cancerul, dacă sunt consumate în exces și pe durată foarte lungă”.

Citește și
Cozonac retete
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În mezeluri găsim nitrit de sodiu sau sare nitrică, sau E250, dar nitrați și nitriți, aceeași substanță, se găsește în apă. Vorbim despre produsul chimic, cel mai frecvent folosit că îngrășământ, și care contaminează pânza freatică. Consumăm multă apă pe zi, deci se poate acumula cel mai repde.

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: E simplu să reții că o apă nu trebuie să depășească 50 de mg la litru nitrați-nitriți pentru o persoană adultă, și 15 mg la copil. Ținând cont că 60 % din noi înseamnă apă și că, în general, oamenii consumă doi litri de apă, e importantă cantitatea”.

Apă consumăm zilnic. Consumați-o din surse care au declarat valoarea nitriților.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Pelerini din Ungaria, primiți cu flori și cozonac la Tg. Mureș. Procesiunea de la Șumuleu Ciuc adună sute de mii de oameni
Pelerini din Ungaria, primiți cu flori și cozonac la Tg. Mureș. Procesiunea de la Șumuleu Ciuc adună sute de mii de oameni

A fost sărbătoare joi seară, în gara din Târgu Mureș. Sute de localnici au întâmpinat trenul în care se aflau peste 1.000 de pelerini din Ungaria.  

Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac

Nu există Paște fără cozonac și ouă roșii. Acest desert nu este deloc ușor de făcut, dar rezultatul este spectaculos și merită tot efortul, mai ales că este nelipsit din orice meniu tradițional de la masa de Paște.  

Câte calorii are o felie de cozonac sau una de pască. Dulciurile „atacă” silueta mai tare decât o masă cu friptură și sarmale
Câte calorii are o felie de cozonac sau una de pască. Dulciurile „atacă” silueta mai tare decât o masă cu friptură și sarmale

De la cozonac, pască și prăjituri până la figurine din ciocolată și tort, toate o să își găsească loc duminică pe masa de sărbatoare. Așadar, avem nevoie de multă stăpânire de sine, dacă nu vrem să ne îngrășăm.

De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca
De cât calciu avem nevoie în fiecare zi. Beneficiile neaștepate pe care le are pasca

Un cozonac delicios, din care putem mânca liniștiți câte o felie la micul dejun, pasca făcută cu puțin aluat, brânza proaspătă dulce și multe stafide nu reprezintă o bombă calorică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.