Reforma pensiilor speciale a fost votată, în sfârșit, dar cu aplicare întârziată. Florin Roman: „Nu faceţi decât gargară”

×
Codul embed a fost copiat

Cu o lege scrisă în decembrie și modificată de nenumărate ori, parlamentarii au votat miercuri mult promisa reformă a pensiilor speciale.

Doar că, pentru magistrați și militari, aceasta începe cu o perioadă de graţie de cinci ani, adică nu se va aplica până în 2028, iar toate schimbările se vor petrece treptat, până în 2043. Până atunci, magistrații, militarii, aviatorii sau diplomații, nu vor mai lua pensii mai mari decât lefurile din timpul activităţii. În plus, pensiile acestor categorii speciale, vor fi impozitate suplimentar, cu 15%.

Pensiile speciale au fost votate de două ori, în ambele camere ale Parlamentului.

Cristian Seidler, deputat USR: „1,3 milioane de români încasează 1.125 de lei pensie, lunar, în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încasează peste 15.000 de lei, iar domnul special de la PSD, domnul Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar”

Deputatul USR Cristian Seidler a venit în fața aleșilor cu două găleți și un pahar. Parlamentarul a vrut să arate că paharul îi reprezintă pe cei mai mulţi dintre pensionari, care au venituri mici, iar cele două găleți pe pensionarii speciali, care, de fapt, nu îşi vor pierde privilegiile prin noua lege, susţine opoziția. Puterea îi contrazice, deşi legea îşi va produce toate efectele abia în 2043.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Florin Roman, deputat PNL: „Nu faceţi decât gargară, nu vreţi tăierea pensiilor speciale şi le protejaţi. Sunteţi singurii care aţi votat împotriva reformei propuse de Ghinea. Ipocriţi până în măduva oaselor".

Pensia de serviciu va fi egală cu 80% dintr-o medie calculată pe ultimele luni de activitate a îndemnizațiilor brute de încadrare. Iar în aceste venituri nu vor intra primele și premiile, și nici alte drepturi financiare ce nu au avut caracter permanent. Așa că baza de calcul va fi mai mică, iar media se va raporta la început la veniturile pe ultimele 12 luni și apoi, treptat, va ajunge la media pe întreaga carieră. Un judecător sau un procuror nu va mai putea să încaseze o pensie mai mare decât venitul net obţinut ca magistrat în activitate. Aceleași prevederi se vor aplica și militarilor, dar ambele categorii au o perioadă de grație de 5 ani în care se vor putea retrage mai devreme din carieră, cu condiția să aibă 25 de ani vechime. Dar ca să evite pensionările în masă, aleșii vor permite plecările din sistem în actualele condiţii până în 2028.

Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: „Mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate”.

Pensiile magistraților vor fi recalculate

Schimbările îi vor afecta însă pe magistrații pensionați deja. Parlamentarii au decis ca în termen de șase luni de la adoptarea legii, toate pensiile celor 5.000 de magistrați, care pornesc de la 20.000 de lei și ajung, în unele cazuri, la 50.000 de lei, vor fi recalculate și diminuate până la valoarea îndemnizațiilor câștigate înainte de pensionare.

Noua lege crește vârsta standard de pensionare în justiție, așa că nu mai este suficientă vechimea minimă de 25 de ani în sistem. Va fi însă o creștere etapizată, de la 50 de ani cât este în prezent, și se va întinde până în anul 2035, când magistrații se vor putea pensiona la minimum 60 de ani, cu condiția unei vechimi de 25 de ani, exclusiv în magistratură.

Sunt schimbări pe care procurorii și judecătorii nu le acceptă cu totul, așa că își continuă protestul declanșat acum o săptămână, când au decis să își suspende activitatea pe timp nelimitat și să ancheteze și să judece doar cazurile urgente. Iar Consiliul Superior al Magistraturii susține că schimbările vor avea consecințe negative asupra independenței justiției.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „Nu rezonez cu ideea de protest. Justiția este un serviciu public, justiția trebuie să servească cetățeanul. Reforma pensiilor de serviciu și a pensiilor speciale era obligatorie. Este o asumare făcută în fața societății din România, este o asumare făcută și prin jalonul PNRR, dar trebuia făcută.”

Toți actorii sistemului judiciar sunt convinși că noua lege privind statutul magistraților va fi contestată la CCR.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă