Puiul conține aceeași cantitate de grăsime ca mușchiul de porc. De ce trebuie să mâncam diversificat

×
Codul embed a fost copiat

Plantele preiau azotul din aer - fixat în sol de un fulger, să zicem - și formează în interiorul lor proteine. Animalele consumă plante, iar azotul se reîntoarce în sol prin dejecțiile acestora.

Am descris un circuit din natură ușor de identificat în zootehnie. Și cu ajutorul său vedem, astăzi, de ce este bine să ne hrănim preponderent cu plante și animale aflate la baza lanțului trofic.

E destul de simplu. Acestea inițiază și intermediază circuitele din natură. Care, la rândul lor, sunt aliniate la virgulă cu cele din organism. Să trecem la practică!

Comuna Carța, județul Sibiu. Sute de rațe bătute de soare abia așteaptă să se bălăcească lângă exemplare mari de crap.

Dr. veterinar: “Tot ce este de la rațe ajunge în acest lac și este mâncarea pentru baza piramidei trofice de pe fundul lacului. Apoi, toate micile organisme sunt luate de puietul de crap. Rața își găsește jumătate din hrană în lac și crapul, jumate de hrană de la rață. Rațele ținute lângă un lac de crap cresc cu 30% mai repede, iar crapii care au deasupra lor rațe cresc cu 30% mai repede. Rațele ciugulesc din apă mâncarea suplimentară, crapii mănâncă de la rațe mâncare suplimentară."

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Experimentul nu e nou în lume. Dar să folosim ciclurile naturale în producția intensivă înseamnă bine și pentru mediu, și pentru hrana noastră. De la aceste păsări rezultă o delicatesă în toată lumea - pieptul afumat de rață.

Andreea Groza, corespondent: “În clasa vertebrate găsim, cel mai jos, peștele, urmat de amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Și acum ne spune chiar biologia ce trebuie a mâncăm, de fapt fecventa cu care trebuie să mâncăm: preponderent vegetale și, mai degrabă, peste decât pui, mai degrabă pui decât mamifere mari - porc, vită sau oaie.”

Biologia le spune oamenilor, adică omnivorilor, ce să mănânce. Peștele nu se ratează într-o săptămână pentru că grăsimea acestuia este polinesaturată. Un tip de grăsime pe care nu îl poate auto-produce ficatul uman și care face protecție cardio-vasculară.

Pe de altă parte, carnea de pasăre și cea de mamifere conține grăsime saturată. Care, în exces, participă la formarea plăcilor de aterom în arterele umane. De aceea, moderație. Să spunem de trei ori pe săptămână - carne de pasăre ori mamifer.

De ce credem că puiul înseamnă o carne mai slabă decât porcul ori vita?

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: “Mușchiulețul de porc are 4% grăsime, identic cu pieptul de pui și de curcan. Ce este avantajos la păsări este că grăsimea nu pătrunde între fibrele cărnii și e localizată, chiar dacă pasărea se îngrașă. Grăsimea la păsări se depune sub piele și poate fi eliminată, pe când la mamifere de infiltrează și între fibrele musculare, de unde nu o putem elimina. În rest, nu găsim diferențe între carnea de pui, rață, curcan și carnea de porc, vită, oaie. Așa că diversificați-le, într-o săptămână, și sigur nu greșiți!”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală
De ce nu este bine să fumăm și să mâncăm lactate după intervenții în cavitatea orală

Fară produse lactate fermentate - după intervenții chirurgicale la nivelul cavitații orale. Aceasta deoarece bacteriile, bune de altfel, pot produce tulburări în vindecarea rănilor.

Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină

La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.

CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși
CSID. Ce boli ascunde inflamarea ganglionilor. Care sunt cei mai periculoși

CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.