De la masa de Crăciun până la o vizită la medic nu e decât un pas, dacă nu suntem cumpătați. Sfaturi utile de la specialiști

×
Codul embed a fost copiat

Chiar dacă preparatele din carne sunt vedete la masa de Crăciun, să nu uităm de salate proaspete, de murături și fructe.

 

Specialiștii ne recomandă ca în farfurie să fie jumătate carne, jumătate produse vegetale. Și, atenție, o plimbare după o masă copioasă poate face minuni.

De la masa de Crăciun până la o vizită la medic nu e decât un pas, dacă nu suntem cumpătați în această perioadă. Tentațiile sunt numeroase: carnea grasă de porc, cozonacii calzi, ori prăjiturile cu mult unt și zahăr.

Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați:Noi recomandăm că, alături de această carne, multă, acest abuz de carne pe care-l avem. Să se echilibreze cu o cantitate mare de produse vegetale, cu produse mai ușoare sau fructe".

Nimic din ce e servit la masa de Crăciun nu e interzis, spun specialiștii, dar contează proporțiile. Dacă gustăm câte puțin din fiecare preparat nu vom avea neplăceri. Oricum, nu trebuie să lipsească salatele de crudități și nici murăturile.

Citește și
alimente calorii
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați:Recomandăm produse conservate: vorbim de varză murată, castraveți în saramură, castraveți murați. Din punct de vedere gastronomic sunt compatibili cu produsele tradiționale din carne".

La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați se lucrează intens. Studenții vor să vadă cum sunt pregătite industrial produsele din carne de porc.

Gabiel Mihai, student voluntar: Noi optăm pentru produse tradiționale pe care toată lumea le cunoaște: tradiționala tobă, lebăr, cârnații care sunt la mare căutare în aceste zile".

Silviu Măntăilă, student voluntar: „Sunt de la țară, cresc animale și da, am făcut tobă, cârnați. Contează foarte mult condițiile de păstrare și refrigerare".

Primii pași sunt condimentarea și frăgezirea cărnii.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: Este un proces de înglobare a baițului. Baițul este, de fapt, o saramură clasică: apă, sare, împreună cu condimente”.

Dacă luăm în calcul numărul de calorii, masa de Crăciun este o provocare pentru organism, însă efectele unei mese copioase pot fi compensate de o plimbare pe jos sau, de ce nu, de un dans.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor

Suntem în luna lui prea mult, prea multă mâncare. Bucurați-vă de Sărbători în liniște. În liniște înseamnă și siguranță alimentară.

Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile

Ce înseamnă prea mult? Nu calculăm calorii și nu vorbim despre restricții. Ne uităm spre propria biologie. Aceasta face, de fapt, calculele, și ne dă informațiile.

Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare
Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare

Tot mai multe firme care livrează mâncare în spitale reziliază contractele, după ce alimentele s-au scumpit peste măsură.Deși s-a dublat anul acesta, alocația de hrană de 22 de lei nu ajunge pentru cele trei mese zilnice.

Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare
Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare

Se anunță sărbători mohorâte pentru milioane de oameni din mai toată Europa, din cauza creşterii inflației și a prețurilor la produsele de bază.

Ce cantități de mâncare trebuie să consumăm de sărbători pentru a nu dăuna organismului. Explicații, la „Doctor de bine”
Ce cantități de mâncare trebuie să consumăm de sărbători pentru a nu dăuna organismului. Explicații, la „Doctor de bine”

Știm cel mai bine să economisim. Organismul uman știe să trăiască cu puțin, știe perfect să recicleze și să salveze energie. Propria noastră biologie a inventat, de fapt, regulile econonomice.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.