Cinci motive pentru care trebuie să consumăm fibre

×
Codul embed a fost copiat

A venit primăvara, piețele sunt pline de verdețuri și crudități, e momentul să facem plinul de vitamine minerale și fibre. Se recomandă să mâncăm mai multe legume fructe și cereale integrale tocmai pentru aportul lor de fibre.

Care este legătura dintre fibre, sănătate și echilibrul alimentar?

Trebuie subliniat că fibrele nu au rol nutritiv, oamenii nu au enzimele necesare să digere fibrele, prin urmare aportul lor caloric este zero.

Fibrele sunt prezente doar în vegetale, ele alcătuiesc structura (coaja, pulpa și bobul) fructelor legumelor și cerealelor. Produsele de origine animală precum carne, pește, ouă sau lapte nu conțin fibre.

Ce sunt fibrele? Carbohidrați cu lanțuri lungi de molecule de glucoză, pe care doar ierbivorele le pot metaboliza. Dacă vaca sau capra se pot hrăni cu iarbă, pentru noi fibrele au exclusiv rol mecanic, ajută digestia. Ce înseamnă asta? Fibrele nu aduc nutrienți în organism, însă pun intestinul la treabă!

Citește și
De ce ne plac atât de mult ciupercile. Pe lângă proprietățile remarcabile, pot fi consumate și fără restricții
De ce ne plac atât de mult ciupercile. Pe lângă proprietățile remarcabile, pot fi consumate și fără restricții
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Iată 5 motive pentru care trebuie să consumăm fibre:

Toate alimentele bogate în fibre au o consistență crescută și trebuie mestecate. Cu cât mestecam mai mult, cu atât ne săturăm mai repede și controlăm ne mai bine apetitul.

Fibrele au volum mare și umplu stomacul cu puține calorii, cresc senzația de sațietate și ajută la reducerea aportului alimentar. În intestin fibrele blochează absorția de zahăr și grăsimi din alimente, au efect pozitiv pe nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge.

Pentru că dau volum și consistență bolului alimentar, fibrele stimulează musculatura tubului digestiv, accelerează tranzitul intestinal și combat constipația.

Chiar dacă nu le digerăm, fibrele ajung în colon și hrănesc coloniile de bacterii benefice responsabile de imunitate, deci au efect prebiotic.

Câte tipuri de fibre există?

Avem fibre solubile, care se umflă la contactul cu apa și se transformă într-un gel vâscos. Le găsim în fructe, legume și leguminoase. Apoi avem fibre insolubile, care rămân dure și tari chiar dacă le înmuiem în apă. Se găsesc în tărâțele din cereale și în coaja semințelor.

Cum să creștem aportul de fibre? Iată câteva idei!

Consumați mai multe legume proaspete sau gătite, congelate sau în conservă. Fibrele nu sunt distruse prin tratament termic și e recomandat să mâncăm 1-2 porții de legume la fiecare masă din zi.

Consumați fructe proaspete, sunt cel mai sănătos desert din natură. Nu le transformați în suc și mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Și fructele uscate sunt o sursă importantă de fibre.

Înlocuiți produsele făinoase și cerealele rafinate cu varianta lor integrală, de la paste și pâine la orez și mălai. Introduceți în meniu și cereale mai rar folosite precum bulgur, quinoa, ovăz sau mei.

Decât să puneți ulei în salată, mai bine folosiți un pumn de măsline, semințe, migdale sau nuci, vin la pachet cu multe fibre.

Nu uitați să consumați măcar de 2 ori/săptămână leguminoase de tipul fasole boabe, mazăre, linte sau năut, pe lângă aportul de proteine și minerale, conțin și fibre.

Gata cu iarna și produsele animale, e timpul pentru fibre și vegetale!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce vitamina D este vitală organismului uman, nu doar pentru reglarea proceselor imunitare
De ce vitamina D este vitală organismului uman, nu doar pentru reglarea proceselor imunitare

Așa arată insulina. Învățam de la boala numit diabet de tip 2. De ce vitamina D este vitală organismului uman, nu doar pentru reglarea proceselor imunitare.  

De ce ne plac atât de mult ciupercile. Pe lângă proprietățile remarcabile, pot fi consumate și fără restricții
De ce ne plac atât de mult ciupercile. Pe lângă proprietățile remarcabile, pot fi consumate și fără restricții

Au doar 10 calorii la suta de grame. Și pot fi consumate fără restricții. Iar în perioada postului, ne pot ajuta să dăm jos kilogramele în plus. Vorbim despre ciuperci. Începe ”Doctor de bine”.  

Cum ne afectează dacă avem prea mult zahăr în sânge și când apare diabetul de tip 2
Cum ne afectează dacă avem prea mult zahăr în sânge și când apare diabetul de tip 2

Kilogramele în plus nu sunt doar un inconvenient estetic. Ci principalul risc pentru diabet de tip 2. În această boală, plămânii au de asemenea de suferit.  

Iodul nu ajută cu nimic în cazul unui atac nuclear. Când și cum ar trebui luată iodura de potasiu
Iodul nu ajută cu nimic în cazul unui atac nuclear. Când și cum ar trebui luată iodura de potasiu

În cazul unui accident nuclear, specialiștii ne recomandă să luăm iodură de potasiu la cel târziu două ore după explozie, pentru o prevenție mai bună. Care sunt efectele iodului, dar și ce riscuri există, aflăm acum la Doctor de Bine.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.