Ne plângem de sărăcie, dar importăm tot mai multe fructe mare. Cât costă un kg de homar

×
Codul embed a fost copiat

Într-o țară săracă există, paradoxal, o piață tot mai solidă pentru cei care își permit să se răsfețe cu homari pe grătar, crabi uriași, creveți și caracatițe de peste mări și țări.

Importurile de fructe de mare au crescut cu 70% în numai doi ani. Fenomenul are de-a face, desigur, cu succesul restaurantelor care au adus la noi gastronomia mediteraneană, dar și cu dorința românilor de a regăsi și gusturi și preparate descoperite în vacanțe.

Ricardo Deus a învățat din experiență că muncă de bucătar are pericole ascunse, dar le oferă entuziast clienților un spectacol care-i lasă cu gura căscată.

Homarii cu coadă albastră domină un acvariu imens, cu crabi, langustine și alte crustacee uriașe.

Aproximativ 100 de euro kilogramul, acesta e prețul trecut în meniuri. Doritori sunt destui, la cine de afaceri sau în evenimente private. Cu cât exemplarul e mai spectaculos, cu atât stârnește interesul clienților.

Citește și
creveti
Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Din 2016, valoarea importurilor de crustacee a crescut cu 70%, până la 14 milioane de euro, anul trecut. Și moluștele au fost cerute pe piață, însă tranzacțiile sunt în scădere ușoară. Furnizorii interni au adus însă mai multe transporturi de nevertebrate marine - caracatițe și calamari.

Restaurantele grecești, spaniole și italienești gătesc totul simplu, cu minim adaos de condimente și ulei de măsline.

Ricardo Deus, chef: „Toate sunt aduse din Portugalia. Și sunt foarte gustoase.”
Reporter: „Au multă carne?”
Ricardo Deus, chef: „Da, toate sunt cărnoase”.

Amestecurile de fructe de mare congelate acoperă cea mai mare proporție a importurilor, iar pentru categoriile proaspăt și prefiert preferați sunt, de departe, creveții de calibru mic și mediu.

Don Mariano:Pentru că sunt sănătoase, pentru că sunt foarte bune și pentru dietă, pentru că au un altfel de gust față de ce suntem obișnuiți. Este firesc, pentru că România are doar midii și rapane ca fructe de mare, și sezonul este foarte scurt”.

Nu uitați că vă puteți procura materia primă și din magazine și piețe. Folosiți însă doar surse verificate. Scoicile pot fi consumate în cel mult 10 zile de când sunt pescuite, iar crustaceele în maximum două săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Festival al mâncărurilor mediteraneene din Târgu Jiu. Localnic: ”Eu iau un ciolan cu varză”
Festival al mâncărurilor mediteraneene din Târgu Jiu. Localnic: ”Eu iau un ciolan cu varză”

Dacă e să ne luăm după obiceiul grecesc de a consuma în post fructe de mare, putem merge şi duminică la festivalul mâncărurilor mediteraneene din Târgu Jiu, unde vedete absolute au fost preparatele din raci, homari şi scoici.

Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect
Consumul de pește și fructe de mare s-a dublat în România. Cum trebuie gătite corect

Peştele şi fructele de mare se regăsesc tot mai mult pe mesele noastre.

Trei turiști, furioși că au dat 526 de euro pe o masă de prânz. Restaurant: Au mâncat 3,5 kg de fructe de mare
Trei turiști, furioși că au dat 526 de euro pe o masă de prânz. Restaurant: Au mâncat 3,5 kg de fructe de mare

Trei turiști britanici acuză un restaurant din Veneția că i-a păcălit, calificându-l drept „oribil și dezgustător”, după ce li s-a cerut să plătească suma de 526 de euro pentru o masă de prânz.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.