„Traficul” de argilă, un fenomen care ia amploare în Iași. De ce e interzisă exploatarea și la ce folosește

×
Codul embed a fost copiat

Un fenomen la limita legii creşte o dată cu sectorul imobiliar și cu cel al construcțiilor de drumuri. Este vorba despre extracțiile de argilă. Deşi argila este o resursă naturală protejată de lege, cifrele arată că există numeroase exploatări ilegale.

Excavatoarele rad malurile de pământ, până când dispar coline întregi.

Dintr-o carieră de argilă de la marginea Iașiului, pământul galben, abia scos din malul dealului, ajunge pe un șantier din oraș.

L-am contactat pe administratorul firmei care extrage lutul, pentru a-l întreba dacă este sau nu în legalitate cu excavările, dar bărbatul a avut o reacție suburbană.

Reporter: Am filmat acolo când făceați dumneavoastră exploatări și vă cer un punct de vedere.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Administrator al firmei de exploatare: „Da, eu sunt proprietar acolo. Vreți să vă dau o justificare?”

Reporter: Vreau să îmi precizați în ce condiții faceți acea exploatare. Aveți aviz?

Proprietar firmă: „Du-te-n...”

Parchetul are acum un dosar în lucru pentru această exploatare.

Miza exploatărilor ilegale de argilă o reprezintă, evident, banii. Argila se folosește în construcții, în ceea ce inginerii numesc pernă de pământ - adică un strat care întărește amplasamentul pentru viitoarea clădire.

Cu cât terenul este mai bine consolidat, cu atât cheltuiala constructorului pentru fundația lucrării poate fi mai mică, spun specialiștii.

Liviu Tarcan, geotehnician: „Îmbunătățește terenul de fundare, ca să poată să țină o construcție mai grea, dacă nu se face îmbunătățirea de fundație, atunci ar consuma mult mai mult beton și fier, care este mult mai scump."

Procurorii investighează cum a ajuns argila și pe un șantier din comuna Lețcani. Aici, Consiliul Județean ridică un parc industrial.

Recent, un cetățean a văzut cum dealul de lângă amplasamentul lucrării dispare bucată cu bucată aşa că a sunat la 112.

Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani: „Nu am făcut noi niciun contract. Este o lucrare a Consiliului Județean, a câștigat o firmă licitația, și ea se ocupă."

La rândul lor, cei de la Consiliului Județean spun că toate avizele și acordurile necesare exploatării cad în sarcina firmei.

Consiliul Județean Iași: „Antreprenorul va obține toate avizele și acordurile, după caz. Argila folosită la realizarea platformei parcului industrial a fost adusă de pe raza comunei Lețcani."

Sunt dosare în lucru la Parchet

Contactați telefonic, reprezentanții societății au refuzat însă dialogul.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, pentru județul Iași, Ministerul Mediului a emis o singură licență de exploatare pentru argilă.

Galea Temneanu, director Agenția pentru Protecția Mediului Iași: „Singura carieră de argilă autorizată conform legii, este cea a operatorului pentru fabricare de cărămizi."

În ultimii ani, spun reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, au fost depistate zeci de cazuri de exploatare ilegală a acestei resurse.

Gheorghe Bacușcă, director Garda de Mediu Iași: „Am sesizat și că astfel de activități se desfășoară și în arii protejate, fapt ce duce la degradarea mediului."

Iar un exemplu este Delta Moldovei, o zonă protejată în care trăiesc peste 20.000 de păsări, din diferite specii. Acum, excavatoarele au intrat și aici.

Carmen Gache, biolog Universitatea "A.I. Cuza" Iași: „E o exploatare recentă, vedeți, urmele sunt proaspete, azi-noapte a plouat, aici sunt urme proaspete, urme făcute azi. Deja rădăcinile copacilor sunt scoase complet din stratul de sol."

Acest caz face obiectul unui alt dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Însă, până la soluționarea lui, pe teren, dezastrul continuă.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă