Oficial: circa 600 de cetățeni UE au cerut repatrierea din China. Printre ei se numără și un român

×
Codul embed a fost copiat

Circa 600 de cetăţeni europeni au cerut să fie repatriaţi din China ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat miercuri Comisia Europeană, conform Agerpres.

''Un anumit număr de cetăţeni europeni în China doresc să părăsească această ţară, cifra actuală este de aproximativ 600, dar deocamdată nu pot face acest lucru'', a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Aceşti cetăţeni care doresc evacuarea provin din Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Regatul Unit, a mai precizat comisarul european.

La cererea Franţei, Comisia Europeană a activat marţi mecanismul european de protecţie civilă, pentru o mai bună coordonare a repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în zona Wuhan, oraşul chinez aflat în carantină din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

Comisia Europeană aminteşte că atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă depăşeşte capacităţile de răspuns ale unei ţări, aceasta poate solicita asistenţă prin intermediul mecanismului.

Citește și
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

Cetăţenii UE prezenţi în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naţionalitate, mai precizează executivul comunitar, care, în baza mecanismului activat, va suporta 75% din costul de repatriere.

Au fost stabilite deocamdată două zboruri de evacuare, iar ''la ora actuală autorităţile franceze sunt în contact strâns cu autorităţile chineze pentru elaborarea detaliilor operaţionale astfel încât să se asigure zborurile anunţate'', a mai spus comisarul european Janez Lenarcic, care, vorbind despre o ''operaţiune complexă'', a îndemnat la ''calm şi răbdare''.

Colega sa responsabilă cu portofoliul sănătăţii, Stella Kyriakides, a amintit că până în prezent au fost confirmate în UE opt cazuri de infectare cu noul coronavirus, patru în Franţa şi tot atâtea în Germania.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a recomandat angajaţilor ei să-şi amâne orice deplasare în China care nu este urgentă, în timp ce preşedinţia croată a Consiliului UE examinează posibilitatea organizării în zilele următoare a unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni ai sănătăţii.

MAE: Avem o cerere de repatriere

Un cetăţean român a cerut să fie repatriat din Wuhan (China), zonă afectată de noul coronavirus, alţi doi români, dintr-o localitate a aceleiaşi provincii, Hubei, fiind în contact cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin angajatorul lor.

MAE precizează că cetăţeanul român care se află în oraşul Wuhan şi-a exprimat intenţia pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise şi înregistrate în evidenţele instituţiilor europene şi ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România.

În ceea ce priveşte ceilalţi doi cetăţeni români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, Ambasada României la Beijing "menţine contactul în permanenţă cu angajatorul acestora şi cu autorităţile chineze pentru identificarea unei modalităţi optime de repatriere, având în vedere restricţiile impuse în zonă", mai precizează MAE.

Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetăţeni români care se află în provincia Hubei, cât şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză, în vederea gestionării situaţiei menţionate.

Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de Externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi cu organismele europene relevante, în vederea realizării unui schimb de informaţii în timp real şi a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Republica Populară Chineză.

În context, MAE subliniază că poate asigura asistenţă şi sprijin pentru revenirea în ţară a persoanelor care solicită acest lucru.

Datele de contact ale Ambasadei României la Beijing sunt puse la dispoziţia comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză, iar telefonul de urgenţă al misiunii se află permanent în grija unui diplomat. De asemenea, pentru o bună cunoaştere a situaţiei cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul chinez, reprezentanţii misiunii apelează cu regularitate şi transmit mesaje persoanelor aflate în zona de focar şi în regiunile din proximitate, fiind la curent cu situaţia cetăţenilor români din zonă, afirmă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauţie şi igienă recomandate în aceste situaţii şi să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum şi contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, se arată pe site-ul ministerului.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi: să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale; să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Pentru informaţii suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetăţenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea înregistrării prezenţei cetăţenilor români în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acţiunilor de protecţie consulară.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 şi Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 şi Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cine a fost David Hosier, bărbatul care a fost executat în Missouri, SUA. Susținea că este nevinovat
Cine a fost David Hosier, bărbatul care a fost executat în Missouri, SUA. Susținea că este nevinovat

Un fost militar american condamnat la moarte pentru uciderea în 2009 a unei femei cu care a avut o aventură a fost executat marţi în Missouri, în centrul Statelor Unite, notează AFP.

Jaf armat la un hotel de lux de lângă Champs-Élysées. Angajații au fost bătuți și legați cu cabluri
Jaf armat la un hotel de lux de lângă Champs-Élysées. Angajații au fost bătuți și legați cu cabluri

Scene de groază lângă Champs-Élysées. Personalul unui renumit hotel de 5 stele din Paris a fost victima unui jaf armat în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Le Figaro.

Primul portret oficial al regelui Charles realizat după încoronare, vandalizat de activiștii pentru drepturile animalelor
Primul portret oficial al regelui Charles realizat după încoronare, vandalizat de activiștii pentru drepturile animalelor

Primul portret oficial al regelui Charles realizat după încoronare a fost vandalizat.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.