Topul preparatelor tradiționale de pe mesele românilor. Care sunt recomandările nutriționale

×
Codul embed a fost copiat

Sărbătorile de iarnă înseamnă un meniu îmbelșugat. Din seara de Ajun până la Anul Nou, totul este despre mâncare. Cine se află în topul preparatelor tradiționale și care sunt recomandările nutriționale?  

Când spui „salată” te gândești la ceva dietetic și ușor de digerat. Ori salata de boeuf e bomba calorică din meniul de sărbători, un fel de mâncare consistent și complet, nicidecum un aperitiv. Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcov, mazăre, murături și carne. Chiar dacă are „boeuf” în titlu, poate fi făcută cu carne de pui, curcan sau porc.

Folosiți castraveți murați în saramură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și are efect probiotic. Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol prebiotic, iar mazărea e plină de fibre și minerale. De carne nu mai vorbim: e sățioasă și antianemică, are proteine complete și calorii negative.

Până aici e perfect. Atunci de unde problemele de siluetă? Din maioneză! Pentru fiecare lingură socotiți 100 cal. Este decizia fiecărei gospodine cât de „legată” va fi salata, însă sfatul meu este să nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de 2-3 linguri, fără pâine dacă se poate!

Tot la capitolul aperitive avem piftia. Este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc sau din curcan. Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă. La piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci bucăți de categoria a doua: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este să aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.

Citește și
alimente calorii
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar dacă există se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată după ce s-a răcit. Conține sub 3% grăsime, aproape 5% proteine, multă apă și colagen, totul cu 30cal/100g. Ăsta preparat de slăbit! Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu, deci piftia poate fi preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare. De consumat fără limită de cantitate!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor

Suntem în luna lui prea mult, prea multă mâncare. Bucurați-vă de Sărbători în liniște. În liniște înseamnă și siguranță alimentară.

Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile

Ce înseamnă prea mult? Nu calculăm calorii și nu vorbim despre restricții. Ne uităm spre propria biologie. Aceasta face, de fapt, calculele, și ne dă informațiile.

Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare
Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare

Tot mai multe firme care livrează mâncare în spitale reziliază contractele, după ce alimentele s-au scumpit peste măsură.Deși s-a dublat anul acesta, alocația de hrană de 22 de lei nu ajunge pentru cele trei mese zilnice.

Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare
Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare

Se anunță sărbători mohorâte pentru milioane de oameni din mai toată Europa, din cauza creşterii inflației și a prețurilor la produsele de bază.

Ce cantități de mâncare trebuie să consumăm de sărbători pentru a nu dăuna organismului. Explicații, la „Doctor de bine”
Ce cantități de mâncare trebuie să consumăm de sărbători pentru a nu dăuna organismului. Explicații, la „Doctor de bine”

Știm cel mai bine să economisim. Organismul uman știe să trăiască cu puțin, știe perfect să recicleze și să salveze energie. Propria noastră biologie a inventat, de fapt, regulile econonomice.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.