Cozonacul de Crăciun, cel mai bun dulce din punct de vedere nutritiv. De ce trebuie mâncat la 24 de ore după ce e făcut

Cozonacul de Crăciun, cel mai bun dulce din punct de vedere nutritiv. De ce trebuie mâncat la 24 de ore după ce e făcut

Ne pregătim de Crăciun cu cel mai bun mic dejun. Cozonac cu lapte! Vorbim despre dulcele cel mai bun din punct de vedere nutritiv. Dar nu exageraţi cu nuca.

 

Orice masă de sărbătoare se încheie cu un desert, așa că haideți să vorbim despre cozonac! Dacă există un produs care nu are corespondent în bucătăria altor popoare, cozonacul e acela!

Poate au și italienii "panettone" al lor, dar nu seamănă cu cozonacul. Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort.

Ce e de fapt cozonacul? O pâine fină și puțin dulce, pufoasă și bine crescută, făcută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri, zahăr și unt și umplută din belșug cu nucă, cacao, stafide sau rahat.

Citește și
Cozonac
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Spre deosebire de pâine, care are în medie 230 calorii/100g, cozonacul ajunge la 350 calorii. Deci nu putem să-l acuzăm că ar fi un desert periculos, e mai degrabă un produs de panificație/patiserie, decât de cofetărie.

Care sunt neplăcerile și recomandările nutriționale pentru cozonac? Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor.

 

O singură felie, porția perfectă

 

Așteptați până a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore de la dospit drojdia își termină fermentația si nu mai dă arsuri. Tot greu cade și dacă nu e bine crescut sau bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă. La cozonac secretul stă în frământat, dospit și copt.

Atenție si la capitolul umplutură, dacă folosim prea multă nucă, cacao și zahăr putem dubla valoarea calorică. Nu e de mirare că panettone, care e o cocă simplă cu stafide, are sub 300 cal/100g.

La extrema cealaltă se află cozonacul austriac numit Rozen Krantz, la care umplutura este formată din unt și zahăr și care înflorește la copt precum un trandafir- dar și caloriile sunt pe măsură!

Cât despre porția corectă și cantitate, o felie este mai mult ca perfect si arhisuficient. Puneți lângă ea o cană cu lapte și aveți meniul ideal pentru o gustare sau un mic dejun de sărbători.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”
Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor

Între două colinde și o listă interminabilă de cumpărături, pe care trebuie să le bifeze, tot românul poftește iarna la cozonaci. Aveți grijă, însă, ce scrie pe etichetele celor din comerț.

Avertisment al ANPC cu privire la cozonacii din comerţ: „E-uri care au efecte dăunătoare”
Avertisment al ANPC cu privire la cozonacii din comerţ: „E-uri care au efecte dăunătoare”

ANPC a transmis, joi, un avertisment cu privire la cozonacii din comerţ şi sfătuieşte cumpărătorii să fie atenţi la etichetele produselor. Multe dintre sortimentele de cozonac din comerţ conţin E-uri periculoase care ar trebui evitate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.