Papa Francisc în România. 150.000 de pelerini au fost alături de Papă, la Iași, în a doua zi a vizitei. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

În a doua zi a vizitei pe care o face în România, Papa Francisc a mers la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost așteptat de 150.000 de pelerini.

Papa Francisc a plecat sâmbătă seară de la Iaşi, oraş în care a vizitat Catedrala romano-catolică "Sfânta Maria Regină" şi a avut o întâlnire mariană cu tinerii şi cu familiile în Piaţa Palatului Culturii, fiind întâmpinat de aproape 150.000 de oameni.

La plecare, Suveranul Pontif a salutat din nou mulţimea din papamobil, la fel ca la sosirea în piaţă, fiind ovaţionat şi aplaudat de cei prezenţi, iar ulterior a urcat într-un autoturism Dacia Logan care îl va transporta la aeroport.

Și dimineața, la Șumuleu Ciuc, Papa a fost întâmpinat de zeci de mii de pelerini.

Duminică, în ultima zi a vizitei pe care o efectuează în România, Papa Francisc va merge la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, unde va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Ulterior este programată, tot la Blaj, o întâlnire cu comunitatea de romi greco-catolici din cartierul "Barbu Lăutaru".

Citește și
Klaus Iohannis, Papa Francisc
Iohannis, mesaj la Cotroceni pentru Papa Francisc: ”Este o mare bucurie pentru mine”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Conform programului oficial, Suveranul Pontif se va deplasa apoi cu elicopterul de la Blaj la Sibiu, unde va avea loc, pe aeroport, ceremonia de rămas bun.

Papa Francisc în România. Cronologia evenimentelor de sâmbătă - LIVE TEXT 

 

Sursa video: TVR

ora 19:15 Papa Francisc și-a luat la revedere de la Iași și a plecat spre București.

ora 19:05 Papa Francisc a plecat sâmbătă seară de la Iaşi, oraş în care a vizitat Catedrala romano-catolică "Sfânta Maria Regină" şi a avut o întâlnire mariană cu tinerii şi cu familiile în Piaţa Palatului Culturii, fiind întâmpinat de aproape 150.000 de oameni.

ora 18:45 Papa Francisc a afirmat sâmbătă, la întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile desfăşurată în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, că simte alături de cei prezenţi "căldura de a fi în familie".

"Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari.(...) România este 'grădina Maicii Domnului' şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii. (...) Astăzi, pe aceste meleaguri, este ziua copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice! Aş vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei: să-i cerem Preacuratei să-i protejeze cu mantia sa. Isus i-a pus în mijlocul apostolilor săi; şi noi vrem să-i punem în mijloc şi să reafirmăm angajarea noastră de a-i iubi cu aceeaşi iubire cu care i-a iubit Domnul, angajându-ne să le dăruim dreptul la viitor", a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a menţionat că, pe măsură ce tinerii cresc, nu trebuie să uite lucrurile frumoase şi preţioase pe care le-au învăţat în familie.

Discursul complet, AICI.

ora 17:30 Papa Francisc se deplasează cu papamobilul spre Palatul Culturii, unde este aşteptat, potrivit organizatorilor, de peste 60.000 de pelerini veniţi la Iaşi din toată zona de nord-est a ţării, dar şi din Republica Moldova.

La eveniment urmează să participe şi prim-ministrul Viorica Dăncilă, împreună cu mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs, după care va intra în dialog cu tinerii şi familiile.

ora 17:00 Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”  susține că sunt 150.000 de pelerini la Iași.

ora 16:50 Papa Francisc i-a binecuvântat pe cei aproximativ 800 de bolnavi care l-au aşteptat în Catedrala romano-catolică "Sfânta Maria Regină", mulţumindu-le acestora "pentru că îşi duc înainte boala".

"Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi şi mulţumesc vouă bolnavilor pentru că duceţi înainte boala", a afirmat Suveranul Pontif.

Sfântul Părinte le-a cerut credincioşilor să se roage pentru el.

"Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine!", a adăugat acesta.

ora 16:20 Papa Francisc a ajuns, sâmbătă după-amiază, la Iaşi, unde îl aşteaptă peste 60.000 de credincioşi, Suveranul Pontif având programată o vizită la Catedrala romano-catolică "Sfânta Maria Regină", urmată de o întâlnire mariană cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii.

Suveranul Pontif, însoţit de episcopul Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroport de Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, dar şi de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala "Sfânta Maria Regina", unde se va întâlni cu aproximativ 800 de bătrâni şi bolnavi.

ora 15:00 Zecile de mii de pelerini care s-au strâns, sâmbătă, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, înfruntă ploaia puternică în aşteptarea Papei Francisc.

Ploaia torenţială cu grindină i-a surprins pe oamenii veniţi din toate judeţele din nord-estul României, dar şi din Republica Moldova, ei neavând posibilitatea de a se adăposti. Organizatorii evenimentului de la Iaşi au pus la dispoziţia credincioşilor catolici 30.000 pelerine de ploaie, care însă acestea nu au putut să-i protejeze complet.

În ciuda vremii nefavorabile, pelerinii şi-au păstrat locurile pe care le-au ocupat în zona centrală a oraşului, în aşteptarea Suveranului Pontif, care ar urma să ajungă la Iaşi în jurul orei 17,00.

La Iaşi, Papa Francisc va vizita, în jurul orei 17,25, Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi persoane în vârstă.

După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la "Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile". De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs.

ora 13:20 Papa Francisc a plecat de pe platoul de la Şumuleu Ciuc după Liturghia Pontificală oficiată, sâmbătă, la sanctuarul marian, în prezenţa a aproape 100.000 de pelerini.

Suveranul Pontif va face un popas la Casa Jakab Antal din Şumuleu, de lângă biserica franciscană, unde va lua masa şi se va odihni, după care îşi va continua drumul către Târgu Mureş, de unde va lua avionul până la Iaşi, potrivit unor surse oficiale.

ora 13:00 Papa Francisc a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

ora 12:20 Suveranul Pontif a transmis sâmbătă un mesaj emoţionant la Şumuleu Ciuc. “Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi”, a spus Papa. VEZI AICI discursul integral.

ora 11:40 Papa oficiază Liturghia. Președintele Ungariei, Janos Ader, se află la Șumuleu Ciuc împreună cu soția sa, în calitate neoficială.

ora 11:10 Papa Francisc a ajuns la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, locul unde va oficia o Liturghie Pontificală. Ploaia s-a oprit în zonă. Papa a venit cu papamobilul construit la Uzinele Dacia.

Mai multe imagini în galeria foto

ora 10:30 Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” precizează că 85.000 de pelerini sunt prezenti astăzi la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Șumuleu Ciuc.

Din informaţiile primite de la echipajele aflate la fața locului, până la ora 9.30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Şumuleu Ciuc. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă.

20 dintre acestia au fost deja preluaţi, în deplină siguranţă, şi transportati, cu un microbuz al ISU, la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicală amănunţită, urmand ca și ceilalţi 16 să fie transportați în scurt timp.

ora 9:30 Papa Francisc a primit, pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureş, de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului.

În drumul său către Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a salutat din maşină oamenii care s-au adunat în faţa Aeroportului Transilvania pentru a-l întâmpina. Deşi ploua foarte tare, în momentul plecării de pe Aeroport, Suveranul Pontif a dat jos geamul de la portiera maşinii în care de afla şi i-a salutat pe oamenii veniţi să îl întâmpine.

Înaintea sosirii Suveranului Pontif, cu o aeronavă TAROM, pe Aeroportul din Târgu Mureş a aterizat şi o aeronavă Spartan, cu care a venit premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a plecat imediat după aterizare către Şumuleu Ciuc, unde îl va întâmpina pe Papa Francisc.

ora 9:10 Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ploi în judeţul Harghita, unde este aşteptat Papa Francisc

Codul portocaliu este valabil până la ora 10:00, însă ar putea fi prelungit, fiind anunţate averse torenţiale ce vor cumula în jur de 35 l/mp.

Zonele afectate sunt Miercurea Ciuc, Lunca de Jos, Ciucsângeorgiu, Frumoasa, Lunca de Sus, Plăieşii de Jos, Cârţa, Siculeni, Mihăileni, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dăneşti, Mădăraş, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu.

ora 8:20 Mii de persoane se îndreaptă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc va oficia Liturghia Pontificală în a doua zi a vizitei sale apostolice în România şi unde, în fiecare an, o mulţime impresionantă participă la cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Credincioşii au venit până la Miercurea Ciuc cu trenul, cu maşina sau cu autocarul, după care parcurg pe jos drumul până la altarul în aer liber situat în şaua muntelui Şumuleu, în pofida vremii nefavorabile. Unii dintre pelerini au mers pe jos distanţe impresionante şi spun că nu au simţit oboseală, ci doar bucuria de a fi alături de fraţii şi surorile în credinţă la acest eveniment istoric. Purtând pelerine de ploaie şi umbrele, oamenii înaintează încet pe drumurile de acces care duc spre altarul în aer liber, rostesc rugăciuni şi interpretează cântece bisericeşti.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110.000 de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84.000 sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea, sunt şi peste 25.000 de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, care s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment.

Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc sunt şi persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

 

Pregătiri în amănunt pentru vizita Papei la Miercurea Ciuc 

 

În aceste zone, este forfotă mare: au fost spălate străzile, s-au sigilat gurile de canal, iar pelerinii din toată lumea, care îl vor întâmpina pe Papa, au sosit deja.

Sâmbătă va 11:15 dimineaţa Papa va sosi la Sanctuarul Marian din Șumuleu-Ciuc, aflat pe un deal de lângă Miercurea Ciuc. Aici va oficia Sfânta Liturghie, după care va susţine o predică. Potrivit unor surse din rândul organizatorilor, Papa va depune la picioarele statuii Fecioarei Maria un trandafir suflat cu aur.

Până atunci însă fiecare intersecţie a fost scanată de poliţişti şi jandarmi cu aparatura specială. Pentru a evita orice blocaj polițiștii, se vor asigura că nici o maşină nu va fi parcată pe marginea drumului. De la ora 12:00 accesul vehiculelor este interzis în apropierea zonei de pelerinaj, cu excepția pelerinilor care au făcut înțelegeri cu localnicii din zonă să își parcheze mașinile în curțile lor.

Oraşul e supravegheat din elicopter, dar şi împânzit de maşini cu camere de supraveghere. Autorităţile au amplasat 9 puncte de prim ajutor şi spitale mobile.

Fekete Ors, şeful Salvamont Harghita: "Misiunea noastră este să acordăm primul ajutor şi să transportăm la ambulante. Vom fi împărţiţi câte 4 persoane cu tărgi speciale, vom avea 8 maşini de intervenţie şi sunte, 65 de salvamontişti".

Mulţi credincioşi au sosit deja pentru marele eveniment. Aceşti soţi au pornit din Satu Mare, iar ultimii 14 km i-au parcurs pe jos într-un pelerinaj adevărat, spun ei.

Gyorgyi Mareş, pelerin: „Reuşim să ne ajungă sufletul din urmă, poate, şi să lăsăm tot ce este acasă, să fim liberi şi deschişi pentru tot ce se va întâmpla în aceste zile"

Pe jos vin şi localnicii din satele dimprejur. Şi ei merg kilometri întregi, bucuroşi că se vor întâlni cu Papa. Străinii veniţi de departe s-au cazat în casele primitoare ale localnicilor. În această gospodărie, de exemplu, au sosit 12 turişti din Budapesta.

După-amiază Papa merge la Iaşi. La 17:25 aici are programată vizită la Categrala "Sfânta Maria Regină", iar la 17:45 se întâlneşte cu tinerii la Palatul Culturii unde va ţine şi un discurs pe scenă, în faţa mulţimii. În oraş s-au spălat străzile, s-au instalat gardurile şi s-au sigilat canalele. Accesul în zona centrală va fi interzis cu maşina.

Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt Episcopia Catolică Iaşi: "După cum se vede scena e finalizată, se fac probele de sunet. În catedrala s-au adunat voluntarii pentru ultimele detalii"

Seara Papa se întoarce în Capitală, iar duminică este aşteptat la Blaj.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacția amuzantă a unui băiat de 7 ani, după ce a stat aproape de Papa Francisc. VIDEO
Reacția amuzantă a unui băiat de 7 ani, după ce a stat aproape de Papa Francisc. VIDEO

Un băiat care l-a așteptat pe Papa Francisc în grădina Palatului Cotroceni a avut o reacție amuzantă după ce a fost întrebat de Cosmin Stan cum i s-a părut faptul că a stat atât de aproape de Suveranul Pontif.

Iohannis, mesaj la Cotroceni pentru Papa Francisc: ”Este o mare bucurie pentru mine”
Iohannis, mesaj la Cotroceni pentru Papa Francisc: ”Este o mare bucurie pentru mine”

Președintele Klaus Iohannis a ținut vineri un discurs la Palatul Cotroceni cu ocazia vizitei oficiale a Papei Francisc în România. 

Papa Francisc: „Vă încurajez să continuați să lucrați pentru a consolida instituțiile”
Papa Francisc: „Vă încurajez să continuați să lucrați pentru a consolida instituțiile”

Papa Francisc a ținut vineri un discurs la Palatul Cotroceni în care a afirmat că se bucură să se afle în țara noastră și a amintit schimbările prin care a trecut România în ultimii 30 de ani.

Cadoul unui român pentru Papa Francisc. ”Nu te întâlneşti în fiecare zi cu Papa”
Cadoul unui român pentru Papa Francisc. ”Nu te întâlneşti în fiecare zi cu Papa”

Sute de mii de oameni îl așteaptă pe Sfântul Părinte cu inimă deschisă, știind că momentul este unul istoric.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.