Cancelarul Olaf Scholz, la Palatul Cotroceni: ”Germania se află ferm de partea României” pentru aderarea la Spațiul Schengen

×
Codul embed a fost copiat

Cancelarul german Olaf Scholz a ajuns, luni, într-o vizită oficială în România. A discutat deja cu presedintele Klaus Iohannis, pe teme de securitate și energie.  

De asemenea, a fost abordat și subiectul susținerii de către Germania a aderării României la spațiul Schengen.

Declarațiile de presă au fost transmise LIVE  pe www.stirileprotv.ro.

Cancelarul a declarat că susţine aderarea în acest an a României la spaţiul Schengen.

"Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - şi o spun şi astăzi, aici, răspicat - înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen. Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens", a arătat oficialul german.

Citește și
olaf scholz, xi jinping
Germania avertizează China să nu trimită arme Rusiei, altfel vor fi ”consecințe”: ”Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Olaf Scholz a menţionat, în cadrul declaraţiei de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că susţine aderarea României la Schengen inclusiv în discuţiile cu oficiali europeni, adăugând că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile.

"Sprijin cu putere această aderare şi sper să aibă loc în acest an. Nu o să spun lucrul acesta doar aici, ci şi în multe capitale şi în discuţiile de la Bruxelles voi vorbi, pentru ca ei să accepte acest pas. România a îndeplinit toate condiţiile şi avem nevoie de graniţe sigure şi o abordare bună a migranţilor şi a refugiaţilor şi toate sunt pozitive", a transmis el.

Scholz a amintit că România şi Germania au marcat în 2022 împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, printr-o multitudine de evenimente şi întâlniri, care au contribuit la consolidarea relaţiilor bilaterale. Totodată, schimburile comerciale au atins "un nou record", a spus el.

Sinteza declarațiilor cancelarului Olaf Scholz:

- Relațiile noastre economice sunt o reală poveste de succes. Schimburile noastre comerciale au atins de curând un nou record.

- Avem multe puncte în comun în ceea ce privește temele cheie de politică externă.

- La fel de important este faptul că vom sprijini Ucraina atât cât va fi nevoie. 

- România joacă un rol important la sprijinirea transpoirtuilor umanitare în Ucraina. Este bine să avem un partenere de partea Gemaniei pe care să ne putem baza.

- Germania se află ferm de partea României. Asta înseamnă și obiectivul ca România să obțină în sfârșit în acest an statutul de membru al Spațiului Schengen. 

- Sunt foarte impresionat de solidaritatea României cu Republica Moldova.

Președintele Klaus Iohannis: ”Investițiile germane care s-au făcut în România au fost de succes. Se participă masiv la perfecționarea forței de muncă. Este o colaborare cu foarte multe valențe. Da, există multiple contacte pentru a convinge investitori din Germania să vină în România și pentru îmbunătățirea sistemului de apărare. Detaliile vor fi făcute publice atunci când se va ajunge la finalul unor posibile discuții tehnice.”

Cancelarul Olaf Scholz: ”În ceea ce privește Spațiul Schengen, am spus deja, sprijin ferm această aderare. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a probblemei migranților.”

Președintele Klaus Iohannis:România a solicitat să devină partea a Spațiului Schnegn încă de acum 12 ani și a îndeplinit rapid toate condițiile legate de acquis-ul Spațiului Schengen. Au fost rețineri legate în principal legate de statul de drept, acel MCV a dat de gândit și am fost în situația bună de a putea încheia acest mecanism de cooperare și verificare în toamna anului trecut. 

Acest lucru a redat românilor speranța că va exista un vot pozitiv în ceea ce privește Schengen. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Austria nu a fost de acord cu intarrea României în Spațiul Schengen. Partea austriacă susține că nu a fost un vot împotriva României, ci a migrației ilegale.

În concluzie, rămânem conectați la problemă, continuăm discuțiile. Credem că până la finalul acestui an chestiunea poate fi rezolvată pozitiv.

Cancelarul Olaf Scholz: ”Statul de drept este o tematică importantă. Drepturile minorităților sunt protejate șimeste o tematică improtantă. Am luat la cunoștiință cu respect de progresele României. Nu este o coincidență că mecanismul de verificare a luat sfârșit.”

Klaus Iohannis: Această coaliție a apărut ca o consecință a rațiunii politice. Politicienii au înțeles spre surprinderea multiora că țara trebuie guvenată cu o susținere solidă în Parlament. Un Guvern condus de premierul Ciucă care a reușit să evite un impact grav al crizelor prin care am trecut până acum. Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulțimit de felul în care s-a guvernat până acum. Da, sunt mulțumit. A, că nu au fost rezolvat absolut toate detaliile. Este o coaliție politică complicată între PNL și PSD și trebuie să vedem partea plină a paharului. Întrebarea care se pune în spațiul public este cum se continuă, pentru că în câteva săptămâni sau luni ar trebui să se producă rotația. Eu cred că această rotație se va realiza. Partidele au înțeles acest lucru. În acelasși timp, sigur, această rotație va veni cu probleme suplimentare iar eu mă voi implica și le vom rezolva.

Dacă vor fi alegeri anticipate, va fi decizia coaliției. Până la urmă, alegeri vor fi, cel mai târziu la sfârșitul anului viitor. Eu cred că rotația se va produce iar coaliția va merge mai departe. Nu sunt motive de îngrijorare. Nu vreau să dau exemple din vecinătatea apropiată sau îndepărtată.”

Întâlnire la Cotroceni cu președintele Maia Sandu

De asemenea, la Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

La întâlnirea dintre președintele Iohannis și cancelarul Scholz s-a discutat atât despre procesul de aderare a României la spațiul Schengen, cât și despre măsurile pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis și Cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situația de securitate generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaților, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața globală, precum și sprijinirea parcursului european al acestei țări. Va fi abordată, totodată, cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre”, a transmis Administrația Prezidențială.

Cancelarul german va avea, potrivit programului oficial, şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar la Palatul Victoria va avea loc o întâlnire a celor două delegaţii guvernamentale.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Olaf Scholz vine în România. Cancelarul german se întâlnește cu Klaus Iohannis și Maia Sandu
Olaf Scholz vine în România. Cancelarul german se întâlnește cu Klaus Iohannis și Maia Sandu

Cancelarul federal, Olaf Scholz, va efectua, luni, o vizită în România, a informat Ambasada Germaniei în România.

 

Germania avertizează China să nu trimită arme Rusiei, altfel vor fi ”consecințe”: ”Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”
Germania avertizează China să nu trimită arme Rusiei, altfel vor fi ”consecințe”: ”Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că vor fi “consecinţe” în cazul în care China trimite arme în Rusia pentru războiul din Ucraina, dar este destul de optimist că Beijingul se va abţine de la a face acest lucru, relatează AP.

Cancelarul german: Putin trebuie să înțeleagă că nu va câștiga în Ucraina
Cancelarul german: Putin trebuie să înțeleagă că nu va câștiga în Ucraina

Vladimir Putin trebuie să înțeleagă că nu va triumfa în Ucraina și că retragerea trupelor sale este necesară înainte ca discuțiile de pace să poată avea loc, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, scrie Sky News.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.