Care sunt diferențele între ouăle de țară și cele de la găini crescute în hale

×
Codul embed a fost copiat

Diversitate - este ceea ce ne cere biologia. Găsim diversitatea într-un banal ou de ţară. De la o găină, care a fost expusă la hrană diversă.

Nu discutăm care-a fost primul, dintre ou și găină... însă pe piață există în prezent patru tipuri de ouă. Cele organice, apoi cele de la găini crescute în aer liber, de la păsări ținute în hale, la sol, și în fine din ferme avicole cu baterii. Dintre toate, cu siguranță acesta a fost cel dintâi - oul găinii de țară.

Într-adevăr, tabloul valorilor nutriționale ale oului "vesel" arată că e mai puțin caloric decât ne așteptam - 136 de calorii la suta de grame. Conține 9% grăsimi, dar cele trans, dăunătoare organismului, lipsesc cu desăvârșire. Mai mult, încărcătura în proteine e mare și superioară ouălor care provin din ferme avicole.

La țară, găinile își fac singure programul - când caută insecte în iarbă și viermișori în pământ, când fac băi în praf, când beau apă și când dorm sub copaci. În cazul celor crescute în hale închise, când se închide becul, tot păsăretul dă automat stingerea! Iată de ce, în primul caz, găinile sunt numite "vesele" sau "fericite"… Li se respectă ritmul biologic, așadar sunt mai productive, iar contactul cu mediul le asigura o rezistență sporită la boli.

Cum gătim ouăle? Răspunsul scurt e de preferat cât mai simplu.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Fierte, cu gălbenușul moale, cele din sursă sigură sunt excelente. Apoi omletă friptă într-un strop de ulei de măsline. Dar... nu exagerați! Limita optimă pentru echilibrul dietei e 5-6 bucăți pe săptămână.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații nevaccinați pot face cancer de cap sau gât
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații nevaccinați pot face cancer de cap sau gât

Cancerele de cap și gât sunt asociate cu prezența virusului HPV. Vaccinarea anti-HPV este recomandată în pre-adolescență ambelor sexe. La nivel mondial, numărul cancerelor de gât a depășit numărul cancerelor de col uterin.

De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi făcută în adolescență”
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi făcută în adolescență”

O simplă radiografie arată cum cresc oasele maxilare. Dar și dacă mușcătura va fi corectă.

Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru a avea o viață mai bună
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru a avea o viață mai bună

Toate celulele umane cer efort zilnic din partea noastră, dacă facem mișcare, vom simți diferența.  

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.