Cât economisești dacă gătești acasă preparatele pentru Crăciun, în loc să le iei gata pregătite

×
Codul embed a fost copiat

Au mai rămas doar 18 zile până la Crăciun, timp suficient pentru câteva lecții de gătit. Restaurantele și băcăniile au pregătit meniuri de sărbătoare, însă prețurile nu sunt chiar simbolice.

O masă completă pentru patru persoane poate să coste și 1.500 de lei.

Așadar, acesta poate fi anul în care avem șansa să ne probăm îndemânarea, la cratiță.

Internetul este plin de oferte de sarmale, pentru cei care vor să le comande gata pregătite pentru masa de sărbători. Doar că, dintr-un preparat relativ ieftin, au ajuns să concureze în materie de preț cu fripturile sofisticate.

Am ales întâmplător patru oferte de sarmale, de la diverse restaurante din București.

Citește și
gunoaie
După sărbători, în urma noastră au rămas ca de obicei tone întregi de gunoaie. Risipa de mâncare s-a mai domolit pe alocuri
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toate depășesc suta de lei. O oală cu 30 de bucăți costă, în medie, 150 de lei. Un preț mult mai mare decât dacă am găti acasă, de exemplu. Am făcut un calcul.

În total, dintr-un kilogram de carne de porc am reuși să facem 70 de sarmale, iar toate ingredientele ne-ar costa, în medie, 120 de lei.

Concluzia: cu aceeași bani pe care i-am da pe comandă, am reuși să punem pe masă aproape de trei ori mai multe sarmale.

În aceste condiții, unii clienți se gândesc de două ori înainte să comande. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, listele de comenzi erau aproape pline, acum mulți vor face drumuri mai dese la bucătărie.

Cei mai norocoși, s-au „abonat” deja la oala de sarmale a părinților. Așa că a început și goana după ingrediente.

Ionuț Anghel, reprezentantul unei carmangerii: „Cred că de la începutul lunii noiembrie au început să se aprovizioneze, au început să își pună la congelator ușor, ușor toate cele de care au nevoie pentru perioada sărbătorilor. Cumpără tot ce pot congela, carnea pentru sarmale, pentru piftie, pentru friptură."

Doar că, de Crăciun poftim multe alte lucruri. Un cozonac clasic costă în medie 80 de lei, însă cei cu mai multă umplutură ajung și la 150 de lei. O friptură de porc la tavă, costa 100 de lei kilogramul. La fel și salata de boeuf.

Există și variante de meniuri complete pe care le puteți comanda de sărbători. Pentru 4 persoane o să dați între 600 și 1.500 de lei, în funcție de complexitatea preparatelor. Proprietarii unei băcănii din capitală, de exemplu, au pregătit trei variante inclusiv pentru vegetarieni.

Marius Tudosie, proprietarul unei băcănii: „Față de anii trecuți, totuși, suntem mai jos ca număr de comenzi efective. Oamenii poate că au devenit un pic mai prudenți cu cheltuielile. Sunt foarte multe schimbări care afectează tocmai companiile mici, iar publicul nostru este format preponderent din antreprenori, și asta cred că îi face să fie un pic mai precauți în materie de cheltuieli.”

Bucătarii profesioniști vor face antreuri, felurile principale pentru prânz și cină, cozonac și prăjituri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Românii au comandat pentru mesele de sărbători mâncare de pe platforme online. La cât se ridică încasările comercianților
Românii au comandat pentru mesele de sărbători mâncare de pe platforme online. La cât se ridică încasările comercianților

Ca să scape de aglomerație dar și de statul cu orele în bucătărie, foarte mulți români și-au ușurat viața, iar de sărbători au comandat tot ce și-au dorit de pe internet.

După sărbători, în urma noastră au rămas ca de obicei tone întregi de gunoaie. Risipa de mâncare s-a mai domolit pe alocuri
După sărbători, în urma noastră au rămas ca de obicei tone întregi de gunoaie. Risipa de mâncare s-a mai domolit pe alocuri

Au trecut sărbătorile și în urma noastră au rămas ca de obicei tone întregi de gunoaie. Vestea bună e că risipa de mâncare și ambalaje s-a mai domolit pe alocuri, spun unele firme de salubritate.

Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare
Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare

Se anunță sărbători mohorâte pentru milioane de oameni din mai toată Europa, din cauza creşterii inflației și a prețurilor la produsele de bază.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.