Cine e Cătălin Ivan, candidatul la Cotroceni care și-a criticat ani la rând propriul partid

Cătălin Ivan
Facbook/Catalin Ivan

Cătălin Sorin Ivan, candidatul în cursa pentru Cotroceni susţinut de Alternativa Națională pentru Demnitate (ADN), ocupă poziția 6 pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, potrivit ordinii Biroului Electoral Central.

Fost membru al PSD, Cătălin Sorin Ivan candidează la alegerile din 10 noiembrie la exact un an după ce a fondat și lansat un nou partid - ADN: Alianța Națională pentru Demnitate.

Viața personală a candidatului Cătălin Ivan

 

Născut la 23 decembrie 1978, în Galați, Cătălin Ivan este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, secția „Tranzacții Internaționale”. Deţine un masterat în afaceri internaţionale (2006) şi unul în management politic. Este doctorand al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, în domeniul economiei (2006).

În perioada 1999-2003, a fost, pe rând, membru în Consiliul Profesoral al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Iaşi; membru în Senatul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi și membru activ al Sindicatului "Liga Studenţilor Economişti" Iaşi (1999-2001); vicepreşedinte al FASER, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Economie din România (2000-2003); membru în Comisia pe probleme profesionale a Consiliului Naţional al Studenţilor (2001-2003).

Este căsătorit, are două fete și vorbeşte limbile engleză şi franceză, potrivit Agerpres.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Activitatea politică a candidatului Cătălin Ivan

 

Membru PSD din 2003

După ce a intrat în viața politică, în 2003, Cătălin Ivan a ocupat mai multe poziții în cadrul PSD: membru al Biroului Executiv al TSD (organizația de tineret a PSD, înființată în 2002 de Victor Ponta), la nivel naţional (2003-2004); vicepreşedinte al Organizaţiei TSD Municipiul Iaşi (2003-2005); membru în Biroul Executiv al Consiliului Judeţean al PSD (2005-2014); preşedinte al Organizaţiei Municipale TSD Iaşi (2005-2007); secretar al Departamentului pentru Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport al PSD (2005-2008); preşedinte al TSD Judeţul Iaşi (2006-prezent); vicepreşedinte al TSD pe probleme de relaţii externe (2006-2014).

Două mandate de europarlamentar

La 7 iunie 2009, Ivan a fost ales europarlamentar pe listele PSD+PC. De-a lungul mandatului său, a activat în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European; a fost vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Comunitatea Andină; membru în Comisia pentru control bugetar, Comisia pentru cultură şi educaţie, Delegaţia la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia, Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euronest şi membru supleant la Comisia pentru bugete şi Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

În decembrie 2012, a fost numit purtător de cuvânt al PSD, iar în martie 2013 a fost ales președintele PSD Sector 1.

La 6 februarie 2014, numele său a apărut pe lista primelor 13 nume propuse de PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, Ivan fiind ales pentru un al doilea mandat.

Primele critici la adresa PSD

Însă, la scurt timp, Ivan a început să îl critice pe Victor Ponta, cu care avea o relație de prietenie. „Am făcut o greșeală fundamentală în 2010, când m-am lăsat păcălit de Victor Ponta și l-am susținut. Dacă nu mă lăsam păcălit, nu era președinte al PSD, a ieșit la limită. I-am adus 34 de voturi, de la Iași, care au făcut diferența”, a declarat Ivan în 2015.

Totuși, în urma unui conflict cu conducerea PSD, în septembrie 2018, Cătălin Ivan şi-a anunţat demisia din grupul socialiştilor din Parlamentul European, activând ca independent.

Deși a candidat din nou la alegerile europarlamentare din martie 2019, Ivan nu a mai reușit să obțină un mandat de europarlamentar.

Candidat la alegerile prezidențiale

În campania pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, Cătălin Ivan s-a lansat cu un concept inedit, „IVAN24”, prin care, susține el, „24 de ore din 24, până în 2024, se va angaja într-o luptă permanentă, zi de zi, minut cu minut, pentru regenerarea României”.

“Campania electorală poartă titulara IVAN 24, semnalând demararea unui proiect politic de lungă durată. Este vorba despre mult mai mult decât o competiţie electorală. Miza este infinit mai mare.

Cei care merg la vot pe 10 noiembrie trebuie să se gândească la cei cinci ani care au trecut, dar mai ales la cei cinci ani ani care vor urma. Dacă votăm ce am mai votat, vom avea ceea ce am mai avut. Acelaşi dezinteres, aceeaşi impostură, acelaşi zgomot general, gâlceavă de mahala pentru nimic, aceeaşi lipsă de viziune“, a afirmat Cătălin Ivan, potrivit News.ro.

Controverse legate de numele lui Cătălin Ivan

 

În septembrie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a preluat dosarul înregistrat ca urmare a denunţului formulat de Biroul Electoral Central cu privire la candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale care au depus semnături de susţinere ce "prezintă elemente de similitudine evidentă". Printre candidaţi se numără şi Cătălin Ivan.

La rândul său, Ivan a anunțat că a depus la Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral Central, pe care i-a acuzat că ar fi aplicat un "tratament preferenţial" contracandidaţilor în demersul de verificare a listelor cu semnăturile de susţinere.

Liviu Dragnea, despre Cătălin Ivan: ”Un băiat foarte obraznic”

 

Liviu Dragnea l-a catalogat pe Cătălin Ivan drept „un băiat foarte obraznic”, după ce a susținut că acesta ar fi suspendat o ședință, ca să se uite la serialul „Suleyman Magnificul.

Într-un mesaj pe Facebook, Ivan a afirmat că la un moment dat, Liviu Dragnea ar fi suspendat o şedinţă PSD ca să urmărească serialul „Suleyman Magnificul”.

De asemenea, despre Viorica Dăncilă, Cătălin Ivan a spus că este “cea mai obedientă şi cea mai fidelă persoană posibilă din tot PSD-ul pentru Liviu Dragnea”.

A criticat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

În iunie 2017, Cătălin Ivan a intrat din nou în conflict cu social-democrații, el susținând că parlamentarii social-democraţi sunt "luaţi unul câte unul" şi ameninţaţi şi constrânşi să voteze moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, condus de Sorin Grindeanu, în acelaşi timp fiindu-le oferite "tot felul de favoruri ".

"Există ameninţări şi presiuni. Lucruri de genul acesta au loc permanent. Toţi deputaţii şi senatorii PSD sunt luaţi unul câte unul şi ameninţaţi, constrânşi, li se oferă tot felul de favoruri, cum i s-au oferit şi lui Grindeanu, numai să plece din funcţia de premier. Le-aş face un mare rău dacă le dau numele, interesul comunităţii este să nu treacă moţiunea”, a spus atunci Cătălin Ivan.

O lună mai târziu, Cătălin Ivan anunța că lucrează la un nou proiect politic pentru PSD, în interiorul partidului, în condiţiile în care nu ai voie să critici dacă nu pui măcar o soluţie în loc, iar el l-a criticat în nenumărate rânduri pe liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru modul ”închis, autoritar spre dictatorial” în care conduce formaţiunea.

"Anecdote" cu Dragnea

Cătălin Ivan a continuat conflictul cu conducerea PSD, el spunând că statul paralel este însuşi Liviu Dragnea sau că “PSD s-a sinucis din cauza ticaloşiei lui Dragnea, dar şi din cauza laşităţii şi oportunismului celorlalţi”.

Ivan a mai spus și că Dragnea, care nu putea deveni premier, fiind condamnat penal, deși era președintele partidului care câștigase alegerile în decembrie 2016, a nominalizat-o premier pe Sevil Shhaideh, în ianuarie 2017, fără să se consulte cu partidul. Potrivit acestuia, Dragnea a chemat Comitetul Executiv, a întârziat o oră, timp în care ceilalți l-au așteptat în picioare, a fost singurul care s-a așezat când a venit și le-a arătat un plic închis. Le-a cerut colegilor să aibă încredere în el în privința nominalizării premierului și nu le-a spus numele acestuia.

„A fost pentru prima dată când Partidul Social Democrat a dat un mandat în alb președintelui să pună primul-ministru. Nu s-a întâmplat niciodată în PSD așa ceva și nu se poate întâmpla într-o democrație. A fost ușurare mare în PSD când Iohannis a refuzat-o pe Shhaideh”, a spus Ivan, potrivit revistei dor.ro.

În septembrie 2018, Cătălin Ivan şi-a anunţat demisia din grupul socialiştilor din Parlamentul European, el urmând să activeze ca independent.

Ivan a spus atunci că şi-a încheiat "conturile" cu grupul socialiştilor europeni şi că şi-a înaintat demisia, întrucât nu a fost luată nicio decizie în cazul cererii sale privind excluderea PSD din grupul S&D.

Ivan a lansat partidul ADN

O lună mai târziu, în octombrie 2018, Ivan a lansat ADN, Alternativa pentru Demnitate Națională. El a precizat că noul partid este o premieră pentru politica românească, întrucât propune "un model nou de organizaţie politică, bazată pe competenţă, transparenţă în finanţarea activităţilor sale, în evaluarea şi promovarea membrilor, dar şi în luarea deciziilor".

În martie 2019, Ivan a candidat din nou la alegerile europarlamentare, însă fără succes.

Ivan: Condamn imixtiunea DNA în alegerile prezidențiale

Recent, Cătălin Ivan a condamnat anunțul Direcției Naționale Anticorupție privind deschiderea unei anchete penale în urma dezvăluirilor Rise Project care îl privesc pe candidatul USR Dan Barna.

„Trebuie să ne dezicem total de practica instituțiilor statului de a face «curățenie» printre candidații care l-ar putea deranja pe Klaus Iohannis în a obține fără nici un minim efort cel de-al doilea mandat de președinte. Imixtiunea în timpul alegerilor prezidențiale din partea DNA reprezintă o practică nedemocratică de a influența cursul alegerilor și care poate arunca o umbră de îndoială asupra unui candidat, afectându-i în mod direct șansele în cursa electorală“, a declarat Cătălin Ivan, potrivit News.ro.

Averea lui Cătălin Ivan

 

Potrivit Agerpres, Cătălin Ivan are un apartament cumpărat în 2009, împreună cu soţia, precum şi 3 autoturisme achiziţionate în perioada 2007 - 2018.

De asemenea, acesta are 5 conturi şi depozite bancare în sumă de 6.695 euro şi 15.000 lei şi 4 credite, scadente anul acesta şi anul viitor, de 60.000 euro.

El a obţinut venituri de la Parlamentul European de 78.174 euro şi din chirie - 23.500 lei, iar soţia sa are venituri din salariu de 23.167 lei, iar din alocaţia pentru copii - 3.024 lei.  

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
SONDAJ pentru alegerile prezidențiale 2019. Surpriza de pe locul 2
SONDAJ pentru alegerile prezidențiale 2019. Surpriza de pe locul 2

Un sondaj realizat de IMAS, la cererea Europa FM, arată care sunt opțiunile alegătorilor înainte de alegerile prezidențiale din 10 noiembrie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.