Tornada din Călăraşi: de ce nu a fost alarmată populaţia prin RO-ALERT

Dezastrul lăsat în urmă de tornada din Călăraşi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat miercuri de ce nu a fost transmisă nicio alertă privind tornada din Călăraşi. 

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat că joi va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru a discuta posibilitatea ca populaţia să fie alertată prin sistemul Ro-Alert cu privire la fenomene meteorologice periculoase, de genul tornadei care a avut loc în judeţul Călăraşi. ”Mai bine alertăm o dată în plus, decât să alertăm o dată în minus”, a spus Arafat care a explicat că sistemul nu interpretează datele meteorologice, ci transmite avertizări, doar în măsura în care este acţionat în acest sens de dispecer.

Secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat, miercuri, la Antena 3, de ce Ro-Alert nu a emis o avertizare cu privire la tornada din judeţul Călăraşi şi a explicat că sistemul nu este construit de aşa natură încât să interpreteze singur datele.

 

Citește și
autobuz rasturnat
Un autocar cu 39 de persoane s-a răsturnat pe A2, din cauza vântului. 12 pasageri răniți
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Raed Arafat se va întâlni cu reprezentanţii ANM

 

De aceea, Arafat a anunţat că va exista o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie pe tema sistemului de avertizare a populaţiei.

”Pentru asta ne întâlnim mâine ca să clarificăm modul de acţiune în viitor, cu riscul chiar ca unele alerte să nu fie chiar, nu pot să spun false, dar să nu fie chiar la nivelul la care ne aşteptăm. Poate că alertăm, după care vedem că nu a fost chiar tocmai aşa. Asta se întâmplă şi în alte părţi. Mai bine alrtăm o dată în plus, decât să alertăm o dată în minus”, a spus Arafat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Anterior, într-o postare pe Facebook, şeful DSU a explicat cum funcţionează sistemul RO-Alert.

”La nivelul fiecărui dispecerat ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert. Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiinţării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă. Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin faptul că fenomenul este în desfăşurare”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia,”sistemul funcţionează dacă avem informaţia că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva”.

”Dacă nu avem informaţia, atunci nu avem motive că să declanşăm sistemul. Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo sau alte situaţii periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone şi emiterea mesajului care să ajungă concomitent şi instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă”, a mai explicat Arafat.

Aceasta a reamintit de aplicaţia DSU, conectată direct la ANM ca sursă de informare, prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roşu.

”În cazul judeţului Călăraşi s-a emis o averitzare meteo de cod portocaliu înaintea apariţiei "tornadei" şi prin care populaţia a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”, a mai spus Arafat.

O tornadă s-a produs, marţi, în judeţul Călăraşi, un autocar cu 40 de persoane la bord fiind aruncat de pe şosea, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Imaginile dezastrului din satul lovit de tornadă.
Imaginile dezastrului din satul lovit de tornadă. "Echipa de şoc", condusă de preot

16 familii au rămas fără acoperiş deasupra capului după ce tornada formată marţi în judeţul Călăraşi a spulberat totul în calea sa în comuna Dragalina.

Un autocar cu 39 de persoane s-a răsturnat pe A2, din cauza vântului. 12 pasageri răniți
Un autocar cu 39 de persoane s-a răsturnat pe A2, din cauza vântului. 12 pasageri răniți

Un autocar s-a răsturnat, marți, pe A2, pe raza localității Drajna din județul Călărași. Din primele informații, se pare că în autovehicul se aflau 39 pasageri.

O tornadă uriașă s-a format în județul Călărași. Precizările ANM. VIDEO
O tornadă uriașă s-a format în județul Călărași. Precizările ANM. VIDEO

Un fenomen neobişnuit pentru România, care a luat forma unei tornade uriaşe, i-a îngrozit pe şoferii aflaţi în zona localităţii Drajna, în apropiere de Autostrada Soarelui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.