Maia Sandu, la București: „Simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova. Sângele apă nu se face”

×
Codul embed a fost copiat

După ce a fost încurajată și aplaudată la scenă deschisă, la Varșovia, de către Joe Biden, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a ajuns, joi, la București.  

„Vom acționa împreună în aceste vremuri foarte complicate cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe”, a asigurat-o și Klaus Iohannis, după întrevederea de la Cotroceni.

Maia Sandu a mulțumit pentru ajutorul dat de România, „semn că sângele apă nu se face”, a spus aceasta.

Vizita în România a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, vine așadar într-un context dificil.

Între altele, în urmă cu doar două zile, Vladimir Putin a abrogat un decret în care se stipula că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului din Transnistria, „în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Știm că sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instaura un guvern marionetă, dar Republica Moldova rămâne în picioare, demnă și hotărâtă în drumul său spre UE”.

Klaus Iohannis, președintele României: România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei proruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda”.  

Maia Sandu spera să obțină protecție în cazul unei eventuale destabilizări Republicii Moldova

Maia Sandu a ajuns la București imediat după încheierea summitului din capitala Poloniei, la care a participat alături de lideri europeni din regiune și de președintele Statelor Unite.

Spera să obțină protecție în cazul unei eventuale destabilizări a țării sale, pe fondul intensificării conflictului de la granițe. Tocmai de aceea a vorbit și despre necesitatea ca țara sa să aibă sistem de apărare antiaeriană de la NATO.

 

Tot joi, Maia Sandu s-a întalnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu șeful Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, cărora le-a mulțumit pentru faptul că România ajută Moldova cu bani, combustibil și energie electrică.

Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis: 

- Este o deosebită plăcere să vă primesc aici la Cotroceni. Bine ați venit.

- România și Republica Moldova au relații cu totul speciale, cu fiecare zi mai solide. Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit o colaborare sinceră și eficientă.

- Parcurgem crize de proporții istorice

- A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat la înălțimea provocărilor.

- Au fost atacuri hibride menite să deraieze cursul pro-european al Republicii Moldova.

- Vă felicit pentru numirea noului Guvern.

- Amenințările din exterior asupra ordinii contstituționale a Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. România condamnă acțiunile ruse. Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor pcovocări. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc subminarea statului de drept în Republica Moldova. România a acționat hotărât în sprijinul Republicii Moldova, oferind combustibil, sprijin bugetar direct și energie electrică. 

Declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu: 

- Simțim sprijinul puternic al României pentru Republica Moldova. Știm că sângele apă nu se face. Sunt recunoscătoare României.

- Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii pentru cetățeni. Republica Moldova este probabil singurul stat din lume care are 2 miniștri de Externe în același timp și mulțumim României.  Prima vizită a noului premier Recean va fi la București, săptămâna viitoare. Bucuria apropierii noastre e lovită de tragedia din Ucraina - Rusia a invadat o țară vecină. 

- Republica Moldova trece prin provocări fără precedent: provocări de securitate pentru a crea haos. Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare. E pentru prima dată în istoria țării când reușim să nu mai depindem de Gazprom. 

- La începutul războiului Republica Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai rezistenți și mai puternici. 

- Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural, vom continua cooperarea în protecția mediului.

- Mulțumim România pentru îndrumare. Mulțuimim că ne ajutați să fim mai aproape de Europa. 

-----------

Administraţia Prezidenţială a anunţat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu omologul său moldovean.

Potrivit sursei citate, consultările politice ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral şi european, precum şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa.

"În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova", arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, cei doi preşedinţi vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum şi modalităţile de gestionare a efectelor economice, sociale şi umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina.

Preşedintele Republicii Moldova efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Oficialul moldovean se va întâlni şi cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un sportiv a murit electrocutat după un incident incredibil, la Complexul Sportiv Național Orșova. Avea doar 14 ani
Un sportiv a murit electrocutat după un incident incredibil, la Complexul Sportiv Național Orșova. Avea doar 14 ani

Un copil de 14 ani din Botoșani a murit după ce s-a electrocutat în timp ce se juca de-a v-ați ascunselea cu ceilalți copii de la Complexul Sportiv Național Orșova. Minorii sunt sportivi și participau la un stagiu de pregătire.  

Au început lucrările la o noua pistă a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Lucrarea are o valoare de 12 miliarde de lei
Au început lucrările la o noua pistă a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Lucrarea are o valoare de 12 miliarde de lei

Au început lucrările la o noua pistă a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Construcția face parte dintr-un amplu proiect de extindere al unității militare, în valoare de peste 12 miliarde de lei.

Risc de tragedii pe Defileul Jiului. Avertisment pentru șoferi. Circulația e oprită în mai multe zone
Risc de tragedii pe Defileul Jiului. Avertisment pentru șoferi. Circulația e oprită în mai multe zone

Se circulă cu dificultate în aceste zile prin Defileul Jiului. Alpiniștii curăță versanții de bucățile de rocă sau lemn, care pot ajunge pe carosabil sau pe mașinile oamenilor.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.