E-factura îi pune în încurcătură și pe antreprenori și pe angajații statului. Lista problemelor

×
Codul embed a fost copiat

La mai bine de o lună și jumătate de la implementare, E-factura, sistemul de facturare electronică, îi pune în încurcătură și pe antreprenori și pe angajații statului.

Când nu se blochează serverele ANAF, apar alte erori tenhice. În paralel, Ministerul de Finanțe, a lansat un nou ghid la solicitarea mediului de afaceri. Și lucrează la o aplicație simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi.

Sunt problemele de care se lovesc zilnic cei care lucrează în contabilitate, antreprenorii sau angajații care se conectează la serverele ANAF. De cele mai multe ori, facturile se încarcă foarte greu sau apar erori.

Valentina Saygo: „Nu functionează de o săptămână serverul ANAF, pe serverul ANAF, nu vorbim doar de e-factura, dar vorbim de alte disfunctionalități sau alte registre pe care trebuie să le verificăm, de exemplu registrul contribuabililor înscrisi în scopuri de TVA.”

Într-un studiu la care au participat 3.000 de firme, peste 60% dintre antreprenori au declarat că au costuri mai mari, iar mai bine de jumătate sunt nemulțumiți de modul în care funcționează platforma ANAF.

Citește și
casa viitor
Casa viitorului, inventata de cativa studenti din Capitala. Factura la utilitati e zero, iar locuinta poate aduce si bani
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Dar trebuie spus și că nivelul de digitalizare al antreprenorilor este mic. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competitivitatea digitală, arată rezultatele indicelui economiei și societății digitale.

Florin Jianu, președintele IMM-urilor: „Date fiind abilitățile digitale scăzute apelează la consultanți, apelează la contabili și atunci noi am cerut statului să vină cu elemente de susținere, vouchere digitale. Preluarea unor costuri, un consultant sau un curs de competențe digitale.”

Probleme apar și pentru cei care au nevoie de semnătură digitală. Confruntați cu un volum mare de cereri, furnizorii nu mai fac față și au întârzieri mari.

În paralel, Ministerul de Finanțe va organiza săptămânal din luna martie seminare online pe tema E-factura. Și a lansat un nou ghid, în care sunt menționate mai multe actualizări ale sistemului.

De exemplu, pentru cei înscriși deja în platformă, sistemul E-factura poate să fie folosit independent, fără accesarea spațiului privat virtual, portal care se blochează frecvent.

A fost introdusă și funcția de autofacturare, care permite trimiterea de facturi în numele furnizorului, iar platforma nu mai înregistrează aceași factura de mai multe ori. În paralel, antreprenorii sunt consultați săptămânal pentru a îmbunătăți sistemului, iar oficialii vor să simplifice facturile electronice pentru firmele mici.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: „La interfață nu va mai fi necesară din cele 100 de câmpuri pe care le are forma dezvoltă. Încercăm să le reducem la minim, modul va conține doar câmpurile minim obligatorii, astfel încât informațiile să fie simplu de completat și de utilizat.”

Până acum au fost introduse peste 35 de milioane de facturi electronice în valoare de peste 370 de miliarde de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Factura uriasa primita de o femeie din Iasi, pentru energia electrica pe 3 luni.
Factura uriasa primita de o femeie din Iasi, pentru energia electrica pe 3 luni. "Nu e normal, nu am de unde sa platesc"

Necaz mare pentru o femeie de 39 de ani din Iasi, care s-a trezit pentru un consum de 3 luni, din vara lui 2015, cu o factura la energia electrica de peste 22 de mii de lei.

Casa viitorului, inventata de cativa studenti din Capitala. Factura la utilitati e zero, iar locuinta poate aduce si bani
Casa viitorului, inventata de cativa studenti din Capitala. Factura la utilitati e zero, iar locuinta poate aduce si bani

Casa viitorului, a fost construita, de cativa studenti din Capitala. Locuinta produce singura curent electric, apa calda sau aer conditionat, si nu are centrala termica sau aparate de climatizare.

Putin ameninta Ucraina ca opreste gazele in 3-4 zile daca factura nu e platita. De ce vorbeste de un
Putin ameninta Ucraina ca opreste gazele in 3-4 zile daca factura nu e platita. De ce vorbeste de un "genocid" in Donbas

Decizia Kievului de a suspenda alimentarea cu gaze naturale a regiunilor controlate de separatisti prorusi in estul Ucrainei "miroase a genocid", a denuntat presedintele rus Vladimir Putin.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă