Profitul colosal obținut de fabrica de medicamente din România care alimenta Europa cu materie primă pentru metamfetamină

×
Codul embed a fost copiat

O fabrică de medicamente de lângă Bucureşti ar fi alimentat mai multe țări din Europa cu materie primă pentru producerea de metamfetamină.

Afacerea ilegală, spun procurorii, ar fi avut un profit colosal, de aproape o jumătate de miliard de euro, în ultimii 2 ani. Filiera ar fi fost coordonată la noi de un fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România şi de un apropiat de-al lui, recidivist. Cei doi au fost arestaţi la începutul lunii, pentru crimă organizată şi trafic de droguri, dar au fost lăsați în libertate miercuri seară. Alte 16 persoane din Polonia, Slovacia şi Cehia au fost arestate în acelaşi caz.

Procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată au monitorizat timp de 2 ani gruparea care acţiona în 6 state europene. În România afacerea ar fi fost coordonată de Laurenţiu Huică, patron al unei fabrici de medicamente şi fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România. Împreună cu un apropiat, bărbatul s-ar fi ocupat de producerea şi livrarea de pastile care conţineau materie primă pentru obţinerea metamfetaminei- adică efedrina şi pseudoefedrina.

Ofiţer DCCO: „Rolul societății din România a fost de a achiziționa precursorii și de a-i îngloba sub forma unui medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină. Precursorii au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România.”

În ultimii doi ani 97 de transporturi au plecat de aici de la fabrica de medicamente din Volutari către 7 societăţi farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania. Ulterior pastilele care conţineau efedrină şi pseudoefedrină erau livrate către laboratoare clandestine unde era fabricată metamfetamina.

Citește și
crima
Un traficant de droguri a fost torturat până la moarte de trei indivizi, la ordinul fostei sale soții, orbită de gelozie
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Peste 6 tone de efedrină şi pseudoefedrină ar fi ajuns în laboratoarele ilegale, şi spun anchetatorii, din această cantitate de materie primă s-ar fi putut produce aproape 5 tone de metamfetamină. Pe piaţa neagră un kg din acest drog valorează 40.000 de euro. Ori poate fi vândut cu 100 de euro gramul.

În ultimii doi ani, 97 de transporturi au plecat de la fabrica de medicamente din Voluntari catre șapte societati farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania. Ulterior, pastilele care conțineau efedrina și pseudoefedrina erau livrate către laboratoare clandestine unde era fabricată metamfetamina.

Peste 6 tone de efedrină și pseudoefedrină ar fi ajuns în laboratoarele ilegale si, spun anchetatorii, din această cantitate de materie primă s-ar fi putut produce aproape 5 tone de metamfetamină. Pe piața neagră un kg din acest drog valorează 40 de mii de euro. Ori poate fi vândut cu 100 de euro gramul.

Laurenţiu Huică şi partenerul său s-ar fi ocupat și de livrare. Ei au fost arestaţi la începutul lunii, după 3 percheziţii făcute acasă la Huică, la sediul firmei și la fabrica de medicamente.

În depozitul din apropierea Capitalei poliţiştii au găsit aproape 3 tone de efedrină şi pseudoefedrină, mai multe loturi de medicamente și 600.000 de euro.

Angajaţii lui Huică nu cred că fabrica putea fi paravanul unei afaceri cu droguri.

Angajat: „Suntem 150 de oameni acolo, nu vă daţi seama că nu s-ar fi putut produce ceva rău. Ne-am fi dat seama. Ce se întâmpla acolo, era legal tot.”

În paralel, în Polonia- Slovacia şi Cehia anchetatorii au destructurat mai multe celule ale aceleiaşi grupări. 16 oameni au ajuns după gratii după ce o maşină care adusese medicamente din România a fost descărcată în alt loc decât cel consemnat în acte.

Fabrica de medicamente a lui Laurenţiu Huică funcţionează pe piaţa din România din anii `90. Cei de la Agenţia Naţională a Medicamentului au amendat cu 200.000 de lei firma pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare şi i-au suspendat activitatea. Trei farmaciști de acolo au primit câte 20.000 de lei amendă pentru că au certificat loturi care nu aveau autorizație de punere pe piață.

Răzvan Prisada, preşedintele ANMDM: „Am luat lista de produse pe care respectiva fabrică are autorizație de punere pe piață și încercăm să identificăm dacă există în acea listă produse care ar putea avea risc de discontinuitate din aceast cazuă, să vedem cum le putem gestiona. Există câteva produse care nu au alt deținător de punere pe piață în acest moment, cel mai relevant exemplu este vitamina C fiole.”

Laurențiu Huică și apropiatul său sunt cercetați, acum, în libertate.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Traficant de droguri, prins cu ajutorul unuia dintre cele mai populare jocuri de pe mobil. Cum s-a întâmplat
Traficant de droguri, prins cu ajutorul unuia dintre cele mai populare jocuri de pe mobil. Cum s-a întâmplat

Un traficant de droguri a fost urmărit și prins de poliție prin intermediul unui joc instalat pe telefonul mobil.   

Un traficant de droguri a fost torturat până la moarte de trei indivizi, la ordinul fostei sale soții, orbită de gelozie
Un traficant de droguri a fost torturat până la moarte de trei indivizi, la ordinul fostei sale soții, orbită de gelozie

Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost torturat timp de două ore și apoi ucis cu sânge rece de trei indivizi angajați de fosta lui soție.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă