Lanțul scurt de la „fermier direct în farfurie” câștigă teren în România. Ce zic producătorii locali

×
Codul embed a fost copiat

Lanțul scurt de la „fermier direct în farfurie”, susținut intens de Comisia Europeană, câștigă teren. Sunt tot mai mulți producători locali de la care oamenii se aprovizionează direct, fără intermediari.

Mai nou au apărut și platforme cu fermieri din toată Europa de unde putem comanda și noi. De la portocale și ulei de măsline direct din Grecia, până la mango și avocado din Spania.

Andreea și-a făcut deja un obicei și evită supermarketul când vrea să cumpere legume ori fructe care se cultivă numai în anumite țări. Locuieşte în Belgia şi preferă să comande direct la fermieri, chiar dacă sunt la mii de kilometri depărtare. Şi prietenele din România procedceaz la fel.

Andreea, clientă: ”Mi-am făcut un abonament la începutul sezonului, eu comand, de obicei, avocado și primesc livrări săptămânal sau la două săptămâni, în funcție de cum rezerv eu. Produsele vin direct de la producător, direct la mine, fără a sta în depozit, fără a fi congelate și fără a avea deasupra o intervenție chimică, straturi protectoare care să le prelungească durata”.

Pe o anumită platformă, de exemplu, zeci de fermieri din opt țări vând în toată Europa de la avocado, citrice, mango până la ulei de măsline ori paste. Au făcut deja peste 200 de livrări și în România.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Este drept ca unele produse sunt sezoniere însă este garanţia faptului că ajung acasă la noi direct din fermă.

Sergio Munoz, agricultor: ”Suntem în parcela cu clementine. Uite și mandarinele, cam așa arată până în acest punct. Mai au nevoie de 15 zile ca să fie comestibile în totalitate”.

Maria Martinez, agricultor: Mulțumesc mult pentru că alegeți să cumpărați mango din ferma noastră. Și sper că vă plac mult”.

Poți comanda de oriunde direct de la agricultor

Clientul, de oriunde ar fi el, face comandă online, direct la agricultorul din Spania, Olanda ori Franța, iar produsele fac un singur drum - de la fermă direct la ușa lui. O cutie cu 4 kilograme de avocado timpuriu, din Malaga, Spania, de pildă, costă 37 de euro, fără transport. Iar 3 kilograme de mandarine bio, din Italia, costă 31 de euro. La aceste preturi se adauga transportul.

Cu alte cuvinte, sunt eliminați intermediarii. Adică acele persoane care cumpără de la producători, apoi revând produsele, în piețe ori magazine, de cele mai multe ori, la suprapreț. Este, de altfel, strategia pe care Comisia Europeană o încurajează mai mult mult ca niciodată: ca alimentele să treacă prin cât mai puține mâini.

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, Parlamentul European: ”Toate aceste platforme de vânzare a produselor agricole și a hranei în general nu fac altceva decât să vină să contribuie la ceea ce înseamnă o bună circulație a mărfurilor. Undeva 15, 20% este un preț mai mic dacă le cumperi direct de la producători. Aici depinde foarte mult de ce fel de produse discutăm. Aceste platforme contribuie și la combaterea risipei alimentare”.

Deși aceste platforme internaționale prin care clienții și producătorii țin legătura direct sunt tot mai numeroase, puțini fermieri români se alătură iniţiativei.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă