Cum a ajuns mâncarea "pe roţi" un fenomen în România. "Încercăm să scăpăm de shaorma"

×
Codul embed a fost copiat

Mâncarea "pe roți", preparată în bucătării mobile sau livrată unui număr restrâns de clienți din bistrouri cochete devine și în țara noastră un fenomen cultural.

Industria food truck a depășit, anul trecut, 10 milioane de euro. Peste 400 de rulote se plimbă prin țară la festivaluri în care muzica merge cu un burger, o felie de pizza, un taco sau paste făcute rapid, din ingrediente puține și proaspete.

Într-o parte sfârâie chiftele cât palma, din carne de vită. Mai încolo, se fac frigărui din pulpă de oaie, ninse în final cu sare de mare. Urmează la rând paste amestecate într-o roată de parmezan, hamsii cu usturoi şi biluţe de brânză cu trufe. Toţi bucătarii abia au parcat camionetele - restaurant.

Cosmin Pavel: "Este un sandwich din carne de vită, ceapă, gogoşari şi prosciutto cotto. Un produs din America pe care l-am găsit în bucătăriile de acolo. Încercam să schimbăm mentalitatea românească cu tradiţionalul shaorma."

Acum trei ani, în ţară erau trei festivaluri, unde apăreau aceste rulote. În 2019 au fost deja 40.

Citește și
preturi turism
Experiment Ştirile ProTV. Deşi e o destinație ieftină, Bucureștiul e evitat de străini
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Estimările arată că domeniul "food truck" în România a depăşit 10 milioane de euro; sunt peste 300 de afaceri de acest tip, care acoperă practic toate tonele de gastronomie. 35.000 de euro este bugetul mediu de start - 20.000 de euro costă maşina, 10.000 echipamentele şi încă 5.000 avizele şi autorizaţiile.

Cristian Niculescu: "Au fost toţi banii pe care i-am avut şi i-am investit în business-ul ăsta. Incluzând că noi am pus hota. Eu cu soţia mea, astăzi e şi ziua ei."

Andrei Isac: "Noi când am început eram mai neexperimentaţi, a fost un pariu şi oarecum o inconştientă, nu ştiam în ce ne băgăm."

Şi totuşi, puţini dintre cei care au ales să vândă pe stradă au eşuat. Mai ales că în capitală e cel mai mare eveniment de street food din Europa de Est.

Adi Hădean: "Se pot duce şi oamenii care au un interes în zonă, şi cei care vor să mănânce ceva bun. E un mers firesc al lucrurilor, pentru că în realitate restaurantul cu faţă de masă şi somelier nu e pentru toată lumea."

Dovada că, în extra sezon, tot mai multe rulote "parchează" într-o variantă permanentă: bistroul. Ce vând în rulotă prepară şi aici şi trimit unui grup fidel şi restrâns de clienţi.

Mădălin Radu: "Avem un serviciu de livrare."
Reporter: "Sunt mai mulţi cei care vin să mănânce în bistro sau cei care comandă?"
Mădălin Radu: "Sunt împărţiţi în egală măsură."

Bucharest Street Food Carnival aşteaptă vizitatori până duminică seară.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Produsele bio care au atras numeroși oameni la o piaţă volantă din Iași. „Sunt delicioase”
Produsele bio care au atras numeroși oameni la o piaţă volantă din Iași. „Sunt delicioase”

La Iaşi, programul „Ograda din cămară” a atras o mulţime de oameni.

Experiment Ştirile ProTV. Deşi e o destinație ieftină, Bucureștiul e evitat de străini
Experiment Ştirile ProTV. Deşi e o destinație ieftină, Bucureștiul e evitat de străini

Bucureştiul este tot mai tentant pentru turiştii străini, în condiţiile în care este al doilea cel mai ieftin oraş european pentru o vacanţă de weekend.

Au ajuns într-un oraş din România, dar au crezut că sunt în
Au ajuns într-un oraş din România, dar au crezut că sunt în "Game of Thrones". Reacţia unui cuplu britanic

Sibiul se întoarce timp de trei zile în vremurile medievale, unde poveștile prind din nou viață, iar tot felul de personaje animă străzile pietruite și piețele vechiului burg.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.