Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 21 aprilie 2022. Dronele Phoenix Ghost, adaptate nevoilor ucrainenilor

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi seară că Rusia a respins propunerea de armistiţiu pentru perioada Paştelui.

Joe Biden a spus că va trimite asistență militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, adică armament greu, zeci de tunuri auto-propulsate, cu muniția aferentă și drone tactice.

Dar și 500 de milioane de dolari, destinați economiei ucrainene. Țara are nevoie de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile cauzate de război - a afirmat liderul de la Kiev.

Pe de altă parte, premierul britanic a declarat că o mică parte dintre trupele ucrainene și-au început instruirea în Marea Britanie, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse.

Astăzi, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a venit la București, unde s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Citește și
Turcia, avioane, armata
Turcia a atacat cu avioane, elicoptere și drone ”gruparea teroristă” PKK din Irak
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Volodimir Zelenski: ”Din păcate, Rusia a respins oferta de a stabili un armistițiu de Paște. Asta demonstrează foarte bine modul în care conducătorii acestui stat se raportează de fapt la credința creștină, la una dintre cele mai frumoase și importante sărbători. Dar sperăm. Speranță pentru pace, speranță că viața va învinge moartea”.

Totodată, președintele ucrainean, Volodimir Zelenki, a ținut să le mulțumească statelor Occidentale pentru ajutorul primit până acum și spune că va fi nevoie un efort financiar imens pentru a putea reconstrui țara distrusă de ruși.

Joe Biden, președintele SUA: „Suntem într-o fereastră critică de timp, acum, pentru stabilirea unei noi faze a acestui război. Iar Statele Unite, aliații și partenerii, se mișcă cât se poate de repede, pentru a trimite Ucrainei armele de care are nevoie. Astăzi, anunț un nou pachet de asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari, armament care să ajute Ucraina să lupte în est, în regiunea Donbas. Sunt sisteme de artilerie, zeci de tunuri autopropulsate și 144.000 de proiectile aferente. De asemenea trimitem mai multe drone tactice.”

Drone adaptate nevoilor strategice ale Ucrainei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „În ceea ce privește Phoenix Ghost, aceasta este o dronă care a fost dezvoltată înainte de invazie. Forțele Aeriene lucrau la aceste echipamente, iar acum, după discuțiile cu ucrainenii despre cerințele lor, am ajuns la concluzia că aceste sistem se va potrivi în mod special nevoilor lor, mai ales în ceea ce privește estul Ucrainei.”

Aflat în vizită la Washington, premierul Ucrainei le-a mulțumit și el americanilor pentru ajutor.

Denys Shmyhal, premierul Ucrainei: „Sprijinul vostru ne ajută să ne menținem pe poziție și să împingem inamicul înapoi. Și facem asta pentru a salva viețile militarilor și civililor noștri. Mă refer în special la civili, pentru că acest război este în mare parte împotriva civililor, nu împotriva militarilor noștri.”

Germania: zero petrol rusesc până la finalul anului

De asemenea, Statele Unite au impus încă o rundă de sancțiuni, vizând zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusească și o companie de minare a criptomonedelor. Iar Uniunea Europeană pregăteşte al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Dar cea mai dură măsură, intens dezbătută şi mereu amânată, ar fi renunţarea completă la petrolul şi gazele ruseşti.

Annalena Baerbock, ministrul de externe german: „Așa că spun aici, clar și fără echivoc: Da, Germania va elimina complet importurile sale de surse energetice din Rusia, importurile de cărbune, până la sfârșitul verii. Până la vară, vom înjumătăți importurile de petrol și vom fi la zero până la sfârșitul anului. Apoi va urma gazul, în conformitate cu o foaie de parcurs la nivel european. Pentru că obiectivul nostru comun este renunţarea completă la importurile energetice din Rusia, la nivelul întregii Uniuni Europene.”

Şi Londra a instituit noi sancţiuni. Printre cei vizaţi este locotenent colonelul Azatbek Omurbekov, cel supranumit măcelarul de la Bucha. Este comandantul trupelor care au ocupat oraşul de lângă Kiev şi unde, după retragerea ruşilor, au fost găsite trupurile a sute de civili ucişi. Mai mult, premierul Boris Johnson a declarat joi că zeci de militari ucraineni se află în Marea Britanie pentru cursuri de instruire în utilizarea vehiculelor blindate pe care le-a trimis în Ucraina.”

Drept răspuns, Rusia a interzis de ieri intrarea pe teritoriul său a 29 de personalităţi americane, printre care se numără șeful Facebook, Mark Zuckerberg, dar și vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris.

China respinge din nou sancțiunile occidentale pentru Rusia

Adresându-se unui forum economic regional, președintele chinez Xi Jinping a repetat opoziția Beijingului față de sancțiuni precum cele impuse Rusiei de țările occidentale.

Xi Jinping, președintele Chinei: „Faptele au demonstrat încă o dată că mentalitatea de Război Rece ar putea doar să distrugă cadrul păcii globale. Unilateralismul, hegemonismul și politica forţei nu pot decât să pună în pericol pacea mondială. Iar confruntarea între blocuri nu ar putea decât să exacerbeze provocările de securitate în secolul XXI.”

Aceștia sunt termeni pe care China îi folosește adesea pentru a critica politicile Statelor Unite.

Pe de altă parte, presa spaniolă anunţă că un oligarh rus, Serghei Protosenia, vice-preşedintele gigantului rus Nvotek, s-ar fi spânzurat în reşedinţa sa din Costa Brava, după ce și-ar fi ucis soția și fiica. Cazul este șocant de asemănător cu cel al fostului vicepreședinte al Gazprombank, care a fost descoperit mort alături de soția și fiica să minoră, într-un apartament din Moscova, în urmă cu doar câteva zile.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Biden anunţă un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina
Biden anunţă un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden anunţă încă 800 de milioane de dolari ajutor militar pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice.

Turcia a atacat cu avioane, elicoptere și drone ”gruparea teroristă” PKK din Irak
Turcia a atacat cu avioane, elicoptere și drone ”gruparea teroristă” PKK din Irak

Turcia a lansat luni dimineața o nouă ofensivă transfrontalieră împotriva militanților kurzi din nordul Irakului.

Lista cerințelor Ucrainei pentru SUA: Sisteme antiaeriene, drone kamikaze și elicoptere
Lista cerințelor Ucrainei pentru SUA: Sisteme antiaeriene, drone kamikaze și elicoptere

Ucraina a întocmit o listă privind asistența militară și tehnologică pe care încă o mai solicită guvernului SUA.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.