Noi strategii din partea producătorilor români de alimente și din industria berii. Cum s-au adaptat crizei

×
Codul embed a fost copiat

Decât să renunțe la angajați și să își riște locul greu câștigat în piață, mulți producători români de alimente, dar și din industria berii, schimbă macazul.

Altfel spus, trimit pe rafturi mai multe produse ieftine și mai puține premium.

Românii sunt, evident, mai săraci, spun reprezentanții patronatelor din industria alimentară. Vânzările de lactate, de exemplu, au scăzut cu 30% în ultima lună, iar la mezeluri și carne, mulți clienți nu-și mai permit sortimentele scumpe.

Afaceri prospere, cu contracte solide, au suferit pierderi serioase, când restaurantele n-au mai funcționat peste noapte. Un producător de brânzeturi de capră livra în plus și către creșe și grădinițe private. Când s-au închis și acestea, apoi și hotelurile, proprietarii au proiectat o nouă linie de produse mai ieftine, ca să câștige mai mulți clienți în magazine.

Marcela Spînu, proprietarul fabricii: „Încercăm să ne reinventăm, creând noi sortimente de brânzeturi. În scurt timp vom avea pe piață un nou tip dintr-un amestec de lapte de capră cu lapte de vacă. Noi încercăm să ne păstrăm tot personalul și să depășim această perioada dificilă”.

Citește și
napolact vesti senine
2400 de vârstnici au primit ajutor de la sute de studenți. Voluntarii au parcurs 12.000 km
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Un producător de mezeluri care are 120 de magazine a observat că, în ultima lună, aceiași clienți - unii, intrați în șomaj tehnic și cu venituri reduse - au cumpărat mai puțin ori și-au schimbat preferințele: mai rar sau mai puțin mușchi, mai degrabă cremvurști și salam.

Alexandru Anghel, proprietarul fabricii: „Am început să ne adaptăm și să producem o gamă mai accesibilă, am încercat să restrângem puțin gama premium, ca să ne păstrăm locul în piață”.

Producătorii sunt nevoiți, oricum, să accepte compromisuri. Ori fac variante mai ieftine, ori vând mai ieftin aceleași produse.

Sorin Minea, președintele Romalimenta: „Fabricile pot să producă, dar consumatorul nu mai cumpără. Pentru a satisface un consumator care e mai sărac, dar care vrea să mănânce, să creștem calitatea și să diminuăm profitul, să mergem pe discounturi acolo unde se poate. Sigur, sunt și oameni foarte săraci care vor mânca ce pică”.

Julia Leferman, președintele „Berarii României”: „Românii se confruntă cu o scădere a puterii de cumpărare și prețurile la toate produsele, inclusiv la bere, vor rămâne aceleași”.

Închiderea restaurantelor a lovit puternic și industria berii. Consumul „în oraș” însemna 15% din piață. În marile fabrici, liniile de îmbuteliere a berii în butoaie, pentru vânzare draft, funcționează la capacitate minimă. Sunt schimbări și în tipurile de ambajale, pentru că românii, când beau acasă, preferă sticla de jumătate de litru și nu pe cea mică. Perioada aceasta ar putea fi însă marea șansă a micilor producători de bere artizanală. Sunt 70 în țară.

Adina Mugescu, proprietarul unui magazin: „În această perioada am fost nevoiți să închidem, dar acum facem ceva nou, preluăm comenzi online și livrăm în toată țara, ba chiar în Belgia sau Germania”.

În plus, producătorii caută acum furnizori de malț în țară, tocmai pentru a scădea costurile.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Mai mulți voluntari le-au dus alimente și produse de bază familiilor izolate și bătrânilor singuri din Munții Apuseni
Mai mulți voluntari le-au dus alimente și produse de bază familiilor izolate și bătrânilor singuri din Munții Apuseni

Pentru cei care locuiesc în zone izolate şi greu accesibile pentru maşinile de marfă, este extrem de dificil să-şi procure produsele necesare în această perioadă.

2400 de vârstnici au primit ajutor de la sute de studenți. Voluntarii au parcurs 12.000 km
2400 de vârstnici au primit ajutor de la sute de studenți. Voluntarii au parcurs 12.000 km

Dacă ai peste 65 de ani sau faci parte dintr-o categorie de risc în fașța virusului, rămâi în casă.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.