Vacanța de vară 2022: litoral, orașe și aer curat?

litoral
StirilePROTV

Vara este perioada vacanțelor și fiecare dintre noi caută locația perfectă pentru relaxare.

Fie ca alegi mare, munte sau un oraș nou, printre criteriile de selecție ar trebui să se numere și calitatea aerului, pentru a te asigura că nu supui corpul unei cantități mari de poluanți. Airly îți vine în ajutor cu un nou studiu a calității aerului în cele mai populare destinații de vacanță.

Analiza a fost efectuată pe date din întreaga perioadă a lunii iunie 2022, acoperind concentrațiile de PM10 pentru orașele de coastă și stațiunile montane alpine. Concentrațiile de NO2 au fost măsurate pentru marile orașe europene. Toate valorile prezentate sunt valori medii ale concentrațiilor factorilor poluanți luați în considerare din perioada studiată.

Toate stațiunile alpine au înregistrat o calitate a aerului foarte bună. Toți indicatorii au fost cu mult sub standardul zilnic al OMS, care pentru PM10 este de 45ug/m3. Dintre localitățile analizate, Innsbruck s-a dovedit a fi cea mai curată locație. Din figura de mai jos, se poate observa că la Bolzano, concentrația de PM10 s-a apropiat ocazional de valoarea maximă acceptată de OMS și chiar a depășit-o de 2 ori în iunie 2022.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Uitându-ne la rezultatele locațillor de litoral, se poate afirma că nu există o depășire permanentă a standardului de concentrație PM10. Dintre multe orașe, cele mai poluate sunt pe coasta de sud a Spaniei (Región de Murcia, Barcelona, ​​Malaga), pe coasta Mării Negre din Nessebar și în Italia (Puglia, Marche, Campania). O explicație poate fi creșterea temperaturilor, care este observată în a doua parte a lunii iunie 2022. Cea mai bună calitate a aerului este observată pe coasta Mării Baltice în orașele din Polonia și pe coasta de sud a Marea Britanie în Southampton.

Pe harta atașată a Europei, fiecare culoarea indică nivelul de poluarea aerului cu PM10 conform legendei pe zonele de litoral analizate. Putem observa că bazinul Mării Baltice și Marea Nordului se caracterizează prin aer foarte curat. Situația se înrăutățește pe coasta Atlanticului, unde există zone cu o calitate mai proastă a aerului, mai ales în nordul Spaniei. Cea mai mare poluare este înregistrată în zonele mai calde ale bazinului mediteranean, în special în sudul Spaniei, Italia și Sicilia. În schimb, rezultate bune au fost înregistrate pe coasta de nord a Italiei, Slovenia, Croația, Grecia și, în bazinul Mării Negre (cu excepția zonei din jurul Nessebar și a stațiunii Sunny Beach din Bulgaria).

O altă analiză a poluării aerului a fost realizată în cele mai celebre orașe ale Europe, care sunt frecvent vizitate în vacanțele de vară. În acest caz, cea mai mare problemă în timpul sezonului estival este concentrația de NO2, ce este rezultat din cauza traficului semnificativ. Conform sutdiului, Atena este cel mai poluat oraș, fiind urmat de Barcelona. Următoarele orașe au înregistrat concentrații medii (între [22-27] ug/m3). La polul opus, cele mai curate orașe sunt Londra și Praga, unde concentrația medie a acestui poluant scade sub 17 ug/m3.

Despre Airly:

Prin intermediul senzorilor săi, Airly oferă date precise, ultra-locale, predictive pentru guverne, mass-media și companii, cu scopul de a aborda problema poluării aerului într-o manieră informată. Platforma Airly acționează ca un sistem de avertizare pentru poluare în timp real, cu mare acuratețe și la un cost mai mic pentru orașe și întreprinderi.

Consiliile locale și municipalitățile pot începe prin monitorizarea continuă a calității aerului în timp real, localizarea surselor de poluare și elaborarea unei politici care vizează poluarea locală.

Totodată, oamenii trebuie să facă alegeri conștiente pentru a beneficia de o calitate bună a aerului și de un mediu sănătos. Alegerea carsharing-ului, mersul cu bicicleta sau trotinetele electrice în defavoarea mașinilor personale poate avea un impact semnificativ.

Airly oferă informații utile despre calitatea aerului prin intermediul algoritmilor săi bazați pe inteligență artificială care prezic poluarea aerului pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%. Airly oferă clienților din întreaga lume o platformă interactivă, ce oferă un status a mediului în care trăiesc cu ajutorul rețelelor de senzori ce urmăresc toți markerii cheie de poluare - particulele (PM1, PM2.5, PM10) și gazele (NO2, O3, SO2 și CO).

Website: https://airly.org/ro/

Vezi harta Airly: https://airly.org/map/en/

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un tânăr din Suceava a sărit în fața trenului, în Târgu Jiu. Bărbatul de 25 de ani a murit
Un tânăr din Suceava a sărit în fața trenului, în Târgu Jiu. Bărbatul de 25 de ani a murit

Un tânăr de 25 de ani, din judeţul Suceava, a fost accidentat mortal de tren la intrarea în staţia CFR Târgu Jiu, anunţă, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Starea de sănătate a pacienților răniți în explozia de la magazinul Dedeman rămâne gravă
Starea de sănătate a pacienților răniți în explozia de la magazinul Dedeman rămâne gravă

Starea celor doi răniţi în explozia de la Botoşani şi care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) rămâne gravă.

Anchetă la IPJ Timiș, după ce o tânără a fost mușcată de câini pe o pistă de biciclete. Acuză că polițiștii nu au intervenit
Anchetă la IPJ Timiș, după ce o tânără a fost mușcată de câini pe o pistă de biciclete. Acuză că polițiștii nu au intervenit

Reprezentanţii IPJ Timiş au anunţat că a fost declanşată o anchetă cu privire la modul de intervenţie a poliţiştilor, după ce o tânără a povestit cum a fost muşcată de câini pe pista de biciclete care leagă Timişoara de Serbia, la 1 iunie.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.