Cum ne ferim de contaminarea cu Salmonella. Medicii avertizează ca simptomele pot fi grave

×
Codul embed a fost copiat

Un lot de carne de pui congelată, adusă din Polonia, a fost retrasă de la consum din cauza contaminării cu Salmonella. Pulpele de pui au ajuns în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Bacău și Suceava.

Cei care le-au cumpărat sunt sfătuiți să nu le consume și să le ducă înapoi la magazin, împreună cu bonul fiscal.

În lume există peste 2.000 de tipuri de Salmonella, însă numai două sunt foarte periculoase pentru organism, spun experții. Unul dintre ele a fost descoperit într-un lot de sferturi posterioare de pui congelate, produse în Polonia. Distribuitorul a alertat ANSVSA în urma unor analize de control, astfel că lotul a fost retras.

Mihai Ponea, director executiv DSVSA: „Dacă aceste produse din carne de pasăre au fost vândute către consumatorul final intră în sistemul național rapid de alertă și se retrag de la raft, iar în cazul acelora care sunt în depozit ele pot fi supuse unui tratament termic. După ce se supun la un tratament termic la peste 70 de grade în centrul produsului, se retestează pentru Salmonella”.

Producatorul polonez, Cerdrob, îi roagă pe cei care au cumpărat pulpe de pui din lotul respectiv să le duca înapoi la magazin, în baza bonului fiscal.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Deși această bacterie este destul de perioculoasă pentru organism, prin tratatre termică sau printr-o igienă corespunzătoare poate fi distrusă.

Mihai Ponea, director executiv DSVSA: „Atunci când utilizăm cuțitul, furculița pentru carne crudă, de fiecare dată să ne spălăm noi pe mâini și să spălăm cuțitul, furculița sau orice a atins carnea curdă. Atunci când punem în frigider carne să ne asigurăm că este într-un ambalaj etanș”.

Medicii avertizează că simptomele pot fi grave, de aceea trebuie să fim atenți când gătim.

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Vorbim de o simptomatologie digestivă în general, cu greață, vărsături, scaune diareice, care pot fi și sancvinolente, o simptomatologie care poate să fie zgomotoasă și să țină mai mult de o săptămână, chiar și 10 zile”.

Salmonella poate fi prezentă în majoritatea produselor de origine animală. Anul acesta în laboratoarele sanitare din subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-au făcut aproape 18.000 de teste dintre care 600 au ieșit pozitive.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Carne de pui contaminată cu Salmonella, retrasă de urgență din magazine. Vezi lista locurilor unde s-a vândut
Carne de pui contaminată cu Salmonella, retrasă de urgență din magazine. Vezi lista locurilor unde s-a vândut

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat marți retragerea din magazine a unui lot de carne de pui contaminată cu Salmonella.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.