Bareme și subiecte la Limba română de la BAC 2023 real și uman. Petiție pentru modificarea baremului de corectare

Bacalaureat 2023
Inquam Photos / George Calin

Absolvenții claselor a XII-a susțin astăzi proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate pe stirileprotv.ro.

UPDATE: Peste 3.500 de elevi care au dat BAC-ul la Limba română au semnat o petiție către ministrul Educației, Ligia Deca, în care cer modificarea baremului de corectare.  

 UPDATE: Au fost publicate baremele de corectare la Limba română de la BAC 2023. 

Vezi în GALERIA FOTO care sunt punctajele oficiale și ce notă ai luat. 

Click AICI pentru a descărca baremele de corectare de la Limba română la BAC 2023. 

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Barem română - uman de la BAC 2023

Bareme romana uman BAC 2023 [pdf]

Barem română - real de la BAC 2023

 Bareme romana real BAC 2023 [pdf]

 UPDATE: Urmăriți rezolvarea LIVE a subiectelor de la Limba română. 

UPDATE: Absolvenții claselor a XII-a au terminat proba scrisă la Limba română de la BAC 2023. Timpul pe care îl aveau la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor a expirat. 

Rezolvarea subiectelor la Limba română va putea fi urmărită live pe stirileprotv.ro începând cu ora 13.00. Profesoara Cristiana Gavriliță de la Centrul Educațional Unirea va rezolva subiectele și pentru uman și pentru real. 

După ora 15.00 baremele de corectare vor fi publicated pe pagina oficială edu.ro.

UPDATE: La subiectul 3 de la profilul uman, candidații au avut de realizat o caracterizare de personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. 

Primii elevi au început să iasă din sălile de examen după ce a expirat timpul minim obligatoriu. 

UPDATE: La subiectul 1 de la profil real candidații au avut un text la prima vedere din George Călinescu: ”Ion Creanga. Viața și opera”. 

Vedeți textul în galeria foto.

UPDATE: Au apărut subiectele la Limba română. 

La subiectul al treilea, elevii de la profil real - tehnologic au avut de realizat un eseu în care să prezinte „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”. 

Vedeți în GALERIA FOTO pagina cu subiectele din broșura de examen. 

Imaginile cu subiectele nu sunt oficiale. Sunt obținute din mediul online. 

Subiectele și baremele oficiale vor fi publicate după ora 15.00 pe edu.ro.

UPDATE: A început proba scrisă la Limba română. Elevii aflați în sălile de examen au primit broșurile cu subiecte și încep rezolvarea acestora. 

Candidații au la dispoziție 180 de minute să rezolve subiectele la Limba română de la BAC 2023.

UPDATE: Absolvenții de liceu au intrat în sălile de examen și așteaptă să primească subiectele la Limba și literatura română de la Bac 2023. 

Timpul de rezolvare a subiectelor începe la ora 09.00 și candidații au la dispoziție 180 de minute pentru a rezolva cerințele. 

-----

Încep probele scrise la BAC 2023, iar absolvenții de liceu susțin astăzi proba la Limba română. Potrivit regulamentului, candidații intră în sălile de examen în intervalului 08.00 – 08.30, iar la ora 09.00 primesc broșura cu subiecte și vor începe rezolvarea acestora. 

Elevii au la dispoziție trei ore să rezolve subiectele, dar dacă termină mai repede, nu au voie să iasă din sălile de examen înainte de expirarea a jumătate din timpul pe care îl au la dispoziție, adică la ora 10.30. 

Subiectele la Limba română de la Bacalaureat 2023 vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce vor apărea în spațiul public. 

De asemenea, după încheierea examenului, subiectele de la Limba română vor fi rezolvate în direct de profesorii de la Centrul Educațional Unirea și vor fi transmise pe Știrile Protv.ro. 

Modele de subiecte la Limba română pentru BAC 2023

Examenul de Bacalaureat este structurat în trei subiecte, care acoperă diverse competențe și cunoștințe pe care elevii le-au dobândit pe parcursul studiilor liceale. Iată structura generală a examenului:

Subiectul I:

Acest subiect se concentrează pe abilitățile de analiză și interpretare a unui text la prima vedere. Elevii vor primi un fragment din opera unui autor canonic și vor fi rugați să redacteze un eseu în care să prezinte elemente precum tema, viziunea despre lume, particularități de stil sau caracterizarea personajelor, în funcție de cerință. Eseul trebuie să cuprindă și referințe la contextul istoric și cultural în care a fost scrisă opera.

Subiectul II:

Acest subiect are ca scop evaluarea competențelor argumentative ale elevilor. Ei vor trebui să redacteze un text argumentativ pe o temă dată, precum importanța lecturii, rolul teatrului în societate sau influența mass-media asupra tinerilor. Textul trebuie să fie structurat logic, să conțină argumente și exemple relevante și să respecte normele specifice genului argumentativ.

Subiectul III:

Acest subiect evaluează competențele creative și de exprimare a elevilor. Aceștia vor fi rugați să redacteze un text narativ sau descriptiv, în funcție de cerință, pe baza unui stimul creativ dat. Elevii vor trebui să demonstreze abilități de caracterizare a personajelor, descriere a spațiului și construcție a unei acțiuni coerente și interesante.

De exemplu, la simularea examenului de Bacalaureat 2023 din luna martie 2023, la limba română, s-au dat următoarele subiecte:

La profilul UMAN, primul subiect la română a fost un text din Vasile Țițescu „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”.

Al doilea subiect la română la simulare a fost un fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, elevii având cerință evidențierea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La subiectul al treilea, a picat redactarea unui eseu de 400 de cuvinte în care să se prezinte relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat- Harap Alb de Ion Creangă. La profilul REAL, elevii au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult - Harap Alb de Ion Creangă.

Calendar Bacalaureat 2023

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2023, acesta se dă în două sesiuni. În 2023, elevii vor da probele scrise în perioada 26 - 29 iunie 2023, în sesiunea de vară, respectiv 16 - 21 august 2023, în sesiunea de toamnă.

Conform calendarului Examenului de Bacalaureat 2023, probele scrise se vor desfășura între 26 și 29 iunie. Primele rezultatele se vor afișa pe 3 iulie și, tot în aceeași zi, candidații care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații. Rezultatele finale la Bacalaureat 2023 se vor afișa pe 7 iulie 2023.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie - iulie

·       26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;

·       27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;

·       28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;

·       29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;

·       3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;

·       4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;

·       7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale;

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ligia Deca: Vineri este ultima zi de înscriere la Bacalaureat, dar şi ultima zi de cursuri pentru clasele a XII-a/a XIII-a
Ligia Deca: Vineri este ultima zi de înscriere la Bacalaureat, dar şi ultima zi de cursuri pentru clasele a XII-a/a XIII-a

Vineri este ultima zi de înscriere la sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat, dar şi ultima zi de cursuri pentru clasele a XII-a/a XIII-a, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Au început înscrierile la Bac 2024. Documente necesare pentru înscriere și calendarul examenului de Bacalaureat
Au început înscrierile la Bac 2024. Documente necesare pentru înscriere și calendarul examenului de Bacalaureat

Începând de luni, între 3 și 7 iunie, elevii de clasa a XII-a au posibilitatea de a se înscrie pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din 2024.

Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română
Rezultate dezastruoase la simularea de Bacalaureat 2024: 40 % dintre elevi au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română

Aproape jumătate dintre elevii care au susținut Simularea Națională a Bacalaureatului nu ar lua examenul dacă s-ar ține acum. 40 la sută au fost notați cu mai puțin de 5 la Limba Română. Și, din 124.000 de elevi, numai 22 au 10 curat.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.