Valabilitatea certificatului verde a fost prelungită. Poate fi utilizat în țară până la 31 decembrie

×
Codul embed a fost copiat

Perioada de valabilitate a certificatului verde a fost prelungită pe plan național, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022, a anunțat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Totodată, România a transpus în legislaţie decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile.

"Actul normativ adoptat astăzi se referă la punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene 1073/2021, care vizează specificaţiile tehnice de implementare a regulamentului european 963/2021. Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile", a declarat secretarul de stat.

El a precizat că "acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul Comunităţii Europene, nu se adresează regulilor existente şi felului în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România".

"Tot în acest act normativ mai există o prevedere care, de fapt, se adresează cadrului naţional, prin care se prelungeşte perioada de valabilitate a certificatelor digitale europene privind COVID-19 de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de faţă, până la 31 decembrie 2022 şi prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată. Această menţiune este în completare şi nu este în asociere cu prima chestiune pe care am explicat-o", a adăugat Baciu.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Potrivit acestuia, Certificatul Digital European va fi folosit în continuare în interiorul Uniunii Europene.

"(...) când a fost adoptat a avut o perioadă de valabilitate stabilită din prima la un an, termen care expiră pe 30 iunie 2022, şi pentru a putea a avea timpul necesar pentru a vedea şi adopta orice fel de adaptare la măsurile la situaţia epidemiologică, s-a decis prelungirea până în 31 decembrie 2022 a perioadei de valabilitate pentru certificatele pe care le folosim în România", a arătat el.

El a anunţat şi alte modificări.

"Mai există o altă prevedere importantă, şi anume faptul că persoanele eligibile pentru a primi un certificat digital de vaccinare, pentru toate dozele efectuate de către respectiva persoană, emise de către statul român sunt: cetăţenii români care au efectuat cel puţin o doză de vaccin în România, cetăţenii UE şi ai Spaţiului Economic European care au efectuat cel puţin o doză de vaccin în România, cetăţenii români şi membrii de familie ai acestora vaccinaţi în alte state terţe cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România, persoanele cu drept de şedere legală pe teritoriul României şi membrii de familie acestora", a explicat secretarul de stat în MS.

Întrebat când va intra în vigoare această măsură, Raed Arafat a răspuns: "Când OUG se aprobă şi este publicată, dacă nu e termen, înseamnă că automat intră în aplicare. Regula a intrat în UE, la noi trebuie doar armonizată. Nu cred că va dura mai mult de o zi sau două până va fi aplicată".

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă