La trei săptămâni de la cazul ursului Arthur, autoritățile n-au pus în practică nimic din ce au promis

×
Codul embed a fost copiat

Au trecut trei săptămâni de când Știrile PRO TV au prezentat cazul ursului împușcat în Covasna de prințul Emanuel de Liechtenstein, iar autoritățile n-au pus în practică nimic din ce au promis.

Scurtarea la 15 zile, față de 60, a derogărilor pentru împușcarea urșilor nu a fost trecută într-un ordin de ministru. Și nici faptul că doar membrii Asociației de Vânătoare au dreptul de acum înainte să împuște urșii-problemă. Pe de altă parte, unul dintre prinții moștenitori ai Casei Regale din Liechtenstein care poartă și numele Emanuel ține să precizeze că nici el și nici tatăl său nu au împușcat ursul. Responsabil este un văr care poartă același nume din familie regală.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, promitea că va face ordine în legislaţie, astfel încât să elimine orice posibilitate de deturnare a scopului unei... intervenţii - aşa cum este numită împuşcarea unui urs, în termeni de specialitate.

În cazul ursului de la Ojdula, vânătorul a fost Prinţul Emanuel de Liechtenstein, care - conform preşedintelui asociaţiei de vânătoare din zonă - a plătit șapte mii de euro pentru a vâna exemplarul, considerat trofeu.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Am decis ca ordinele ulterioare, pe viitor, să prevadă această perioadă de 15 zile. Nu este o perioadă care să fie acceptată de tot spectrul de specialitate din partea vânătorilor”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Conform ordinului în vigoare, pentru acordarea derogărilor la urşi, valabilitatea autorizaţiei de mediu este de 60 de zile, şi nu 15.

Directorul de comunicare al lui Tanczos Bârna ne-a precizat că declaraţia ministrului este suficientă, pentru că cei din subordine să o aplice şi că la următoarea derogare de împuşcare a unui urs valabilitatea va fi de 15 zile, aşa cum a zis ministrul.

În lipsa unei noi reglemantari, directorul Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, George Garbacea, susţine că a trimis către toate instituţiile subordonate din ţară o recomandare ca termenul să fie scurtat. Practic, rămâne la latitudinea directorilor să decidă în cât timp poate fi împuşcat un urs problemă. Ordinul în vigoare are putere legislativă mai mare decât o recomadare.

În cazul ursului de la Ojdula, pe care voluntarii organizaţiei de mediu „Agent Green” l-au numit Arthur, au trecut mai bine de trei săptămâni până când a fost eliminat, timp în care vânătorii ar fi căutat un client. Astfel, susţin organizaţiile de mediu, nu interesul de a-i proteja pe oameni a fost mai presus.

Gabi Păun, Agent Green: „Eu nu regăsesc celeritatea din vara 2020 până în iarna 2021 şi exectuția, la pândă, din martie 2021. Ceva nu se leagă aici. Un prinţ vine în România şi, în două zile, pleacă cu cel mai mare urs din România. Lucrurile sunt foarte clare. A fost o partidă de vânătoare organizată”.

Nici reglementarea conform căreia doar membrii Asociaţiei de Vânătoare au dreptul de acum încolo să împuşte urșii-problemă nu se regăseşte într-un ordin de ministru.

Reporter: „Vânătoarea să nu mai aibă loc pe bani şi să nu mai vină stainii în ţara noastră să vâneze, asta vreţi să spuneţi?”
Tanczos Barna, ministrul mediului: „Vom preciza în mod clar, dacă este vorba de intervenţie, ea să fie promptă, imediată, în termen scurt şi să se facă de cei care s-au angajat că gestionează fondul cinegetic în acel perimetru”.

În acelaşi timp, organizaţiile de mediu atrag atenţia că ministrul nu s-a exprimat în mod clar dacă ar fi posibil ca străinii să devină membrii în asociaţia de vânătoare cu câteva zile înainte ca acţiunea să aibă loc.

Prinţul Emanuel de Liechtestein, de exemplu, a obţinut permisul de vânătoare temporar cu doar o zi înainte de a vâna la Ojdula.

Prinţul Emanuel de Liechtestein deţine la Riegersburg, în Austria, un castel vechi, principala atracţie turistică din provincia Styria. Conform unei publicaţii din Elveţia, este şi preşedintele asociaţiei locale de turism. În timpul liber, este doctor şi profesează cam 70, până la 80 de zile pe an.

Unul dintre moştenitorii tronului la Casa Regală din Liechtestein, cu nume asemănător - Josef Emanuel de Liechtenstein a precizat că nu are nicio legătură cu vânătoarea din România şi nici tatăl său, Prinţul Nikolaus. Josef - Emanuel este pasionat de sport şi lucrează pentru o companie internaţională de dezvoltare imobiliară din Italia.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Șeful DNA, despre cazul ursului Arthur, împușcat de un prinț: ”Nu pot anticipa soluția”
Șeful DNA, despre cazul ursului Arthur, împușcat de un prinț: ”Nu pot anticipa soluția”

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a oferit noi detalii despre cazul ursului ”Arthur”, împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.