România, pe panta descendentă a epidemiei COVID-19. Ce va urma însă la toamnă

×
Codul embed a fost copiat

Noul coronavirus dă semne că pierde din intensitate și sunt șanse mari să avem o vară mai ușoară.

Este părerea specialiștilor români care vorbesc despre scăderea numărului de cazuri de Covid 19, deși au trecut două săptămâni de la relaxarea restricțiilor.

În plus, ultimele studii arată că asimptomaticii nu transmit virusul decât în mică măsură.

141 de cazuri, în ultimele 24 de ore

 

141 de noi pacienți au fost diagnosticați cu coronavirus în ultimele 24 de ore și numărul de îmbolnăviri este pe o pantădescendentă.

Citește și
print belgia
Prințul Joachim al Belgiei, infectat cu Covid-19 după ce a participat la o petrecere în Spania
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Într-un scenariu optimist, vara ne-ar putea aduce vestea că nu mai avem niciun caz înregistrat.

Specialiștii infecționiști susțin că situația e imprevizibilă: pentru ca la noi să se stingă focarele ar trebui ca acest lucru să se întâmple și în celelalte țări afectate de pandemie, altfel există riscul cazurilor de import.

Virusul a pierdut din agresivitate

 

În România, medicii spun că virusul și-a pierdut din agresivitate, dovadă că și numărul de cazuri grave a scăzut.

Adrian Marinescu, medic infecționist: ”Există un ciclu viral de 8-10 săptămâni care s-a cam încheiat, eu cred că de acum încolo numărul de îmbolnăviri o să scadă. Lucrul acesta se întâmplă treptat. (...) Este intervalul de timp în care virusul e activ. El, ușor, ușor, își pierde agresivitatea și, după aceste săptămâni, ajunge să fie foarte puțin activ, cu condiția ca în acel interval să nu existe îmbolnăviri în lanț. Asta a fost și regula.

70% din pacienți sunt asimptomatici

 

În acest moment, avem internați 4.700 de pacienți, iar 70% dintre ei sunt asimptomatici sau au forme ușoare ale bolii.

Adrian Marinescu: ”Studiile de ultimă oră spun că riscul ca cei asimptomatici să transmită este foarte mic. Se întâmplă în general dacă vorbim de familie sau către cei care au un contact prelungit la locul de muncă, de exemplu. Asta înseamnă că la nivel de populație, că mergem la mare sau la terase, riscul ca o persoană asimptomatică să transmită este mic.”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Avem o transmitere comunitară joasă. Rămân focarele trasmise în decursul săptămânilor trecute, dar avem. De referință rămâne numărul de cazuri din terapie intensivă: 159, azi, 160, ieri. Chiar dacă am avut 124 de cazuri noi ieri și 141 azi, rămâne în evaluare având în vedere că au fost zile libere și mai puține testări.”

Virusul ar putea reveni la toamnă

 

Specialiștii susțin că virusul Sars Cov 2 poate reveni în toamnă chiar dacă vom scăpă de el în această vară. Revenirea nu va fi însă una în forță și nu se va manifesta la intensitatea acestor luni.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: "Hai să spunem o creștere sezonieră a numărului de cazuri care ar putea să fie absorbite de sistemul medical din România fară probleme, daca continuăm să fim precauți."

Până acum, în țara noastră au fost confirmate 19.398 de cazuri de infectare, iar aproape 13.500 de pacienți s-au vindecat.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Medicul lui Berlusconi: A venit timpul ca italienii să nu mai fie ”terorizați”, coronavirusul a dispărut
Medicul lui Berlusconi: A venit timpul ca italienii să nu mai fie ”terorizați”, coronavirusul a dispărut

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii, relatează AFP.

Prințul Joachim al Belgiei, infectat cu Covid-19 după ce a participat la o petrecere în Spania
Prințul Joachim al Belgiei, infectat cu Covid-19 după ce a participat la o petrecere în Spania

Scandal în familia regală a Belgiei, după ce prinţul Joachim (IOACHIM) a fost infectat cu noul coronavirus.

Proteste de amploare în Brazilia. Scutierii au intervenit și au arestat mai multe persoane
Proteste de amploare în Brazilia. Scutierii au intervenit și au arestat mai multe persoane

Apar tensiuni tot mai mari în Brazilia pe fondul pandemiei de coronavirus, iar mărul discordiei este președintele țării Jair Bolsonaro.

Concluziile lui Virgil Musta, după trei luni de pandemie. Sfaturi pentru următoarea perioadă
Concluziile lui Virgil Musta, după trei luni de pandemie. Sfaturi pentru următoarea perioadă

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, care a tratat şi vindecat aproape 500 de pacienţi cu COVID-19, a făcut un bilanţ al pandemiei de coronavirus, după primele două săptămâni de relaxare.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.