Românii s-au ospătat din belșug la festivalul orădean ”D’ale porcului”. ”Merge bine înainte!”

×
Codul embed a fost copiat

Un festival devenit tradiție a adunat la Oradea cei mai buni bucătari din comunele bihorene, care s-au întrecut în reţete cu carne de porc.  

Preparatele au trecut apoi prin filtrul unui juriu format din chefi. Dar cei mai buni arbitri au fost tot mesenii care, evident, s-au ospătat cum se cuvine.

Bucătari: ”Haideți să-i dăm drumul la maioș, să-l pregătim!”.

Maioșul este, de fapt, denumirea locală a caltaboșului.

Bucătar: ”Carne, slănină, capul de la porc, urechi, șoric. Și ficat, da”.

Citește și
targ baia mare
Târg de bunătăți în Baia Mare. Ce produse maramureșene pot degusta pofticioșii
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

La câțiva metri distanță, un alt bucătar pregătea o vestită mâncare ardelenească - toroș.

Bucătar: ”Toroș - varză acră, de butoi, carne dulce, de purcel, acolo-s jumări, caltaboș pregătim, cârnați”.

Bărbat: ”Foarte bun. E bestial”.

Nici preparatele cu specific unguresc nu au lipsit din ceaune.

Femeie: ”Ne-am gândit să oferim prietenilor noștri un bob-guyaș delicios”.

Un alt bucătar i-a ademenit pe pofticioși cu felii subțiri de jambon afumat.

Client: ”E cam sărat un pic. Pentru mine, cel puțin. Da-i foarte bună”.

La asemenea meniu, în pahare a curs din belşug tăria.

Bărbat: ”O pălincă de prună de la Dobrești, merge bine înainte, pentru digestie”.

Client: ”Chiar produse tradiționale, făcute cu bun simț”.

Client: ”Cârnați, tot de la Sântandrei, și caltaboși, friptură, cârnați”.

”Juriu de cea mai bună calitate, produse senzaționale”

La festival, mâncarea și dansul au mers mână-n mână. La final, fiecare fel de mâncare a fost atent analizat și notat de chefi cu experienţă.

Chef Ciprian Nicolescu, antrenorul echipei naționale de bucătari: ”Căutăm autenticitate în rețete, căutăm produse locale”.

Nicolae Pop, directorul festivalului „D'ale porcului”: ”Lume multă, 14 echipe în concurs, juriu de cea mai bună calitate, produse senzaționale”.

Chiar dacă bucătarii au fost cei premiați, marii câștigători au fost cei din public, care au tot degustat.

Festivalul "D'ale porcului" - care a ajuns deja la a noua ediție - are și un imn, care însufleţeşte mereu petrecerea.

Văru' Săndel, „nașul” festivalului: ”Să tăiem porcii/ ai mei și-ai lui/ Să bem pălincă/ la De-ale porcului”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
La târgurile de Crăciun este vremea scumpirilor. Cumpărător: „Sunt preţurile mai mari ca în orice ţară din Europa
La târgurile de Crăciun este vremea scumpirilor. Cumpărător: „Sunt preţurile mai mari ca în orice ţară din Europa"

Este vremea târgurilor de Crăciun, pline de magie şi culoare. Târgurile de Crăciun dezvoltă şi la noi o industrie de produse specifice, de la turtă dulce, acadele, globuri, decoraţiuni, dar şi mâncăruri tradiţionale preparate pe loc.

Târg de bunătăți în Baia Mare. Ce produse maramureșene pot degusta pofticioșii
Târg de bunătăți în Baia Mare. Ce produse maramureșene pot degusta pofticioșii

Cei care încă nu au decis ce bunătăţi vor pune pe masa de Crăciun, sunt așteptați la degustare, la un târg cu bucate tradiționale din Maramureș.

Produsele tradiționale românești ar putea fi vândute în Japonia. Expert: „Te costă mai mult să vinzi decât să produci”
Produsele tradiționale românești ar putea fi vândute în Japonia. Expert: „Te costă mai mult să vinzi decât să produci”

Produsele tradiționale românești ar putea ajunge și în magazinele din Japonia. Brânza de burduf, mezelurile sau țuica sunt doar câteva dintre ele.

Cum vor arăta târgurile de Crăciun din România, după ce au explodat prețurile la energie
Cum vor arăta târgurile de Crăciun din România, după ce au explodat prețurile la energie

Mai multe primării din țară au decis că bucuria Crăciunului trebuie trăită cu orice preț. Așa că nu vor renunța la târgurile tradiționale de sărbători și la iluminatul festiv.

Zilele Recoltei în Iași. Mii de oameni s-au bucurat de mâncăruri tradiționale la târgul din capitala Moldovei
Zilele Recoltei în Iași. Mii de oameni s-au bucurat de mâncăruri tradiționale la târgul din capitala Moldovei

Fructe și legume aromate, proaspăt culese din grădinile de la noi, ispitesc locuitorii din Iași zilele acestea. În capitala Moldovei sunt Zilele Recoltei.  

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.