În sezonul virozelor, românii sună la 112 și pentru o răceală, de teama Covid-19. La ce simptome trebuie să fim atenți

×
Codul embed a fost copiat

În paralel cu pandemia, am intrat și în sezonul virozelor și al gripei, așa că tot mai mulți români se sperie la primele semne și se tem că au fost infectați cu Sars Cov 2.

Sună îngrijorați la ambulanță, fug la cabinete medicale ori se testează dacă au dureri în gât și le curge nasul.

Specialiștii admit că Sars Cov 2 este mult mai contagios decat virusul gripal, însă le transmit oamenilor să ceară în primul rând sfatul medicului de familie.

La policlinicile din toată țara românii stau la coadă la ușile cabinetelor. Prea puțini sunt cei care-și sună în primul rând medicii de familie. Cu primele simptome apare și teama.

Nu am făcut chiar febră, dar parcă mi-e și teamă să vin...”.

Citește și
coronavirus
Record absolut în Germania: Peste 11.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Abia după un consult telefonic și eventual unul la cabinet medicul decide dacă îi recomandă pacientului să facă un test.

Poate să nu fie nevoie de așa ceva, ci doar de repaos și medicamentație pentru viroză sau gripă. În Argeș, de exemplu, medicii sunt asaltați de pacienți care se tem că au coronavirus.

Dr. Mariana Boșneag, medic de familie: "Avem și pacienți care prezintă diferite simptome și care, conform directivelor actuale, în mod normal ar trebui să ia cu noi legătura telefonică. Omul, de cele mai multe ori, nu este atent. Și consideră că dacă a răgușit, dacă a început să tușească, dacă i-a curs nasul, nu se mai gândește la răceală sau la gripă. Se gândește direct la covid. Ceea ce nu este adevărat!".

Este adevărat că pacienții care fac o formă ușoară a infecției COVID au simptome care îi pot induce în eroare pe medici.

 

Care sunt simptomele care impun un test Covid-19

 

Conform ghidurilor medicale, doctorii de familie recomandă testul PCR doar dacă pacientul are un cumul de simptome, așa cum e prevăzut în definiția de caz la Covid-19.

Sandra Alexiu, medic de familie: "Ca să fie în definiție de caz, trebuie să fie febră peste 38 de grade, dureri în piept, greutăți în respirație, tuse uscată sau coaptă. Și dacă pacientul spune că îi curge nasul? Nu, nu este în definiția de caz, dacă doar îi curge nasul".

Pacientul cu episoade febrile scurte sau cu febră ușoară, sub 38 de grade, este monitorizat de la distanță, prin telefon, mai multe zile, timp în care i se recomandă repaos la domiciliu.

Esențială ar fi abia a cincea zi de la apariția unor simptome, spun medicii.

Sandra Alexiu, medic de familie: "Dacă și în a cincea zi are aceste simptome, e clar că ceva nu e în regulă, noi ținem legătura cu ei".

La București și în Ilfov există posibilitatea testării la domiciliu, iar medicul de familie îi anunță pe cei din listă că pot cere telefonic, la DSP, să fie testați acasă. Alți români preferă să sune direct la 112.

O presiune mare este în această perioadă și pe serviciul de ambulanță. Mai ales în orașele mari, cum este Bucureștiul, unde sunt multe persoane care au medicul de familie în alte localități și nu mai iau legătura cu el.

În schimb, sună la 112 și cer să vină o salvare cu personal care să îi consulte. Așa că și timpii de răspuns la solicitări cresc.

Alis Grasu, manager Ambulanța București-Ilfov: "Au această tendință să exagereze, că are febră mare, frison, că l-a luat cu frig, trebuie să înțeleagă că noi avem solicitări în cod roșu, în god galben și abia apoi avem acest cod verde, la cei care practic au nevoie doar de un consult".

 

Nu se poate spune din prima dacă este viroză, gripă sau Covid

 

Numărul solicitărilor a crescut cu 40% în ultima lună, susțin cei de la Serviciul de Ambulanță. Cert este că trebuie să ne protejăm cât mai bine.

Otilia Tănase, medic de familie: ”Că e viroză, că e gripă, că e covid, nici noi nu ne dăm seama de la început, ne dăm seama abia în timpul evoluției, că unele evoluții se duc spre covid și altele se duc spre viroze simple, cu rezolvare în câteva zile. S- au schimbat aproape la 2-3 zile anumite criterii după care gândim dacă este covid sau nu este covid".

Mălina Diaconu, medic de familie: ”Sunt mulți speriați într-adevăr de când au început școlile și grădinițele și mai ales s-a răcit și afară și a venit sezonul virozelor. Pacienții sună și unii sunt din ce în ce mai speriați iar noi încercăm să îi liniștim. Nu orice rinoree înseamnă covid".

La polul opus, celor cu simptome multiple li se cere să comunice clar încă de la început ce simt și nu să ascundă că nu se simt bine.

Doctorii de familie se așteaptă ca în următoarea perioadă să crească numărul celor care evită să fie testați și trecuți în carantină.

Din nefericire vor exista cazuri în care bolnavii vor anunța foarte târziu că se simt rău și vor ajunge direct la spital.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Refuzul purtării măștii în Etiopia, pedepsit cu închisoarea
Refuzul purtării măștii în Etiopia, pedepsit cu închisoarea

Oamenii care refuză să poarte masca în Etiopia pot să facă doi ani de închisoare, a anunțat procurorul general al țării.

Record absolut în Germania: Peste 11.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Record absolut în Germania: Peste 11.000 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Germania a înregistrat un nou record de infectări cu coronavirus pentru 24 de ore, Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor anunţând joi 11.287 de noi cazuri.

Suedia le recomandă vârstnicilor să nu se mai izoleze, chiar dacă infectările sunt în creştere
Suedia le recomandă vârstnicilor să nu se mai izoleze, chiar dacă infectările sunt în creştere

Guvernul suedez le-a transmis joi persoanelor vârstnice că nu mai este necesar să se autoizoleze, argumentând cu ratele de infectare cu coronavirus mai reduse decât în primăvară şi cu impactul negativ al izolării, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.